Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znane warzywo Fenkuł włoski PRO-TEST: Nr 11 (115) listopad 2011 Mało znane warzywo Fenkuł włoski Fenkuł włoski(Foeniculum vulgare), inaczej koper włoski, zawdzięczamy – jak sama nazwa wskazuje – Włochom. Sezon na jasnozielone lub białe bulwy tego kopru zaczyna się w sierpniu.

Mięsistych liści fenkułu i zielonych łodyg używa się do przyrządzania rozmaitych potraw. Fenkuł nadaje im silny aromat pochodzący z olejków eterycznych, takich jak: mentol, więcej
Mało znany owoc Kiwi PRO-TEST: Nr 10 (114) październik 2011 Mało znany owoc Kiwi Kiwi (Actinidia chinensis) jest szybko rosnącym pnączem. Pochodzi z podzwrotnikowych terenów Chin, a do Europy kiwi przywędrowało w latach 60. zeszłego stulecia. Owoce kiwi ważące ponad 100 g mają brunatną skórkę pokrytą małymi włoskami. Zielony, soczysty miąższ ma słodkawo-kwaskowy smak, a w środku znajdują się małe, czarne pestki. Kiwi zawiera dużo witaminy C i potasu. Jeden spory owoc dostarcza 50 kcal więcej
Mało znane warzywo Cukinia PRO-TEST: Nr 9 (113) wrzesień 2011 Mało znane warzywo Cukinia Cukinia należy do roślin dyniowatych i jest krewną kabaczka. Ma podłużne, duże, jadalne owoce. Pod ciemnozieloną skórką znajduje się jasny miąższ.

Cukinię można jeść na surowo, ale najsmaczniejsza jest na przykład grillowania. Przyrządzona w ten sposób pozwoli zachować zgrabną sylwetkę, ponieważ zawiera tylko 20 kcal w 100 g. Do tego jest źródłem potasu, magnezu i żelaza więcej
Grillowanie Najczęściej zadawane pytania o grillowanie PRO-TEST: Nr 7-8 (112) lipiec-sierpień 2011 Grillowanie Najczęściej zadawane pytania o grillowanie Sezon grillowania w pełni. Chcesz zdejmować z rusztu soczyste, aromatyczne steki, bez szkodliwych substancji? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące grilla.   Czym różni się grillowanie od barbecue? Grillowanie to najstarsza forma gotowania. Od czasu, kiedy nasi przodkowie przed blisko dwoma milionami lat odkryli ogień, grillowanie więcej
Dieta (Nie)zdrowa żywność PRO-TEST: Nr 6 (111) czerwiec 2011 Dieta (Nie)zdrowa żywność Czy to, co uważasz za zdrową żywność, jest naprawdę zdrowe? Niektóre produkty mogą zwieść nawet osoby od lat dbające o linię i uważające się za ekspertów od zdrowego odżywiania. Oto 10 niezdrowych „zdrowych” produktów.   Więcej tłuszczu, cukru i kalorii, niż dotąd sądziłeś? Za to mniej wartościowych składników więcej
Mało znany owoc Kantalupa PRO-TEST: Nr 6 (111) czerwiec 2011 Mało znany owoc Kantalupa Kantalupa (Cucumis melo var. cantalupensis) to melon. Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji, a nazwę swoją zawdzięcza miejscowości Cantalupo, położonej na granicy włosko-francuskiej, gdzie był uprawiany od wieków.

Owoce kantalupy są okrągłe, ważą średnio od 0,5 do 1,5 kg, a ich skórka jest szarawobrunatna. Miąższ kantalupy jest żółtopomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny więcej
Ryby Zdrowy jak ryba? PRO-TEST: Nr 5 (110) maj 2011 Ryby Zdrowy jak ryba? Ryby zawierają w sobie wiele dobrego. Powinniśmy jadać je raz lub dwa razy tygodniowo, ale uwaga: nie wszystkie gatunki będą równie zdrowe dla każdego.   Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela zawierają dużo korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Tłuszcz zawarty w rybach nie powinien więc odstraszać osób dbających więcej
Mało znany owoc Nashi PRO-TEST: Nr 5 (110) maj 2011 Mało znany owoc Nashi Nashi (Pyrus pyrifolia) zwana inaczej gruszką japońską lub piaskową jest ściśle spokrewniona z naszymi gruszkami. Jest też do niej podobna. Owoc ma wielkość jabłka i kulisty lub gruszkowaty kształt. Skórka jest żółta, a miąższ bardzo jasny oraz bardzo soczysty i chrupiący. W środku znajduje się kilka pestek. Nashi łączy w sobie aromat gruszki z kwaśnością i chrupiącą konsystencją jabłka. więcej
Mało  znany owoc Limonka PRO-TEST: Nr 4 (109) kwiecień 2011 Mało znany owoc Limonka Limonka (Citrus aurantifolia) pochodząca z tropikalnych części Azji przypomina wyglądem zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów daje kwaskowy, orzeźwiający smak.
Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. więcej
Herbata Złoty napar PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Herbata Złoty napar Herbata to najstarszy napój na świecie. Większość z nas pija ją codziennie. Mało kto zastanawia się jednak nad tym, ilu zabiegów potrzeba, byśmy mogli rozkoszować się tym najpopularniejszym napojem świata, który znany jest ze swych dobroczynnych właściwości.

Na początku znali ją tylko Chińczycy. Stała się częścią ich życia intelektualnego i artystycznego. więcej