Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Zakupy Święta w sklepie, czyli jak nie dać się złapać w pułapki przedświątecznych zakupów PRO-TEST: Nr 12 (139) grudzień 2013 Zakupy Święta w sklepie, czyli jak nie dać się złapać w pułapki przedświątecznych zakupów W galeriach handlowych Boże Narodzenie zaczyna się już na początku listopada. Dlaczego? Żebyśmy zdążyli zostawić w sklepach jak najwięcej pieniędzy. Co zrobić, jeśli chcesz zostawić ich tam jak najmniej, a ze sklepu i tak wyjść z udanymi zakupami? Zastosuj tych kilka prostych zasad.

Lubisz przedświąteczne zakupy? Szukanie prezentów dla bliskich, świąteczna więcej
Dobrze  znany owoc Orzech laskowy PRO-TEST: Nr 12 (139) grudzień 2013 Dobrze znany owoc Orzech laskowy Orzechy laskowe rosną na powszechnie występującym w Polsce krzewie – leszczynie (Corylus L.). Z botanicznego punktu widzenia należą do jednych z nielicznych prawdziwych orzechów, ponieważ posiadają całkowicie zdrewniałą łupinę (tzw. perykarp).

Orzechy laskowe są źródłem potrzebnych w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim obniżają więcej
Mało znana roślina Soczewica PRO-TEST: Nr 11 (138) listopad 2013 Mało znana roślina Soczewica Soczewica (Lensculinaris) jest krewną bobu. W zwisających strąkach znajdują się płaskie nasiona – to właśnie owoce soczewicy, które, po ugotowaniu, można jeść.

Ta roślina strączkowa rośnie przede wszystkim w Azji, Grecji, i na Kaukazie. Uprawia się ją również w Polsce.

Ostatnio soczewica przeżywa swój renesans. W sklepach pojawiają się jej więcej
Zanim wypijesz 8 mitów dotyczących picia PRO-TEST: Nr 10 (137) październik 2013 Zanim wypijesz 8 mitów dotyczących picia Człowiek potrzebuje wody. Nasze ciało składa się z niej w 50-70%. Bardzo ważne jest więc ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie. Tylko ile trzeba pić? A ile będzie już zbyt dużo? Na temat picia krąży wiele mitów. My je rozwiewamy.

Mit 1: Pragnienie poczujemy odpowiednio wcześnie.
I tak i nie. Uczucie pragnienia odczuwamy dopiero wtedy, więcej
Dobrze znany owoc Śliwka PRO-TEST: Nr 10 (137) październik 2013 Dobrze znany owoc Śliwka Śliwa (Prunus L.) to drzewo rodzące śliwki – doskonale nam znane fioletowe, czerwone lub żółte, okrągłe lub wydłużone (w zależności od odmiany, a jest ich aż 6 tys.!) słodkie i soczyste owoce, na które sezon jest właśnie teraz, jesienią.

Polacy lubią śliwki – rocznie produkuje się ich u nas 110 tys. ton. Owoce te rosną właściwie na całym świecie. więcej
Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek Tajemnica czarnych kresek

Pionowe, czarne kreski widniejące na opakowaniach wciąż intrygują wielu kupujących. Jak rozszyfrować charakterystyczne linie i wydrukowane pod nimi cyfry?

Tajemnicze kreski i zestawy liczb stanowią zakodowane informacje o produkcie. Na Zachodzie kod kreskowy stosowany jest już od wielu lat, w Polsce – od 1990 r., kiedy to nasz kraj więcej
Preparaty na odchudzanie Niebezpieczeństwo w pigułce PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Preparaty na odchudzanie Niebezpieczeństwo w pigułce Cudownej pigułki umożliwiającej szybkie schudnięcie nie ma. Są za to preparaty, w skład w których wchodzą niebezpiecznie, nie zawsze dokładnie zbadane substancje. Sprawdź, co kryją popularne środki na odchudzanie!

Marzysz o idealnej figurze? Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego – wystarczy zażywać jeden z preparatów na odchudzanie, którego reklamy pojawiają się w telewizji i w internecie. więcej
Dobrze znany owoc Malina PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Dobrze znany owoc Malina Malina (Rubus idaeus) należy do tej samej rodziny, co róża. Dziko rośnie w lasach niemal całej Europy. Owoce ma czerwone, miękkie, delikatne, a w smaku słodkie i niezwykle aromatyczne.

Maliny najlepiej jeść od razu po zerwaniu z krzaka – wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Podczas płukania niestety tracą wiele ze swojego aromatu. Maliny można więcej
Mało znany owoc Szaron PRO-TEST: Nr 7-8 (135) lipiec-sierpień 2013 Mało znany owoc Szaron Szaron, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Szarony jada się na surowo lub suszone. Robi się z nich też przetwory. Te więcej
Mało znane warzywo Rabarbar PRO-TEST: Nr 6 (134) czerwiec 2013 Mało znane warzywo Rabarbar Rabarbar (Rheum rhaponticum L.) to pochodząca z Azji roślina o długich ogonkach liściowych. To właśnie one są jadalną częścią rabarbaru. Ich barwa może być czerwona, różowa lub zielona. Rabarbar ma kwaśno-aromatyczny smak.   Wiosna to sezon na rabarbary. W sklepach znajdziemy wtedy świeży rabarbar, uprawiany w Polsce.   Ra więcej
PRO-TEST na Facebooku