Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Dobrze znany owoc Śliwka PRO-TEST: Nr 10 (137) październik 2013 Dobrze znany owoc Śliwka Śliwa (Prunus L.) to drzewo rodzące śliwki – doskonale nam znane fioletowe, czerwone lub żółte, okrągłe lub wydłużone (w zależności od odmiany, a jest ich aż 6 tys.!) słodkie i soczyste owoce, na które sezon jest właśnie teraz, jesienią.

Polacy lubią śliwki – rocznie produkuje się ich u nas 110 tys. ton. Owoce te rosną właściwie na całym świecie. więcej
Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Kod kreskowy Tajemnica czarnych kresek Tajemnica czarnych kresek

Pionowe, czarne kreski widniejące na opakowaniach wciąż intrygują wielu kupujących. Jak rozszyfrować charakterystyczne linie i wydrukowane pod nimi cyfry?

Tajemnicze kreski i zestawy liczb stanowią zakodowane informacje o produkcie. Na Zachodzie kod kreskowy stosowany jest już od wielu lat, w Polsce – od 1990 r., kiedy to nasz kraj więcej
Preparaty na odchudzanie Niebezpieczeństwo w pigułce PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Preparaty na odchudzanie Niebezpieczeństwo w pigułce Cudownej pigułki umożliwiającej szybkie schudnięcie nie ma. Są za to preparaty, w skład w których wchodzą niebezpiecznie, nie zawsze dokładnie zbadane substancje. Sprawdź, co kryją popularne środki na odchudzanie!

Marzysz o idealnej figurze? Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego – wystarczy zażywać jeden z preparatów na odchudzanie, którego reklamy pojawiają się w telewizji i w internecie. więcej
Dobrze znany owoc Malina PRO-TEST: Nr 9 (136) wrzesień 2013 Dobrze znany owoc Malina Malina (Rubus idaeus) należy do tej samej rodziny, co róża. Dziko rośnie w lasach niemal całej Europy. Owoce ma czerwone, miękkie, delikatne, a w smaku słodkie i niezwykle aromatyczne.

Maliny najlepiej jeść od razu po zerwaniu z krzaka – wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Podczas płukania niestety tracą wiele ze swojego aromatu. Maliny można więcej
Mało znany owoc Szaron PRO-TEST: Nr 7-8 (135) lipiec-sierpień 2013 Mało znany owoc Szaron Szaron, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Szarony jada się na surowo lub suszone. Robi się z nich też przetwory. Te więcej
Mało znane warzywo Rabarbar PRO-TEST: Nr 6 (134) czerwiec 2013 Mało znane warzywo Rabarbar Rabarbar (Rheum rhaponticum L.) to pochodząca z Azji roślina o długich ogonkach liściowych. To właśnie one są jadalną częścią rabarbaru. Ich barwa może być czerwona, różowa lub zielona. Rabarbar ma kwaśno-aromatyczny smak.   Wiosna to sezon na rabarbary. W sklepach znajdziemy wtedy świeży rabarbar, uprawiany w Polsce.   Ra więcej
Dobrze znane warzywo Kapusta kiszona PRO-TEST: Nr 5 (133) maj 2013 Dobrze znane warzywo Kapusta kiszona Powstaje z poszatkowanej, posolonej kapusty za sprawą fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. W smaku jest słona. Upodobały ją sobie głównie narody północnej Europy, w tym i Polacy. W końcu nasze sztandarowe danie - bigos - przyrządzamy właśnie z kiszonej kapusty.   Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – warto ją jeść szczególnie więcej
Slow Food Rozkosz smaku PRO-TEST: Nr 5 (133) maj 2013 Slow Food Rozkosz smaku Kto w spokoju delektuje się jedzeniem i sam gotuje, odżywia się lepiej i zdrowiej, jest w lepszej formie i pozostaje szczupły – to maksyma ruchu Slow Food, przeciwieństwa pośpiesznych fast foodów.   Slow Food to organizacja, której głównym celem jest „ochrona prawa do smaku”. Ruch ten powstał w 1986 r. we Włoszech więcej
Leczenie naturą Zdrowie z natury PRO-TEST: Nr 4 (132) kwiecień 2013 Leczenie naturą Zdrowie z natury Zima ciągnie się w nieskończoność – częściej ulegamy infekcjom. Leczenie zbyt często kończy się podaniem antybiotyku. Nie chcemy oczywiście namawiać do całkowitej rezygnacji z farmakoterapii. Można jednak sięgnąć też do medycyny ludowej.   Z dobrodziejstw medycyny naturalnej można korzystać nawet, gdy zakupy robi się w hipermarkecie lub osiedlowym warzywniaku. więcej
Jajo Wokół jajka PRO-TEST: Nr 3 (131) marzec 2013 Jajo Wokół jajka W roli pisanki czy na wielkanocnym stole – jajko nieodłącznie należy do świąt. Oto garść informacji, które pomogą ci wybrać najlepsze jajka na Wielkanoc.   Każde sprzedawane jajko ma pieczątkę. Na niej zawarte są informacje, dzięki którym możemy dowiedzieć się, skąd jajo pochodzi i w jaki sposób hodowano kurę, która je zniosła.   Pierwsza więcej