Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Zaplanowana awaryjność produktów Zepsute tuż po gwarancji PRO-TEST: Nr 5 (155) maj 2015 Zaplanowana awaryjność produktów Zepsute tuż po gwarancji Tobie też coraz częściej zdarza się, że urządzenia psują się tuż po upływie gwarancji? Czyżby producenci celowo skracali żywotność sprzętów? O planowanej awaryjności produktów mówi się coraz głośniej. Czy to tylko mit czy może producenci faktycznie planują postarzanie produktów?   Telewizor zepsuł się po trzech więcej
Mało znane warzywo Szparagi PRO-TEST: Nr 5 (155) maj 2015 Mało znane warzywo Szparagi Szparagi (Asparagus L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi – znano je już 4500 lat temu. Szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Dziś młode, mięsiste pędy szparagów uprawia się niemal we wszystkich krajach, również w Polsce.

Delikatne w smaku pędy szparagów, z których najlepsza jest górna część, osiągają długość około więcej
Przed majówką Meble ogrodowe i podpałki do grilla pod lupą PRO-TEST: Nr 4 (154) kwiecień 2015 Przed majówką Meble ogrodowe i podpałki do grilla pod lupą Ostre krawędzie, wystające śruby, nieprawidłowo zamontowane dozowniki – to przykłady nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli mebli ogrodowych i podpałek do grilli. Na co zwrócić uwagę, zanim wyjedziesz zna majówkę?   26% – aż tyle partii skontrolowanych mebli ogrodowych zakwestionowała Inspekcja Handlowa, która więcej
Pułapki pożyczek konsumenckich Jak nie dać się oszukać PRO-TEST: Nr 4 (154) kwiecień 2015 Pułapki pożyczek konsumenckich Jak nie dać się oszukać Nieuczciwa reklama, pomijanie istotnych informacji w ofercie i umowie, wygórowane opłaty przygotowawcze i windykacyjne, utrudnianie odstąpienia od umowy – to najczęstsze zagrożenia, na jakie narażeni są konsumenci pożyczający pieniądze od firm pożyczkowych.   Według danych Związku Firm Pożyczkowych roczna wartość pożyczek udzielanych więcej
Mało znane warzywo Rzeżucha PRO-TEST: Nr 4 (154) kwiecień 2015 Mało znane warzywo Rzeżucha Te delikatne listki i cieniutkie łodyżki wprowadzają wiosnę do naszych domów, gdzie królują szczególnie w czasie Wielkanocy. Ale rzeżuchę – bo o niej mowa – warto jeść przez okrągły rok, nie tylko od święta. Oto dlaczego…

Rzeżucha (Lepidium sativum L.) należy do tej samej rodziny, co… kapusta. Ta delikatna roślinka, którą wysiewamy w domu na ligninie rośnie również w naturze. Może wtedy osiągać aż 30-60 cm wysokości więcej
Kontrola żywności Tradycja w wersji nowoczesnej PRO-TEST: Nr 3 (153) marzec 2015 Kontrola żywności Tradycja w wersji nowoczesnej "Z domowej spiżarni", "staropolski", "wiejska specjalność" – kiedy kupujemy taki produkt, liczymy na to, że nie zawiera substancji dodatkowych i został wytworzony z naturalnych składników. O tym, jak łatwo się przeliczyć, świadczą wyniki kontroli takiej żywności…

Prawo nie pozwala wprowadzania konsumentów w błąd – na przykład sugerowania, że kupują więcej
Mało znana roślina Ciecierzyca PRO-TEST: Nr 3 (153) marzec 2015 Mało znana roślina Ciecierzyca Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, to prawdziwa skarbnica zdrowych składników i ogromne pole do popisu dla gotujących w fantazją.

Ciecierzyca (Cicer arietinum) jest krewną bobu. Ta jednoroczna roślina pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko – jest wyłącznie uprawiana. Z wyrastających w strąkach nasion przypominających kształtem groch więcej
Mało znane warzywo Papryczka chili PRO-TEST: Nr 2 (152) luty 2015 Mało znane warzywo Papryczka chili Przy pierwszym spróbowaniu mogą łzawić oczy – tak ostre potrafi być chili. Swoją piekielną ostrość papryka chili zawdzięcza kapsaicynie.

Papryczka chili (Capsicum), inaczej ostra papryka, to ogólna nazwa owoców różnych odmian papryki. To, co je łączy, to bardzo osty smak, który tak naprawdę… wale nie jest smakiem. Ale o tym za chwilę…

Poszczególne więcej
Odżywki białkowe Konieczność czy chwyt marketingowy? PRO-TEST: Nr 1 (151) styczeń 2015 Odżywki białkowe Konieczność czy chwyt marketingowy? Obiecują uzyskanie silnej muskulatury. Jednak z badań wynika, że jakość białka w odżywkach bardzo się różna, a zalecana dawka jest często zbyt wysoka. Co więcej, przy prawidłowym odżywianiu takie wspomagacze są całkowicie zbędne.

Na początku nowego roku, a zaraz potem, gdy nadchodzi wiosna, siłownie nagle się zapełniają. Klienci zaczynają okupować maszyny więcej
Mało znane warzywo Topinambur PRO-TEST: Nr 1 (151) styczeń 2015 Mało znane warzywo Topinambur Ostatnio coraz częściej w przepisach kulinarnych pojawia się tajemnicza nazwa – topinambur. Moda na tę roślinę przypominającą ziemniaki zapanowała wśród amatorów wykwintnej kuchni i zwolenników zdrowego odżywiania.

Topinambur (Helianthus tuberosus) wcale nie jest jednak nowy w naszej kuchni. Na polskich stołach pojawiał się już w XVIII więcej
PRO-TEST na Facebooku