Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Wegetarianizm Życie bez mięsa PRO-TEST: Nr 9 (125) wrzesień 2012 Wegetarianizm Życie bez mięsa Mimo że wegetarianizm znany jest od tysiącleci, nadal budzi spory. Wokół niego narastają mity, a jednocześnie w pewnych środowiskach staje się modnym sposobem na życie. Czy dzisiejsza nauka może raz na zawsze rozwiać wszystkie wątpliwości?

Zwolennicy wegetarianizmu podają wiele powodów wyższości diety jarskiej nad mięsną.

Pierwszy powód – zdrowie więcej
Dobrze znany przysmak Grzyby PRO-TEST: Nr 9 (125) wrzesień 2012 Dobrze znany przysmak Grzyby Nie są ani roślinami, ani zwierzętami. To po prostu grzyby – stanowią osobne królestwo. W dodatku grzyby to największe organizmy na Ziemi. To, co widzimy, to tylko „owoc” tego organizmu, cała reszta, zwana grzybnią jest przeważnie schowana w glebie, drewnie albo w innym źródle pożywienia. W USA w stanie Oregon rośnie grzyb o nazwie opieńka miodowa zajmujący przestrzeń 1200 boisk piłkarskich więcej
Mało znany owoc Najsmaczniejszy owoc świata PRO-TEST: Nr 8 (124) sierpień 2012 Mało znany owoc Najsmaczniejszy owoc świata Liczi(Litchi sinensis), zwane też śliwką chińską to tropikalne drzewo owocowe pochodzące właśnie z Chin. Jego owoce uchodzą za najsmaczniejsze na świecie. Mają wielkość śliwki i pokryte są czerwoną lub żółtą, cienką skórką. Pod nią znajduje się dość zwięzły, półprzezroczysty miąższ o perłowej barwie, a wewnątrz – drobne nasienie. Miąższ zawiera około 25% cukru, dużo witaminy C i kwasy organiczne więcej
Mało znane warzywo Szparagi PRO-TEST: Nr 7 (123) lipiec 2012 Mało znane warzywo Szparagi Szparagi (Asparagus L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi – znano je już 4500 lat temu. Szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Dziś młode, mięsiste pędy szparagów uprawia się niemal we wszystkich krajach, również w Polsce.

Delikatne w smaku pędy szparagów, z których najlepsza jest górna część, osiągają długość około 25 więcej
Mało znany owoc Dzika róża PRO-TEST: Nr 6 (122) czerwiec 2012 Mało znany owoc Dzika róża Dzika róża (Rosa canina L.) to kolczasty krzew, który rośnie prawie w całej Europie, Afryce Północnej i w Azji. Jej owoce są wielkości 2-3 cm, mają czerwony kolor i zawierają dużo witaminy C. Płatki ich różowych kwiatów używane były już przez starożytnych Rzymian – wypełniali nimi poduszki, dzięki czemu więcej
Miód Słodkie zdrowie PRO-TEST: Nr 5 (121) maj 2012 Miód Słodkie zdrowie Miód – jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych – dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.

O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.

Dla zdrowia

więcej
Mało znana roślina Chrzan PRO-TEST: Nr 5 (121) maj 2012 Mało znana roślina Chrzan Chrzan (Armoracia rusticana) za sprawą zawartych w nim w dużych ilościach olejków eterycznych i substancji działających częściowo tak, jak antybiotyk, stał się powszechnie używaną przyprawą, stosowaną też w celach leczniczych. Ojczyzną chrzanu są wschodnie i południowe tereny Europy. Dziko chrzan rośnie na stepach Rosji i Ukrainy, ale spotkać go można też na polskich łąkach. więcej
Mało znany owoc Migdał PRO-TEST: Nr 4 (120) kwiecień 2012 Mało znany owoc Migdał Migdał to owoc migdałowca (Prunus amygdalus), drzewa osiągającego nawet 30 m wysokości, które pochodzi z Azji, a dziś uprawiane jest głównie w basenie Morza Śródziemnego. Migdały to podłużne, szpiczaste na końcu orzechy, otoczone brązową łuską.

Migdały dodaje się do ciast i innych deserów. Wytwarza się z nich też olejek migdałowy wykorzystywany w kosmetykach, a także do… smarowania maszyn więcej
Mało znane warzywo Kukurydza PRO-TEST: Nr 3 (119) marzec 2012 Mało znane warzywo Kukurydza Kukurydza (Zea mays) prawdopodobnie była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już 7 tys. lat temu. Istnieje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Ta spożywana przez ludzi to kukurydza cukrowa. Co ciekawe, kukurydza należy do rodziny… traw. Jadalna część kukurydzy to nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm.

W Europie najczęściej więcej
Mało znany owoc Żurawina PRO-TEST: Nr 2 (118) luty 2012 Mało znany owoc Żurawina Żurawina (Oxycoccus) rośnie w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. Ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Robi się z nich soki, dżemy, konfitury do pieczonych mięs, kisiele i galaretki.

Żurawina jest zdrowa: zawiera witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, więcej
PRO-TEST na Facebooku