Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Sharon PRO-TEST: Nr 2 (107) luty 2011 Mało znany owoc Sharon Sharon, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 metrów. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Sharony jada się na surowo, suszone lub przetwarzane. Zawierają one około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie C i A. więcej
Mało  znany grzyb Trufla PRO-TEST: Nr 1 (106) styczeń 2011 Mało znany grzyb Trufla Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się o nich zapomnieć. Ze względu na intensywność smaku i zapachu, stosuje się je jedynie jako przyprawę do dań, nadającą niepowtarzalny aromat więcej
Mało znany owoc Guawa PRO-TEST: Nr 12 (105) grudzień 2010 Mało znany owoc Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne. więcej
Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO PRO-TEST: Nr 11 (104) listopad 2010 Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO Soja, kukurydza i rzepak – to produkty najczęściej modyfikowane genetycznie. Ile GMO tkwi w koszyku z naszymi codziennymi zakupami?   Ziarna soi są nie tylko bogate w białko, ale i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jemy je częściej niż nam się wydaje: tofu, sosy sojowe, olej rafinowany będący składnikiem margaryny i majonezu, lecytyna stosowana w wyrobach więcej
Mało znany owoc Figa PRO-TEST: Nr 11 (104) listopad 2010 Mało znany owoc Figa Figa (Ficus carica) to owoc figowca, drzewa osiągającego 6 m wysokości. Pochodzi z Azji Mniejszej, lecz figę uprawia się głównie w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie jest ceniona za swoje właściwości lecznicze już od czasów starożytnych.

Figa kształtem przypomina małą cebulę. Kolor ma fioletowy lub zielony. Jest smaczna na surowo, ale w sklepie najczęściej więcej
Żywność ekologiczna Czy eko znaczy lepsze? PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010 Żywność ekologiczna Czy eko znaczy lepsze? Czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście lepsza od konwencjonalnej? Czy jest smaczniejsza? A może nawet zdrowsza? Z badań wynika, że produkty z napisem "eko" mają swoje zalety. Ale mają też wady.

Dziś panuje moda na ekologię. Sklepy oferujące ekologiczną żywność wyrastają jak grzyby po deszczu. Ale nie tylko w nich znajdziemy produkty eko. Coraz więcej więcej
Mało znane warzywo Dynia PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010 Mało znane warzywo Dynia Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach, osiągających nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego lub żółtego i równie kolorowy miąższ, z którego robi się zupy, ciasta, dżemy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki pasują wyśmienicie. więcej
Mało znany owoc Winogrona PRO-TEST: Nr 9 (102) wrzesień 2010 Mało znany owoc Winogrona Winogrona to owoce winorośli (Vitis) – długowiecznego krzewu lub pnącza. Istnieje aż 60 gatunków winorośli o owocach w kolorach jasnozielonym, żółtym, różowym, czerwonym, niebieskim lub granatowym.

Winogrona są dość kaloryczne – 100 g dostarcza 70-80 kcal. Zawierają dużo potasu, fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy C i z grupy B. Dietetycy polecają więcej
Sól Ukryta sól PRO-TEST: Nr 7-8 (101) lipiec-sierpień 2010 Sól Ukryta sól Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. Jak zmniejszyć ilość soli w naszej diecie?

Chlorek sodu – to nic innego, jak właśnie sól. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz widział, ile soli powinieneś jeść i jakie produkty dostarczają więcej
Mało  znany owoc Salak PRO-TEST: Nr 7-8 (101) lipiec-sierpień 2010 Mało znany owoc Salak Salak (Salacca edulis) zwany jest też po angielsku "snakefruit" (wężowy owoc) ze względu na wygląd swojej skórki pokrytej drobnymi łuskami przypominającej skórę węża. Owoc kształt ma wydłużony, zakończony szpiczastym czubkiem, jest wielkości figi i koloru brązowego. W środku, w białym miąższu, tkwi duża pestka.

Salak pochodzi więcej
PRO-TEST na Facebooku