Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znane warzywo Bób PRO-TEST: Nr 7-8 (146) lipiec-sierpień 2014 Mało znane warzywo Bób Dlaczego bób jest idealny dla osób chcących schudnąć? Dlaczego powinny go jeść kobiety w ciąży? W jaki sposób działa nie tylko na nasze ciało, ale i duszę? Przedstawiamy bób, jakiego jeszcze nie znacie…

Bób (Vicia faba L.) to roślina strączkowa. Świeżo zebrany pojawia się w sprzedaży na krótko w czerwcu i lipcu. Ale przez cały rok jest dostępny w postaci mrożonek. więcej
Jagody goji Pomagają czy szkodzą? PRO-TEST: Nr 5 (144) maj 2014 Jagody goji Pomagają czy szkodzą? Ostatnio szturmem podbiły Polskę. Mówi się o nich "najzdrowsze owoce świata". Jagody goji… jaka jest prawda o tych owocach?

Jagody goji rosną na krzewie o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum). W krajach anglosaskich zwie się je chińskimi wilczymi jagodami. Kolcowój to roślina ozdobna, również w Polsce. Jej jagody są od wieków stosowane w chińskiej kuchni i tradycyjnejchińskiej medycynie. więcej
Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Jedzenie z grilla Grillowane = zdrowe? Mięso z grilla ma mniej tłuszczu, a więc jest zdrowsze. Ale – uwaga – podczas grillowania mogą powstawać również substancje szkodliwe dla zdrowia. Oto 6 zasad grillowania, dzięki którym jedzenie z rusztu będzie zdrowsze i smaczniejsze.   ZASADA 1 Nie przypalaj!   Nie dopuszczaj do przypalenia potraw więcej
Jajka wielkanocne Ale jaja! PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Jajka wielkanocne Ale jaja! Jaja od szczęśliwych kur, świeże, wiejskie, fermowe – wybór przyprawia o zawrót głowy.Co jest dla ciebie naprawdę ważne, kiedy kupujesz jajka?

Gdzie powinny mieszkać kury, żeby jajka były najlepsze? Jak rozszyfrować informacje na skorupce? Czy bezpiecznie jest kupować na targowisku? Wybór jaj może być trudniejszy, niż ci się wydaje. Zanim włożysz do koszykate właściwe, musisz zdecydować o paru rzeczach. więcej
Mało znany owoc Limonka PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014 Mało znany owoc Limonka Znasz tę zieloną cytrynę? Jest jeszcze bardziej kwaśna i jeszcze bardziej aromatyczna od zwykłej, żółtej cytryny… Oto limonka! Czy wiesz, że świetnie nadaje się nawet do mięs?

Limonka (Citrus aurantifolia), zwana też limetką, pochodzi z tropikalnych części Azji. Wyglądem przypomina zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. więcej
Cukier 13 tysięcy razy słodszy PRO-TEST: Nr 3 (142) marzec 2014 Cukier 13 tysięcy razy słodszy Biały cukier ma mnóstwo zastępników. Sorbitol, fruktoza, dziesiątki słodzików o niewiarygodnej wręcz sile słodzenia i zaskakująco niskiej liczbie kalorii – słodki smak gotowym produktom wcale nie musi nadawać sacharoza. Jednak wszystkie substancje słodzące łączy jedno: trzeba w stosunku do nich zachować umiar.

Cukierki z sokiem owocowym i cukrem gronowym, więcej
Mało znany owoc Awokado PRO-TEST: Nr 3 (142) marzec 2014 Mało znany owoc Awokado Owoc czy warzywo? Nie wiesz? Jedno z pewnością nie ulega wątpliwości – zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że awokado jest zdrowe, a przy okazji niepowtarzalne. Oto dlaczego…

Awokado, czyli smaczliwka właściwa (Persea americana) to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Uprawia się je w obszarach tropikalnych. więcej
Dieta 7 mitów na temat pączków PRO-TEST: Nr 2 (141) luty 2014 Dieta 7 mitów na temat pączków Mówisz: tłusty czwartek, myślisz: pączki. Ten tradycyjny przysmak jadany w ostatni czwartek karnawału uchodzi za wyjątkowo kaloryczny. Czy słusznie? Demaskujemy siedem mitów związanych z pączkami.   MIT 1: Wysoka kaloryczność to główna wada pączków. FAŁSZ Problem tkwi nie tyle, czy może raczej nie tylko, więcej
Mało znany owoc Orzechy makadamia PRO-TEST: Nr 2 (141) luty 2014 Mało znany owoc Orzechy makadamia Makadamia (Macadamia) to drzewo, na którym rosną niewielkie okrągłe orzechy. Ojczyzną orzechów makadamia jest Australia.

Skorupka orzechów makadamia jest tak twarda, że nie daje się rozłupać zwykłymi dziadkami do orzechów, dlatego zwykle orzechy sprzedawane są łuskane.

Makadamia mają wyjątkowy smak, który pozwala zapomnieć, że zawierają nawet więcej
Dobrze znane warzywo Ziemniak PRO-TEST: Nr 1 (140) styczeń 2014 Dobrze znane warzywo Ziemniak Wbrew pozorom ziemniaki są bardzo zdrowe. I wcale nie tuczą!

Ziemniaki (Solanum tuberosum L.) to jadalne bulwy byliny, uprawianej dziś niemal na całym świecie. Choć to chyba najpopularniejsze warzywo w Polsce, kartofel dotarł o nas ze swojej ojczyzny, Ameryki Południowej, dopiero w XVI wieku.

Wbrew potocznej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące. Ugotowane więcej
PRO-TEST na Facebooku