Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Tłusty czwartek Pączkowa dieta PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Tłusty czwartek Pączkowa dieta Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny, wcale nie trzeba rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą.   Zdaniem dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia, Agnieszki Jarosz, z dużą liczbą kalorii, które zjadamy razem z pączkami, musimy się pogodzić. więcej
Mało znany owoc Imbir PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek.

Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, więcej
Zafałszowana żywność Zakupy produktopodobne PRO-TEST: Nr 2 (107) luty 2011 Zafałszowana żywność Zakupy produktopodobne Masło z tłuszczu roślinnego, parówki cielęce bez grama cielęciny… Czy wiesz, jakie produkty spożywcze wkładasz do koszyka? Część z nich może być zafałszowana.

Na fałszywe produkty spożywcze łatwiej trafić niż mogłoby się wydawać. Z pozoru nie różnią się od tych prawdziwych. Dopiero badania w laboratorium, a czasem po prostu dokładne przeczytanie ich składu, odkrywa smutną prawdę o naszej żywności więcej
Mało znany owoc Sharon PRO-TEST: Nr 2 (107) luty 2011 Mało znany owoc Sharon Sharon, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 metrów. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Sharony jada się na surowo, suszone lub przetwarzane. Zawierają one około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie C i A. więcej
Mało  znany grzyb Trufla PRO-TEST: Nr 1 (106) styczeń 2011 Mało znany grzyb Trufla Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się o nich zapomnieć. Ze względu na intensywność smaku i zapachu, stosuje się je jedynie jako przyprawę do dań, nadającą niepowtarzalny aromat więcej
Mało znany owoc Guawa PRO-TEST: Nr 12 (105) grudzień 2010 Mało znany owoc Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne. więcej
Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO PRO-TEST: Nr 11 (104) listopad 2010 Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO Soja, kukurydza i rzepak – to produkty najczęściej modyfikowane genetycznie. Ile GMO tkwi w koszyku z naszymi codziennymi zakupami?   Ziarna soi są nie tylko bogate w białko, ale i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jemy je częściej niż nam się wydaje: tofu, sosy sojowe, olej rafinowany będący składnikiem margaryny i majonezu, lecytyna stosowana w wyrobach więcej
Mało znany owoc Figa PRO-TEST: Nr 11 (104) listopad 2010 Mało znany owoc Figa Figa (Ficus carica) to owoc figowca, drzewa osiągającego 6 m wysokości. Pochodzi z Azji Mniejszej, lecz figę uprawia się głównie w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie jest ceniona za swoje właściwości lecznicze już od czasów starożytnych.

Figa kształtem przypomina małą cebulę. Kolor ma fioletowy lub zielony. Jest smaczna na surowo, ale w sklepie najczęściej więcej
Żywność ekologiczna Czy eko znaczy lepsze? PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010 Żywność ekologiczna Czy eko znaczy lepsze? Czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście lepsza od konwencjonalnej? Czy jest smaczniejsza? A może nawet zdrowsza? Z badań wynika, że produkty z napisem "eko" mają swoje zalety. Ale mają też wady.

Dziś panuje moda na ekologię. Sklepy oferujące ekologiczną żywność wyrastają jak grzyby po deszczu. Ale nie tylko w nich znajdziemy produkty eko. Coraz więcej więcej
Mało znane warzywo Dynia PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010 Mało znane warzywo Dynia Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach, osiągających nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego lub żółtego i równie kolorowy miąższ, z którego robi się zupy, ciasta, dżemy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki pasują wyśmienicie. więcej