Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Dobrze znany owoc Mandarynka PRO-TEST: Nr 12 (128) grudzień 2012 Dobrze znany owoc Mandarynka Mandarynka (Citrus reticulata) rośnie na dużym krzewie lub małym drzewku i pochodzi z Azji. Do Europy trafiła na początku XIX w., a jej nazwa wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, zwanej dawniej Mandarą.   Mandarynki są nieco mniejsze od pomarańczy i w przeciwieństwie do nich mają łatwousuwalną skórkę. Jedna z odmian mandarynek to klementynki więcej
Dobrze znany owoc Śliwka PRO-TEST: Nr 10 (126) październik 2012 Dobrze znany owoc Śliwka Śliwa (Prunus L.) to drzewo rodzące śliwki – doskonale nam znane fioletowe, czerwone lub żółte, okrągłe lub wydłużone (w zależności od odmiany, a jest ich aż 6 tysięcy!) słodkie i soczyste owoce, na które sezon jest właśnie teraz, jesienią.

Śliwki rosną właściwie na całym świecie. Jadali je już starożytni Egipcjanie – w grobowcach wysoko postawionych obywateli więcej
Przechowywanie żywności Lodówka, piwnica czy spiżarnia? PRO-TEST: Nr 9 (125) wrzesień 2012 Przechowywanie żywności Lodówka, piwnica czy spiżarnia? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele znaczy dobrze zorganizowana spiżarnia? Mądre zakupy i przemyślane przechowywanie żywności sprawią, że w śmieciach będzie lądować mniej jedzenia, a ty oszczędzisz sporo pieniędzy.

W domu nie ma nic do jedzenia, a człowiek głodny jak wilk. Pracujący dobrze znają tę sytuację. Wystarczy wtedy zamówić pizzę i kolacja więcej
Wegetarianizm Życie bez mięsa PRO-TEST: Nr 9 (125) wrzesień 2012 Wegetarianizm Życie bez mięsa Mimo że wegetarianizm znany jest od tysiącleci, nadal budzi spory. Wokół niego narastają mity, a jednocześnie w pewnych środowiskach staje się modnym sposobem na życie. Czy dzisiejsza nauka może raz na zawsze rozwiać wszystkie wątpliwości?

Zwolennicy wegetarianizmu podają wiele powodów wyższości diety jarskiej nad mięsną.

Pierwszy powód – zdrowie więcej
Dobrze znany przysmak Grzyby PRO-TEST: Nr 9 (125) wrzesień 2012 Dobrze znany przysmak Grzyby Nie są ani roślinami, ani zwierzętami. To po prostu grzyby – stanowią osobne królestwo. W dodatku grzyby to największe organizmy na Ziemi. To, co widzimy, to tylko „owoc” tego organizmu, cała reszta, zwana grzybnią jest przeważnie schowana w glebie, drewnie albo w innym źródle pożywienia. W USA w stanie Oregon rośnie grzyb o nazwie opieńka miodowa zajmujący przestrzeń 1200 boisk piłkarskich więcej
Mało znany owoc Najsmaczniejszy owoc świata PRO-TEST: Nr 8 (124) sierpień 2012 Mało znany owoc Najsmaczniejszy owoc świata Liczi(Litchi sinensis), zwane też śliwką chińską to tropikalne drzewo owocowe pochodzące właśnie z Chin. Jego owoce uchodzą za najsmaczniejsze na świecie. Mają wielkość śliwki i pokryte są czerwoną lub żółtą, cienką skórką. Pod nią znajduje się dość zwięzły, półprzezroczysty miąższ o perłowej barwie, a wewnątrz – drobne nasienie. Miąższ zawiera około 25% cukru, dużo witaminy C i kwasy organiczne więcej
Mało znane warzywo Szparagi PRO-TEST: Nr 7 (123) lipiec 2012 Mało znane warzywo Szparagi Szparagi (Asparagus L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi – znano je już 4500 lat temu. Szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Dziś młode, mięsiste pędy szparagów uprawia się niemal we wszystkich krajach, również w Polsce.

Delikatne w smaku pędy szparagów, z których najlepsza jest górna część, osiągają długość około 25 więcej
Mało znany owoc Dzika róża PRO-TEST: Nr 6 (122) czerwiec 2012 Mało znany owoc Dzika róża Dzika róża (Rosa canina L.) to kolczasty krzew, który rośnie prawie w całej Europie, Afryce Północnej i w Azji. Jej owoce są wielkości 2-3 cm, mają czerwony kolor i zawierają dużo witaminy C. Płatki ich różowych kwiatów używane były już przez starożytnych Rzymian – wypełniali nimi poduszki, dzięki czemu więcej
Miód Słodkie zdrowie PRO-TEST: Nr 5 (121) maj 2012 Miód Słodkie zdrowie Miód – jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych – dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.

O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.

Dla zdrowia

więcej
Mało znana roślina Chrzan PRO-TEST: Nr 5 (121) maj 2012 Mało znana roślina Chrzan Chrzan (Armoracia rusticana) za sprawą zawartych w nim w dużych ilościach olejków eterycznych i substancji działających częściowo tak, jak antybiotyk, stał się powszechnie używaną przyprawą, stosowaną też w celach leczniczych. Ojczyzną chrzanu są wschodnie i południowe tereny Europy. Dziko chrzan rośnie na stepach Rosji i Ukrainy, ale spotkać go można też na polskich łąkach. więcej
PRO-TEST na Facebooku