Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Kawa Łyk dekadencji PRO-TEST: Nr 11 (160) listopad 2015 Kawa Łyk dekadencji Zdrowa czy niezdrowa? Mimo że kawa należy do jednych z najlepiej zbadanych produktów żywnościowych, wciąż krąży wiele mitów na temat jej oddziaływania na zdrowie, a naukowcy co jakiś czas zaskakują nas jakąś nowoodkrytą właściwością czarnego naparu.

Rano pijemy kawę, żeby się rozbudzić. Po południu – żeby zapomnieć o zmęczeniu. Zawarta w kawie więcej
Trucizna w zielonej herbacie Szokujące wyniki badania PRO-TEST: Nr 9 (158) wrzesień 2015 Trucizna w zielonej herbacie Szokujące wyniki badania Wszystkie zbadane zielone herbaty zawierają szkodliwe, w tym rakotwórcze substancje – wynika z najnowszego testu przeprowadzonego w Niemczech. U osób regularnie pijących zieloną herbatę niektóre z tych związków mogą stwarzać ryzyko zdrowotne.   Zielona herbata jest kojarzona ze zdrowiem. Nic dziwnego – sama w sobie ma wiele korzystnych więcej
Mało znany orzech Tajemnice orzechów brazylijskich PRO-TEST: Nr 9 (158) wrzesień 2015 Mało znany orzech Tajemnice orzechów brazylijskich Dlaczego to jedne z najcenniejszych orzechów? I dlaczego nie można ich jeść więcej niż cztery sztuki dziennie? Odkrywamy tajemnice orzechów brazylijskich.

Orzechy brazylijskie rosną na drzewie o nazwie orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa). Jak sama nazwa wskazuje, orzechy brazylijskie rosną w Brazylii, ale jeszcze częściej występują w sąsiadującej z nią Boliwii – w lasach tropikalnych górnego dorzecza Amazonki więcej
Zanim kupisz Gotowe owsianki: hit czy kit? PRO-TEST: Nr 11 (149) listopad 2014 Zanim kupisz Gotowe owsianki: hit czy kit? Jada ją Madonna, Bill Gates i… coraz więcej Polaków. Owsianka wraca do łask! A wraz z modą na to zdrowe śniadanie półki sklepów zaczynają zapełniać się owsiankami gotowymi. Czy te produkty mogą zastąpić owsiankę przygotowaną samodzielnie?   Owsianka to jeden z najstarszych pokarmów świata. Owies uprawiali nasi praprzodkowie już w epoce brązu, a w czasach średniowiecza owsiankę jedzono na potęgę. więcej
Mało znane warzywo Bób PRO-TEST: Nr 7-8 (146) lipiec-sierpień 2014 Mało znane warzywo Bób Dlaczego bób jest idealny dla osób chcących schudnąć? Dlaczego powinny go jeść kobiety w ciąży? W jaki sposób działa nie tylko na nasze ciało, ale i duszę? Przedstawiamy bób, jakiego jeszcze nie znacie…

Bób (Vicia faba L.) to roślina strączkowa. Świeżo zebrany pojawia się w sprzedaży na krótko w czerwcu i lipcu. Ale przez cały rok jest dostępny w postaci mrożonek. więcej
Jagody goji Pomagają czy szkodzą? PRO-TEST: Nr 5 (144) maj 2014 Jagody goji Pomagają czy szkodzą? Ostatnio szturmem podbiły Polskę. Mówi się o nich "najzdrowsze owoce świata". Jagody goji… jaka jest prawda o tych owocach?

Jagody goji rosną na krzewie o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum). W krajach anglosaskich zwie się je chińskimi wilczymi jagodami. Kolcowój to roślina ozdobna, również w Polsce. Jej jagody są od wieków stosowane w chińskiej kuchni i tradycyjnejchińskiej medycynie. więcej
Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? Mięso z grilla ma mniej tłuszczu, a więc jest zdrowsze. Ale – uwaga – podczas grillowania mogą powstawać również substancje szkodliwe dla zdrowia. Oto 6 zasad grillowania, dzięki którym jedzenie z rusztu będzie zdrowsze i smaczniejsze.   ZASADA 1 Nie przypalaj!   Nie dopuszczaj do przypalenia potraw więcej
Jajka wielkanocne Ale jaja! PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Jajka wielkanocne Ale jaja! Jaja od szczęśliwych kur, świeże, wiejskie, fermowe – wybór przyprawia o zawrót głowy.Co jest dla ciebie naprawdę ważne, kiedy kupujesz jajka?

Gdzie powinny mieszkać kury, żeby jajka były najlepsze? Jak rozszyfrować informacje na skorupce? Czy bezpiecznie jest kupować na targowisku? Wybór jaj może być trudniejszy, niż ci się wydaje. Zanim włożysz do koszykate właściwe, musisz zdecydować o paru rzeczach. więcej
Mało znany owoc Limonka PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Mało znany owoc Limonka Znasz tę zieloną cytrynę? Jest jeszcze bardziej kwaśna i jeszcze bardziej aromatyczna od zwykłej, żółtej cytryny… Oto limonka! Czy wiesz, że świetnie nadaje się nawet do mięs?

Limonka (Citrus aurantifolia), zwana też limetką, pochodzi z tropikalnych części Azji. Wyglądem przypomina zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. więcej
Cukier 13 tysięcy razy słodszy PRO-TEST: Nr 3 (142) marzec 2014 Cukier 13 tysięcy razy słodszy Biały cukier ma mnóstwo zastępników. Sorbitol, fruktoza, dziesiątki słodzików o niewiarygodnej wręcz sile słodzenia i zaskakująco niskiej liczbie kalorii – słodki smak gotowym produktom wcale nie musi nadawać sacharoza. Jednak wszystkie substancje słodzące łączy jedno: trzeba w stosunku do nich zachować umiar.

Cukierki z sokiem owocowym i cukrem gronowym, więcej
PRO-TEST na Facebooku