Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Dobrze znane warzywo Burak PRO-TEST: Nr 2 (163) luty 2016 Dobrze znane warzywo Burak Legalny doping, obniża ciśnienie, przeciwdziała rakowi… Burak jest trochę nie doceniany, a tak wiele ma niesamowitych właściwości. Zobacz, jak buraki działają na nasz organizm!

Burak (Beta vulgaris L.) pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie do dzisiaj rośnie jego dzika odmiana. Na prozdrowotnych właściwościach buraków poznali się już mieszkańcy więcej
Odchudzanie Czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci PRO-TEST: Nr 1 (162) styczeń 2016 Odchudzanie Czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci Komputer, telewizor i paczka chipsów – tak często wyobrażamy sobie spędzanie wolnego czasu przez nastolatków. Tymczasem wyniki ostatnich badań na temat zdrowia i zachowań zdrowotnych młodzieży wskazują, że realna kondycja młodych ludzi poprawia się. Jak jest  naprawdę i co powinni zrobić rodzice, kiedy ich dziecko przybiera na wadze? więcej
Grzyby Czego nie wiedzieliście o grzybach PRO-TEST: Nr 12 (161) grudzień 2015 Grzyby Czego nie wiedzieliście o grzybach Wiele osób uważa grzyby za danie pozbawione wartości odżywczych. Jednak to mit. Grzyby mają w sobie – wbrew obiegowej opinii – bardzo dużo dobrego.

Zalety grzybów można mnożyć: Przede wszystkim zawierają niewiele tłuszczu, natomiast dużo białka. Są też dobrym źródłem witamin (głównie z grupy B oraz witaminy D), a także składników mineralnych (potas, więcej
Kawa Łyk dekadencji PRO-TEST: Nr 11 (160) listopad 2015 Kawa Łyk dekadencji Zdrowa czy niezdrowa? Mimo że kawa należy do jednych z najlepiej zbadanych produktów żywnościowych, wciąż krąży wiele mitów na temat jej oddziaływania na zdrowie, a naukowcy co jakiś czas zaskakują nas jakąś nowoodkrytą właściwością czarnego naparu.

Rano pijemy kawę, żeby się rozbudzić. Po południu – żeby zapomnieć o zmęczeniu. Zawarta w kawie więcej
Trucizna w zielonej herbacie Szokujące wyniki badania PRO-TEST: Nr 9 (158) wrzesień 2015 Trucizna w zielonej herbacie Szokujące wyniki badania Wszystkie zbadane zielone herbaty zawierają szkodliwe, w tym rakotwórcze substancje – wynika z najnowszego testu przeprowadzonego w Niemczech. U osób regularnie pijących zieloną herbatę niektóre z tych związków mogą stwarzać ryzyko zdrowotne.   Zielona herbata jest kojarzona ze zdrowiem. Nic dziwnego – sama w sobie ma wiele korzystnych więcej
Mało znany orzech Tajemnice orzechów brazylijskich PRO-TEST: Nr 9 (158) wrzesień 2015 Mało znany orzech Tajemnice orzechów brazylijskich Dlaczego to jedne z najcenniejszych orzechów? I dlaczego nie można ich jeść więcej niż cztery sztuki dziennie? Odkrywamy tajemnice orzechów brazylijskich.

Orzechy brazylijskie rosną na drzewie o nazwie orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa). Jak sama nazwa wskazuje, orzechy brazylijskie rosną w Brazylii, ale jeszcze częściej występują w sąsiadującej z nią Boliwii – w lasach tropikalnych górnego dorzecza Amazonki więcej
Zanim kupisz Gotowe owsianki: hit czy kit? PRO-TEST: Nr 11 (149) listopad 2014 Zanim kupisz Gotowe owsianki: hit czy kit? Jada ją Madonna, Bill Gates i… coraz więcej Polaków. Owsianka wraca do łask! A wraz z modą na to zdrowe śniadanie półki sklepów zaczynają zapełniać się owsiankami gotowymi. Czy te produkty mogą zastąpić owsiankę przygotowaną samodzielnie?   Owsianka to jeden z najstarszych pokarmów świata. Owies uprawiali nasi praprzodkowie już w epoce brązu, a w czasach średniowiecza owsiankę jedzono na potęgę. więcej
Mało znane warzywo Bób PRO-TEST: Nr 7-8 (146) lipiec-sierpień 2014 Mało znane warzywo Bób Dlaczego bób jest idealny dla osób chcących schudnąć? Dlaczego powinny go jeść kobiety w ciąży? W jaki sposób działa nie tylko na nasze ciało, ale i duszę? Przedstawiamy bób, jakiego jeszcze nie znacie…

Bób (Vicia faba L.) to roślina strączkowa. Świeżo zebrany pojawia się w sprzedaży na krótko w czerwcu i lipcu. Ale przez cały rok jest dostępny w postaci mrożonek. więcej
Jagody goji Pomagają czy szkodzą? PRO-TEST: Nr 5 (144) maj 2014 Jagody goji Pomagają czy szkodzą? Ostatnio szturmem podbiły Polskę. Mówi się o nich "najzdrowsze owoce świata". Jagody goji… jaka jest prawda o tych owocach?

Jagody goji rosną na krzewie o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum). W krajach anglosaskich zwie się je chińskimi wilczymi jagodami. Kolcowój to roślina ozdobna, również w Polsce. Jej jagody są od wieków stosowane w chińskiej kuchni i tradycyjnejchińskiej medycynie. więcej
Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? Mięso z grilla ma mniej tłuszczu, a więc jest zdrowsze. Ale – uwaga – podczas grillowania mogą powstawać również substancje szkodliwe dla zdrowia. Oto 6 zasad grillowania, dzięki którym jedzenie z rusztu będzie zdrowsze i smaczniejsze.   ZASADA 1 Nie przypalaj!   Nie dopuszczaj do przypalenia potraw więcej
PRO-TEST na Facebooku