Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znane warzywo Dynia PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010 Mało znane warzywo Dynia Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach, osiągających nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego lub żółtego i równie kolorowy miąższ, z którego robi się zupy, ciasta, dżemy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki pasują wyśmienicie. więcej
Mało znany owoc Winogrona PRO-TEST: Nr 9 (102) wrzesień 2010 Mało znany owoc Winogrona Winogrona to owoce winorośli (Vitis) – długowiecznego krzewu lub pnącza. Istnieje aż 60 gatunków winorośli o owocach w kolorach jasnozielonym, żółtym, różowym, czerwonym, niebieskim lub granatowym.

Winogrona są dość kaloryczne – 100 g dostarcza 70-80 kcal. Zawierają dużo potasu, fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy C i z grupy B. Dietetycy polecają więcej
Sól Ukryta sól PRO-TEST: Nr 7-8 (101) lipiec-sierpień 2010 Sól Ukryta sól Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. Jak zmniejszyć ilość soli w naszej diecie?

Chlorek sodu – to nic innego, jak właśnie sól. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz widział, ile soli powinieneś jeść i jakie produkty dostarczają więcej
Mało  znany owoc Salak PRO-TEST: Nr 7-8 (101) lipiec-sierpień 2010 Mało znany owoc Salak Salak (Salacca edulis) zwany jest też po angielsku "snakefruit" (wężowy owoc) ze względu na wygląd swojej skórki pokrytej drobnymi łuskami przypominającej skórę węża. Owoc kształt ma wydłużony, zakończony szpiczastym czubkiem, jest wielkości figi i koloru brązowego. W środku, w białym miąższu, tkwi duża pestka.

Salak pochodzi więcej
Zdrowe odżywianie Pijmy na zdrowie! PRO-TEST: Nr 6 (100) czerwiec 2010 Zdrowe odżywianie Pijmy na zdrowie! Za mało pijemy! – alarmują lekarze i dietetycy. A przecież dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości płynów jest bardzo ważne. Dwa litry dziennie to absolutne minimum. Jeszcze więcej potrzebujemy, jeśli uprawiamy sport, wykonujemy ciężką fizyczną pracę albo teraz, gdy nadchodzą upały.

Człowiek wytrzyma bez jedzenia wiele tygodni, ale bez wody więcej
Dobrze  znany owoc Truskawki PRO-TEST: Nr 6 (100) czerwiec 2010 Dobrze znany owoc Truskawki W końcu nadszedł wyczekiwany, lecz krótki czas truskawek (fragaria vesca). Te czerwone, soczyste i aromatyczne owoce występują w ponad 1000 odmianach.

Truskawki są delikatne, szybko się psują i tracą swój aromat, dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach. Ostrożnie umyjmy truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem oddzielmy więcej
Lody Zimna rozkosz PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Lody Zimna rozkosz Skąd bierze się uczucie przyjemności towarzyszące nam jedzeniu czegoś smacznego, na przykład lodów? I dlaczego po ich zjedzeniu mamy poczucie winy?

49% z nas najbardziej lubi takie codzienne przyjemności, które są niespodziewane lub wynikają z impulsu. A w upalne dni jednym z najczęstszych impulsywnych zakupów, jakiego dokonujemy są właśnie lody. Podczas więcej
Mało znana roślina Trzcina cukrowa PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Mało znana roślina Trzcina cukrowa Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do sześciu metrów. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu więcej
Jajka Jajko z niespodzianką PRO-TEST: Nr 4 (98) kwiecień 2010 Jajka Jajko z niespodzianką W Wielkanoc wśród potraw króluje jajko. Ale czy wiemy o nim wszystko? Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości? Co wpływa na smak i skład jajka? Jak połapać się w dostępnych w sklepach rodzajach jaj? Lepiej jeść jajko na miękko czy na twardo? Czy zestresowana kura daje gorsze jajka? Co było pierwsze: jajko czy kura? więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 3 (97) marzec 2010 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. Daktyle są podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. więcej