Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Zdrowe odżywianie Pijmy na zdrowie! PRO-TEST: Nr 6 (100) czerwiec 2010 Zdrowe odżywianie Pijmy na zdrowie! Za mało pijemy! – alarmują lekarze i dietetycy. A przecież dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości płynów jest bardzo ważne. Dwa litry dziennie to absolutne minimum. Jeszcze więcej potrzebujemy, jeśli uprawiamy sport, wykonujemy ciężką fizyczną pracę albo teraz, gdy nadchodzą upały.

Człowiek wytrzyma bez jedzenia wiele tygodni, ale bez wody więcej
Dobrze  znany owoc Truskawki PRO-TEST: Nr 6 (100) czerwiec 2010 Dobrze znany owoc Truskawki W końcu nadszedł wyczekiwany, lecz krótki czas truskawek (fragaria vesca). Te czerwone, soczyste i aromatyczne owoce występują w ponad 1000 odmianach.

Truskawki są delikatne, szybko się psują i tracą swój aromat, dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach. Ostrożnie umyjmy truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem oddzielmy więcej
Lody Zimna rozkosz PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Lody Zimna rozkosz Skąd bierze się uczucie przyjemności towarzyszące nam jedzeniu czegoś smacznego, na przykład lodów? I dlaczego po ich zjedzeniu mamy poczucie winy?

49% z nas najbardziej lubi takie codzienne przyjemności, które są niespodziewane lub wynikają z impulsu. A w upalne dni jednym z najczęstszych impulsywnych zakupów, jakiego dokonujemy są właśnie lody. Podczas więcej
Mało znana roślina Trzcina cukrowa PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Mało znana roślina Trzcina cukrowa Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do sześciu metrów. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu więcej
Jajka Jajko z niespodzianką PRO-TEST: Nr 4 (98) kwiecień 2010 Jajka Jajko z niespodzianką W Wielkanoc wśród potraw króluje jajko. Ale czy wiemy o nim wszystko? Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości? Co wpływa na smak i skład jajka? Jak połapać się w dostępnych w sklepach rodzajach jaj? Lepiej jeść jajko na miękko czy na twardo? Czy zestresowana kura daje gorsze jajka? Co było pierwsze: jajko czy kura? więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 3 (97) marzec 2010 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. Daktyle są podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. więcej
Dania  gotowe Jedzenie z laboratorium PRO-TEST: Nr 2 (96) luty 2010 Dania gotowe Jedzenie z laboratorium Mrożona pizza, gołąbki ze słoika, zupka w proszku – to coraz częstsze menu Polaków. Dziś żywność ma już nie tylko zaspokajać głód. Ma być też praktyczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Coraz mniejszy wkład w to, co zjadamy, ma rolnik, coraz większy za to chemik z laboratorium.

Czy pamiętasz, jak gotuje się prawdziwy bigos albo flaki? Aby spróbować więcej
Mało znany owoc Bataty PRO-TEST: Nr 2 (96) luty 2010 Mało znany owoc Bataty Bataty (Ipomoea batatas), zwane też słodkimi ziemniakami, pochodzą z Ameryki Środkowej, a uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Na płożących się łodygach wyrastają potężne podłużne bulwy, mogące ważyć nawet do 5 kg – to właśnie słodkie ziemniaki. Mają kolor żółtobrązowy lub bladoczerwony. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny sok, który można pić. Niekiedy miąższ ten jest żółty lub pomarańczowy więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 9 (91) wrzesień 2009 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. To podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. więcej
Mało znany owoc Durian PRO-TEST: Nr 7-8 (90) lipec-sierpień 2009 Mało znany owoc Durian Durian (Durio zibethinus) to duży (ok. 3 kg) owoc o kolczastej, zielonobrązowej skórce, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego jadalny, słodki, kremowy, żółtawy miąższ zawiera nasiona o długości do 4 cm. Na temat walorów sensorycznych duriana opinie są rozbieżne. Jedni uważają ten owoc za wielki przysmak. Innych odstrasza intensywny zapach jego skórki przypominający zgniłą cebulę. więcej
PRO-TEST na Facebooku