Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Migdał PRO-TEST: Nr 4 (120) kwiecień 2012 Mało znany owoc Migdał Migdał to owoc migdałowca (Prunus amygdalus), drzewa osiągającego nawet 30 m wysokości, które pochodzi z Azji, a dziś uprawiane jest głównie w basenie Morza Śródziemnego. Migdały to podłużne, szpiczaste na końcu orzechy, otoczone brązową łuską.

Migdały dodaje się do ciast i innych deserów. Wytwarza się z nich też olejek migdałowy wykorzystywany w kosmetykach, a także do… smarowania maszyn więcej
Mało znane warzywo Kukurydza PRO-TEST: Nr 3 (119) marzec 2012 Mało znane warzywo Kukurydza Kukurydza (Zea mays) prawdopodobnie była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już 7 tys. lat temu. Istnieje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Ta spożywana przez ludzi to kukurydza cukrowa. Co ciekawe, kukurydza należy do rodziny… traw. Jadalna część kukurydzy to nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm.

W Europie najczęściej więcej
Mało znany owoc Żurawina PRO-TEST: Nr 2 (118) luty 2012 Mało znany owoc Żurawina Żurawina (Oxycoccus) rośnie w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. Ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Robi się z nich soki, dżemy, konfitury do pieczonych mięs, kisiele i galaretki.

Żurawina jest zdrowa: zawiera witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, więcej
Stewia Słodsza od cukru PRO-TEST: Nr 1 (117) styczeń 2012 Stewia Słodsza od cukru O południowoamerykańskiej roślinie było w ostatnim czasie głośno: Czy aby na pewno można ją stosować w żywności? Niedawno Komisja Europejska dała stewii – bo o niej właśnie mowa – zielone światło i dopuściła środek do obiegu.   Komisja Europejska oficjalnie zatwierdziła stewię jako słodzik do produktów spożywczych w listopadzie 2011 więcej
Mało znany owoc Tamarillo PRO-TEST: Nr 1 (117) styczeń 2012 Mało znany owoc Tamarillo Tamarillo (Cyphomandra crassicaulis) to owoc wielkości jajka podobny do pomidora, dlatego czasem jest też nazywany pomidorem drzewiastym. Ma gładką, czerwoną lub żółtą skórkę. Jego miąższ ma pestki, które przypominają pestki pomidora. Również w smaku tamarillo jest podobne do tego popularnego warzywa.

Tamarillo pochodzi z Peru lub Brazylii, ale obecnie szczególnie popularny jest w Nowej Zelandii więcej
Mało znany owoc Chlebowiec PRO-TEST: Nr 12 (116) grudzień 2011 Mało znany owoc Chlebowiec Chlebowiec (Artocarpus heterophyllus) to drzewo pochodzące z tropikalnej Azji. Ma ogromne skórzaste liście oraz owalne owoce osiągające nawet metr długości i ważące 10-40 kg. Pod twardą, żółtą lub zieloną skórką znajdziemy liczne owoce wielkości winogron, a w nich z kolei mniejsze pestki. Miąższ nie należy do soczystych, ani słodkich. W smaku przypomina trochę więcej
Mało znane warzywo Fenkuł włoski PRO-TEST: Nr 11 (115) listopad 2011 Mało znane warzywo Fenkuł włoski Fenkuł włoski(Foeniculum vulgare), inaczej koper włoski, zawdzięczamy – jak sama nazwa wskazuje – Włochom. Sezon na jasnozielone lub białe bulwy tego kopru zaczyna się w sierpniu.

Mięsistych liści fenkułu i zielonych łodyg używa się do przyrządzania rozmaitych potraw. Fenkuł nadaje im silny aromat pochodzący z olejków eterycznych, takich jak: mentol, więcej
Mało znany owoc Kiwi PRO-TEST: Nr 10 (114) październik 2011 Mało znany owoc Kiwi Kiwi (Actinidia chinensis) jest szybko rosnącym pnączem. Pochodzi z podzwrotnikowych terenów Chin, a do Europy kiwi przywędrowało w latach 60. zeszłego stulecia. Owoce kiwi ważące ponad 100 g mają brunatną skórkę pokrytą małymi włoskami. Zielony, soczysty miąższ ma słodkawo-kwaskowy smak, a w środku znajdują się małe, czarne pestki. Kiwi zawiera dużo witaminy C i potasu. Jeden spory owoc dostarcza 50 kcal więcej
Mało znane warzywo Cukinia PRO-TEST: Nr 9 (113) wrzesień 2011 Mało znane warzywo Cukinia Cukinia należy do roślin dyniowatych i jest krewną kabaczka. Ma podłużne, duże, jadalne owoce. Pod ciemnozieloną skórką znajduje się jasny miąższ.

Cukinię można jeść na surowo, ale najsmaczniejsza jest na przykład grillowania. Przyrządzona w ten sposób pozwoli zachować zgrabną sylwetkę, ponieważ zawiera tylko 20 kcal w 100 g. Do tego jest źródłem potasu, magnezu i żelaza więcej
Grillowanie Najczęściej zadawane pytania o grillowanie PRO-TEST: Nr 7-8 (112) lipiec-sierpień 2011 Grillowanie Najczęściej zadawane pytania o grillowanie Sezon grillowania w pełni. Chcesz zdejmować z rusztu soczyste, aromatyczne steki, bez szkodliwych substancji? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące grilla.   Czym różni się grillowanie od barbecue? Grillowanie to najstarsza forma gotowania. Od czasu, kiedy nasi przodkowie przed blisko dwoma milionami lat odkryli ogień, grillowanie więcej
PRO-TEST na Facebooku