Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Zanim kupisz chleb W poszukiwaniu naturalnego PRO-TEST: Nr 9 (180) wrzesień 2017 Zanim kupisz chleb W poszukiwaniu naturalnego Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to "nadmuchiwanie" pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników. więcej
Kumaryna w cynamonie Ciemna strona cynamonu PRO-TEST: Nr 7-8 (179) lipiec-sierpień 2017 Kumaryna w cynamonie Ciemna strona cynamonu Cynamon powszechnie uznawany jest za zdrowy. Tymczasem eksperci ostrzegają, by nie jeść go częściej niż raz w tygodniu. Wszystkiemu winna jest szkodliwa kumaryna.   Występuje w przepisach na zdrowe dania, zachwalają go fit blogerzy, a gwiazdy pokazują w mediach społecznościowych swoje „zdrowe” śniadania i desery z dodatkiem cynamonu. Ale ta aromatyczna więcej
Woda czy izotonik? Nawodnij się! PRO-TEST: Nr 7-8 (179) lipiec-sierpień 2017 Woda czy izotonik? Nawodnij się! Podczas dużego wysiłku fizycznego w ciepły dzień tracisz około litra potu na godzinę, a w ekstremalnych przypadkach – dwa, a nawet trzy litry. Jeśli skutecznie nie uzupełnisz płynów, dojdzie do odwodnienia organizmu, a to może spowodować poważne zagrożenie dla zdrowia. Tylko jak nawodnić organizm najskuteczniej?

W sklepach dostępne są napoje izotoniczne. więcej
Odżywianie Czy mleko jest bezpieczne dla dzieci? PRO-TEST: Nr 4 (176) kwiecień 2017 Odżywianie Czy mleko jest bezpieczne dla dzieci? Od najmłodszych lat słyszymy, że mleko jest szczególnie ważnym składnikiem diety dzieci i że dzięki niemu prawidłowo rozwijają się kości i zęby. Z drugiej jednak strony w ostatnim czasie nasiliły się głosy, że mleko krowie przynosi więcej szkód niż pożytku. Jak jest naprawdę? Czy dzieci powinny pić dużo mleka? Czy lepiej w ogóle im go nie podawać?   Zacznijmy więcej
Jogurt Cała prawda o jogurcie PRO-TEST: Nr 3 (175) marzec 2017 Jogurt Cała prawda o jogurcie Jogurt z prawdziwego zdarzenia pojawił się u nas w Polsce stosunkowo niedawno. Od razu jednak przypadł nam do gustu. Nic dziwnego: nie dość, że jest smaczny, to jeszcze zdrowy. I mimo że nie wszystkie zapewnienia producentów o jego dobroczynnych właściwościach są potwierdzone naukowo, warto go jeść. Choć nie każdy jest równie zdrowy…   Jogurt więcej
Olej kokosowy Hit czy kit? Cała prawda o oleju kokosowym PRO-TEST: Nr 2 (174) luty 2017 Olej kokosowy Hit czy kit? Cała prawda o oleju kokosowym O upiększających i odchudzających właściwościach oleju kokosowego słychać od jakiegoś czasu coraz więcej. Z drugiej strony zawiera on bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla naszego zdrowia. Czy więc olej kokosowy rzeczywiście ma tak cudowne właściwości, w jakie wierzą jego zwolennicy i o jakich zapewniają nas jego sprzedawcy?   Topmodelka więcej
Dobrze znane warzywo Burak PRO-TEST: Nr 2 (163) luty 2016 Dobrze znane warzywo Burak Legalny doping, obniża ciśnienie, przeciwdziała rakowi… Burak jest trochę nie doceniany, a tak wiele ma niesamowitych właściwości. Zobacz, jak buraki działają na nasz organizm!

Burak (Beta vulgaris L.) pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie do dzisiaj rośnie jego dzika odmiana. Na prozdrowotnych właściwościach buraków poznali się już mieszkańcy więcej
Odchudzanie Czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci PRO-TEST: Nr 1 (162) styczeń 2016 Odchudzanie Czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci Komputer, telewizor i paczka chipsów – tak często wyobrażamy sobie spędzanie wolnego czasu przez nastolatków. Tymczasem wyniki ostatnich badań na temat zdrowia i zachowań zdrowotnych młodzieży wskazują, że realna kondycja młodych ludzi poprawia się. Jak jest  naprawdę i co powinni zrobić rodzice, kiedy ich dziecko przybiera na wadze? więcej
Grzyby Czego nie wiedzieliście o grzybach PRO-TEST: Nr 12 (161) grudzień 2015 Grzyby Czego nie wiedzieliście o grzybach Wiele osób uważa grzyby za danie pozbawione wartości odżywczych. Jednak to mit. Grzyby mają w sobie – wbrew obiegowej opinii – bardzo dużo dobrego.

Zalety grzybów można mnożyć: Przede wszystkim zawierają niewiele tłuszczu, natomiast dużo białka. Są też dobrym źródłem witamin (głównie z grupy B oraz witaminy D), a także składników mineralnych (potas, więcej
Kawa Łyk dekadencji PRO-TEST: Nr 11 (160) listopad 2015 Kawa Łyk dekadencji Zdrowa czy niezdrowa? Mimo że kawa należy do jednych z najlepiej zbadanych produktów żywnościowych, wciąż krąży wiele mitów na temat jej oddziaływania na zdrowie, a naukowcy co jakiś czas zaskakują nas jakąś nowoodkrytą właściwością czarnego naparu.

Rano pijemy kawę, żeby się rozbudzić. Po południu – żeby zapomnieć o zmęczeniu. Zawarta w kawie więcej
PRO-TEST na Facebooku