Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Awokado PRO-TEST: Nr 3 (142) marzec 2014 Mało znany owoc Awokado Owoc czy warzywo? Nie wiesz? Jedno z pewnością nie ulega wątpliwości – zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że awokado jest zdrowe, a przy okazji niepowtarzalne. Oto dlaczego…

Awokado, czyli smaczliwka właściwa (Persea americana) to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Uprawia się je w obszarach tropikalnych. więcej
Dieta 7 mitów na temat pączków PRO-TEST: Nr 2 (141) luty 2014 Dieta 7 mitów na temat pączków Mówisz: tłusty czwartek, myślisz: pączki. Ten tradycyjny przysmak jadany w ostatni czwartek karnawału uchodzi za wyjątkowo kaloryczny. Czy słusznie? Demaskujemy siedem mitów związanych z pączkami.   MIT 1: Wysoka kaloryczność to główna wada pączków. FAŁSZ Problem tkwi nie tyle, czy może raczej nie tylko, więcej
Mało znany owoc Orzechy makadamia PRO-TEST: Nr 2 (141) luty 2014 Mało znany owoc Orzechy makadamia Makadamia (Macadamia) to drzewo, na którym rosną niewielkie okrągłe orzechy. Ojczyzną orzechów makadamia jest Australia.

Skorupka orzechów makadamia jest tak twarda, że nie daje się rozłupać zwykłymi dziadkami do orzechów, dlatego zwykle orzechy sprzedawane są łuskane.

Makadamia mają wyjątkowy smak, który pozwala zapomnieć, że zawierają nawet więcej
Dobrze znane warzywo Ziemniak PRO-TEST: Nr 1 (140) styczeń 2014 Dobrze znane warzywo Ziemniak Wbrew pozorom ziemniaki są bardzo zdrowe. I wcale nie tuczą!

Ziemniaki (Solanum tuberosum L.) to jadalne bulwy byliny, uprawianej dziś niemal na całym świecie. Choć to chyba najpopularniejsze warzywo w Polsce, kartofel dotarł o nas ze swojej ojczyzny, Ameryki Południowej, dopiero w XVI wieku.

Wbrew potocznej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące. Ugotowane więcej
Zakupy Święta w sklepie, czyli jak nie dać się złapać w pułapki przedświątecznych zakupów PRO-TEST: Nr 12 (139) grudzień 2013 Zakupy Święta w sklepie, czyli jak nie dać się złapać w pułapki przedświątecznych zakupów W galeriach handlowych Boże Narodzenie zaczyna się już na początku listopada. Dlaczego? Żebyśmy zdążyli zostawić w sklepach jak najwięcej pieniędzy. Co zrobić, jeśli chcesz zostawić ich tam jak najmniej, a ze sklepu i tak wyjść z udanymi zakupami? Zastosuj tych kilka prostych zasad.

Lubisz przedświąteczne zakupy? Szukanie prezentów dla bliskich, świąteczna więcej
Dobrze  znany owoc Orzech laskowy PRO-TEST: Nr 12 (139) grudzień 2013 Dobrze znany owoc Orzech laskowy Orzechy laskowe rosną na powszechnie występującym w Polsce krzewie – leszczynie (Corylus L.). Z botanicznego punktu widzenia należą do jednych z nielicznych prawdziwych orzechów, ponieważ posiadają całkowicie zdrewniałą łupinę (tzw. perykarp).

Orzechy laskowe są źródłem potrzebnych w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim obniżają więcej
Mało znana roślina Soczewica PRO-TEST: Nr 11 (138) listopad 2013 Mało znana roślina Soczewica Soczewica (Lensculinaris) jest krewną bobu. W zwisających strąkach znajdują się płaskie nasiona – to właśnie owoce soczewicy, które, po ugotowaniu, można jeść.

Ta roślina strączkowa rośnie przede wszystkim w Azji, Grecji, i na Kaukazie. Uprawia się ją również w Polsce.

Ostatnio soczewica przeżywa swój renesans. W sklepach pojawiają się jej więcej
Zanim wypijesz 8 mitów dotyczących picia PRO-TEST: Nr 10 (137) październik 2013 Zanim wypijesz 8 mitów dotyczących picia Człowiek potrzebuje wody. Nasze ciało składa się z niej w 50-70%. Bardzo ważne jest więc ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie. Tylko ile trzeba pić? A ile będzie już zbyt dużo? Na temat picia krąży wiele mitów. My je rozwiewamy.

Mit 1: Pragnienie poczujemy odpowiednio wcześnie.
I tak i nie. Uczucie pragnienia odczuwamy dopiero wtedy, więcej
Dobrze znany owoc Śliwka PRO-TEST: Nr 10 (137) październik 2013 Dobrze znany owoc Śliwka Śliwa (Prunus L.) to drzewo rodzące śliwki – doskonale nam znane fioletowe, czerwone lub żółte, okrągłe lub wydłużone (w zależności od odmiany, a jest ich aż 6 tys.!) słodkie i soczyste owoce, na które sezon jest właśnie teraz, jesienią.

Polacy lubią śliwki – rocznie produkuje się ich u nas 110 tys. ton. Owoce te rosną właściwie na całym świecie. więcej
Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek Tajemnica czarnych kresek

Pionowe, czarne kreski widniejące na opakowaniach wciąż intrygują wielu kupujących. Jak rozszyfrować charakterystyczne linie i wydrukowane pod nimi cyfry?

Tajemnicze kreski i zestawy liczb stanowią zakodowane informacje o produkcie. Na Zachodzie kod kreskowy stosowany jest już od wielu lat, w Polsce – od 1990 r., kiedy to nasz kraj więcej
PRO-TEST na Facebooku