Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Limonka PRO-TEST: Nr 4 (109) kwiecień 2011
 Mało  znany owoc Mało znany owoc Limonka Limonka (Citrus aurantifolia) pochodząca z tropikalnych części Azji przypomina wyglądem zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów daje kwaskowy, orzeźwiający smak.
Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. Świetnie nadaje się nawet do inhalacji.
W krajach arabskich limonki gotuje się w słonej wodzie, a następnie suszy na słońcu, aż miąższ zabarwi się na ciemny kolor. Otrzymaną w ten sposób przyprawę dodaje się między innymi do potraw mięsnych, aby zyskały delikatny cytrusowy zapach.

Smażone tofu w sosie limonkowym
Składniki:
500 g tofu, świeża mięta, 2 szalotki, pieprz kajeński, 1 limonka, 3 łyżki masła, 200 g białego serka do smarowania pieczywa
Sposób przyrządzania:
Szalotki drobno posiekać. Miętę umyć, wysuszyć i też posiekać. Tofu pokroić w kostki i posypać pieprzem. Limonkę dokładnie umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę drobno zetrzeć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, po czym wsypać kostki tofu, smażyć 5-7 minut, a następnie wyjąć. Resztę masła rozpuścić na patelni, dodać szalotki i miętę. Dusić aż szalotki będą miały złoty kolor. Dodać biały serek, sok i startą skórkę limonki. Mieszać na dużym ogniu; pozwolić, by całość się zagotowała. Ponownie włożyć kostki tofu, wymieszać, podgrzać i od razu serwować. Danie świetnie pasuje do grubego makaronu.

PRO-TEST na Facebooku