Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Lody Zimna rozkosz PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Lody Zimna rozkosz Skąd bierze się uczucie przyjemności towarzyszące nam jedzeniu czegoś smacznego, na przykład lodów? I dlaczego po ich zjedzeniu mamy poczucie winy?

49% z nas najbardziej lubi takie codzienne przyjemności, które są niespodziewane lub wynikają z impulsu. A w upalne dni jednym z najczęstszych impulsywnych zakupów, jakiego dokonujemy są właśnie lody. Podczas więcej
Mało znana roślina Trzcina cukrowa PRO-TEST: Nr 5 (99) maj 2010 Mało znana roślina Trzcina cukrowa Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do sześciu metrów. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu więcej
Jajka Jajko z niespodzianką PRO-TEST: Nr 4 (98) kwiecień 2010 Jajka Jajko z niespodzianką W Wielkanoc wśród potraw króluje jajko. Ale czy wiemy o nim wszystko? Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości? Co wpływa na smak i skład jajka? Jak połapać się w dostępnych w sklepach rodzajach jaj? Lepiej jeść jajko na miękko czy na twardo? Czy zestresowana kura daje gorsze jajka? Co było pierwsze: jajko czy kura? więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 3 (97) marzec 2010 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. Daktyle są podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. więcej
Dania  gotowe Jedzenie z laboratorium PRO-TEST: Nr 2 (96) luty 2010 Dania gotowe Jedzenie z laboratorium Mrożona pizza, gołąbki ze słoika, zupka w proszku – to coraz częstsze menu Polaków. Dziś żywność ma już nie tylko zaspokajać głód. Ma być też praktyczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Coraz mniejszy wkład w to, co zjadamy, ma rolnik, coraz większy za to chemik z laboratorium.

Czy pamiętasz, jak gotuje się prawdziwy bigos albo flaki? Aby spróbować więcej
Mało znany owoc Bataty PRO-TEST: Nr 2 (96) luty 2010 Mało znany owoc Bataty Bataty (Ipomoea batatas), zwane też słodkimi ziemniakami, pochodzą z Ameryki Środkowej, a uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Na płożących się łodygach wyrastają potężne podłużne bulwy, mogące ważyć nawet do 5 kg – to właśnie słodkie ziemniaki. Mają kolor żółtobrązowy lub bladoczerwony. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny sok, który można pić. Niekiedy miąższ ten jest żółty lub pomarańczowy więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 9 (91) wrzesień 2009 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. To podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. więcej
Mało znany owoc Durian PRO-TEST: Nr 7-8 (90) lipec-sierpień 2009 Mało znany owoc Durian Durian (Durio zibethinus) to duży (ok. 3 kg) owoc o kolczastej, zielonobrązowej skórce, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego jadalny, słodki, kremowy, żółtawy miąższ zawiera nasiona o długości do 4 cm. Na temat walorów sensorycznych duriana opinie są rozbieżne. Jedni uważają ten owoc za wielki przysmak. Innych odstrasza intensywny zapach jego skórki przypominający zgniłą cebulę. więcej
Mało znany owoc Kiwano PRO-TEST: Nr 6 (89) czerwiec 2009 Mało znany owoc Kiwano Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym (10-14 cm) owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ ma zielonkawy, bardzo miękki, a w środku znajdziemy jasne pestki. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin.

Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Dopiero po kilku miesiącach więcej
Mało znane warzywo Karczoch PRO-TEST: Nr 5 (88) maj 2009 Mało znane warzywo Karczoch Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, jest rośliną osiągającą wysokość do 2 metrów. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, ale jeszcze zanim się rozwiną. Najpierw należy je ugotować, a następnie je odrywając kolejne płatki, maczać w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać więcej
PRO-TEST na Facebooku