Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
 Czarna tajemnica - kawa PRO-TEST: Nr 2 (30) luty 2004 Czarna tajemnica - kawa Zdrowa czy niezdrowa? Mimo że kawa należy do jednych z najlepiej zbadanych produktów żywnościowych, wciąż krąży wiele mitów na temat jej oddziaływania na zdrowie, a naukowcy co jakiś czas zaskakują nas jakąś nowoodkrytą właściwością czarnego naparu.
więcej
 Sharon - Mało znany owoc PRO-TEST: Nr 2 (18) luty 2003 Sharon - Mało znany owoc Sharon, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Sharony jada się na surowo, suszone lub przetwarzane. Zawierają one więcej
 Awokado - Mało znany PRO-TEST: Nr 11 (15) listopad 2002 Awokado - Mało znany Awokado, czyli smaczliwka właściwa (Persea americana) to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Uprawia się je w obszarach tropikalnych. Pożywne owoce awokado (które w istocie jest warzywem) mają kształt gruszki, zielony kolor i jako jedyne na świecie zawierają tłuszcze.
Awokado, a ściślej jego zielonkawobiały miąższ o mazistej konsystencji, jada się głównie więcej
 Herbata - Rozgrzewający napój na zimowe chłody PRO-TEST: Nr 1 (5) styczeń 2002 Herbata - Rozgrzewający napój na zimowe chłody Większość z nas pija herbatę codziennie. Mało kto zastanawia się jednak nad tym, ilu zabiegów potrzeba, byśmy mogli rozkoszować się tym najpopularniejszym napojem świata, który znany jest ze swych dobroczynnych właściwości. Najpierw uprawa drzewek lub krzewów herbacianych, później zbieranie, suszenie, skręcanie i sortowanie listków i w końcu tworzenie przeróżnych mieszanek herbaty przez specjalnych herbacianych kiperów. więcej
PRO-TEST na Facebooku