Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Dobrze znane warzywo Kapusta kiszona PRO-TEST: Nr 5 (133) maj 2013 Dobrze znane warzywo Kapusta kiszona Powstaje z poszatkowanej, posolonej kapusty za sprawą fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. W smaku jest słona. Upodobały ją sobie głównie narody północnej Europy, w tym i Polacy. W końcu nasze sztandarowe danie - bigos - przyrządzamy właśnie z kiszonej kapusty.   Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – warto ją jeść szczególnie więcej
Slow Food Rozkosz smaku PRO-TEST: Nr 5 (133) maj 2013 Slow Food Rozkosz smaku Kto w spokoju delektuje się jedzeniem i sam gotuje, odżywia się lepiej i zdrowiej, jest w lepszej formie i pozostaje szczupły – to maksyma ruchu Slow Food, przeciwieństwa pośpiesznych fast foodów.   Slow Food to organizacja, której głównym celem jest „ochrona prawa do smaku”. Ruch ten powstał w 1986 r. we Włoszech więcej
Leczenie naturą Zdrowie z natury PRO-TEST: Nr 4 (132) kwiecień 2013 Leczenie naturą Zdrowie z natury Zima ciągnie się w nieskończoność – częściej ulegamy infekcjom. Leczenie zbyt często kończy się podaniem antybiotyku. Nie chcemy oczywiście namawiać do całkowitej rezygnacji z farmakoterapii. Można jednak sięgnąć też do medycyny ludowej.   Z dobrodziejstw medycyny naturalnej można korzystać nawet, gdy zakupy robi się w hipermarkecie lub osiedlowym warzywniaku. więcej
Jajo Wokół jajka PRO-TEST: Nr 3 (131) marzec 2013 Jajo Wokół jajka W roli pisanki czy na wielkanocnym stole – jajko nieodłącznie należy do świąt. Oto garść informacji, które pomogą ci wybrać najlepsze jajka na Wielkanoc.   Każde sprzedawane jajko ma pieczątkę. Na niej zawarte są informacje, dzięki którym możemy dowiedzieć się, skąd jajo pochodzi i w jaki sposób hodowano kurę, która je zniosła.   Pierwsza więcej
Mało znane warzywo Brokuł PRO-TEST: Nr 3 (131) marzec 2013 Mało znane warzywo Brokuł Brokuł (Brassica oleracea) to krewny… kapusty. Ma długą, mięsistą łodygę zakończoną kwiatostanem w pięknym, zielonym kolorze.   Skąd brokuł przywędrował na nasze stoły? To do końca nie jest jasne, ale podejrzewa się, że z Cypru. Powszechnie uprawiali go też starożytni Grecy i Rzymianie.   Brokuł najczęściej jada się po krótkim gotowaniu. więcej
Afrodyzjaki Przez żołądek do serca PRO-TEST: Nr 2 (130) luty 2013 Afrodyzjaki Przez żołądek do serca Naturalne, legendarne i chemiczne. Mają za zadanie rozpalać żądze i sprawiać, by nikt nie oparł się naszemu urokowi. Czy jednak rzeczywiście są idealnym lekiem na ten odwieczny ambaras, „żeby dwoje chciało naraz”?   Od zarania ludzkości jeden osobnik marnotrawi swój czas i siły po to, by uwieść drugiego. W celu matrymonialnym, towarzyskim lub więcej
Mało znany owoc Aronia PRO-TEST: Nr 2 (130) luty 2013 Mało znany owoc Aronia Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Krzew aronii uprawiany jest dla jego jadalnych owoców – czarnych, twardych, z meszkowatym nalotem, wielkością i kształtem przypominających jagody, zawierających ciemnoczerwony, silnie barwiący sok. Surowe owoce, nie są zbyt smaczne – mają cierpki posmak. Za to soki i dżemy z tych owoców są dobre i zdrowe więcej
Cukier Ukryty cukier PRO-TEST: Nr 1 (129) styczeń 2013 Cukier Ukryty cukier Osoby dbające o linię unikają produktów, na których liście składników widnieje cukier. Tymczasem często kryje się on pod innymi nazwami. Co wcale nie oznacza, że jest wtedy bardziej zdrowy…

Niegdyś niezwykle cenny, wart tyle, co szlachetne metale, dziś zwany jest białą śmiercią. Cukier, czy raczej nadmierne jego spożywanie, obwiniany jest o przyczynianie więcej
Mało znany owoc Granat PRO-TEST: Nr 1 (129) styczeń 2013 Mało znany owoc Granat Granat (Punica granatum) to czerwony albo brązowawy owoc o twardej skorupce wypełnionej twardymi pestkami, które otacza soczysta owocnia. Granaty rosną na niskich drzewach lub krzewach w obszarze śródziemnomorskim. Kwiaty granatowca są duże i czerwone. Uchodzą za symbol miłości.
Oto jeden ze sposobów jedzenia granatu: wałkujemy owoc dłonią po twardym podłożu więcej
Szampan Zastrzeżone bąbelki PRO-TEST: Nr 12 (128) grudzień 2012 Szampan Zastrzeżone bąbelki Szampan – ta nazwa nobilituje: Przyciąga kupujących i przynosi krociowe zyski. Jednocześnie jednak – kusi. I dlatego od wielu lat jest przyczyną licznych sporów.   Szampania to najdalej wysunięty na północ region uprawy winorośli w Europie. Rokrocznie, wczesną jesienią w 26 tys. winnic, zajmujących łącznie ponad 31 tys. hektarów, 100 tys. więcej
PRO-TEST na Facebooku