Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Grille, podpałki, sprzęt ogrodowy
Udostepnij
Artykuły: Przed majówką PRO-TEST: Nr 4 (109) kwiecień 2011
 Grille, podpałki, sprzęt ogrodowy Grille, podpałki, sprzęt ogrodowy Przed majówką

Temperatura nie niższa niż 55°C – to nie prognoza pogody na najbliższy weekend, ale zalecenia dotyczące zapłonu podpałek do grilla. Przed majowym weekendem radzimy, na co zwrócić uwagę wybierając urządzenia do grillowania.

 

Poprawia się poziom bezpieczeństwa dostępnych na polskim rynku grilli i podpałek – pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej. W ubiegłym roku sprawdzono 227 partii grilli i 83 podpałek u 71 przedsiębiorców, w tym 49 zajmujących się handlem detalicznym. Tylko w pięciu przypadkach na 310 skontrolowanych partii (1,6%) stwierdzono, że produkty mogły stwarzać zagrożenie dla konsumentów. To mniej niż w roku 2009, kiedy to pod względem bezpieczeństwa zakwestionowano 5% partii produktów.

 

Bez instrukcji i ostrzeżeń

 

Zastrzeżenia inspektorów dotyczyły głównie oznakowania grilli i podpałek. Jak wykazała przeprowadzona przez Inspekcję Handlową kontrola, zakwestionowane podpałki nie miały między innymi wymaganych ostrzeżeń informujących o bezpiecznym użytkowaniu. Ponadto na niektórych zabrakło symboli określających rodzaj zagrożenia wiążący się z użyciem podpałki – na przykład informacji: „działa szkodliwie”.

 

W przypadku grilli kontrolerzy problemem był głównie brak instrukcji obsługi. Mogło to stanowić zagrożenie w przypadku konstrukcji wymagających montażu. Inspektorzy zwrócili uwagę również na urządzenia niekompletne, na przykład grille, których ruszty nie miały uchwytów, co groziło poparzeniem.

 

Pod okiem ekspertów

 

Część produktów Inspekcja poddała specjalistycznym badaniom laboratoryjnym. Cechy sprawdzane przez analityków i budzące ich wątpliwości są często niemożliwe do zauważenia gołym okiem przez konsumentów, mogą jednak stanowić poważne zagrożenie.

 

W rezultacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zdecydował o wycofaniu z rynku partii podpałek, które miały zbyt niską temperaturę zapłonu – poniżej 30°C (zgodnie z przepisami nie może być ona mniejsza niż 55°C). Podczas letnich upałów takie produkty mogły stwarzać zagrożenie pożarowe. Przedsiębiorca, który wypuścił je na rynek, już wycofał wadliwe produkty ze sprzedaży.

 

Czujność to podstawa

 

Aby majówka przebiegła w przyjemnym dla oka otoczeniu, trzeba ją będzie poprzedzić pracami ogrodowymi. A do nich niezbędny jest odpowiedni sprzęt… – Wybierając sprzęt, taki jak kosiarka czy nożyce do żywopłotów, warto sprawdzić czy na wyrobie znajduje się oznakowanie CE oraz znaki graficzne i informacje słowne ostrzegające przed zagrożeniami. Istotne, a często pomijane, jest również zapoznanie się z instrukcją obsługi urządzenia. Tuż przed użyciem, koniecznie upewnijmy się, czy osłony są trwale zamocowane – apeluje Grzegorz Wrzosek, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej.

 

Czujność należy zachować również podczas stosowania sprzętu ogrodowego, szczególnie gdy w pobliżu są dzieci lub zwierzęta domowe. W takich sytuacjach nietrudno o wypadek.

 

Bezpieczne grillowanie

 

Grillowanie to fajny pomysł na miłe spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi na łonie natury, ale pod warunkiem, że będzie bezpieczne. A bezpieczne będzie, jeśli:

  • nie będziesz używał grilla wewnątrz pomieszczeń;
  • sprawdzisz, czy grill nie ma zadziorów, ostrych krawędzi i naroży, które mogłyby spowodować skaleczenie;
  • zwrócisz uwagę, czy urządzenie jest stabilne, ma blokady zabezpieczające przed przemieszczeniem oraz uchwyty do rusztu chroniące przed poparzeniem;
  • zapoznasz się z instrukcją obsługi, w której znajdziesz podane w języku polskim informacje dotyczące bezpiecznego użytkowania, tj. zalecanego paliwa i jego minimalnej ilości, sposobu prawidłowego montażu, instalowania grilla na stabilnym, poziomym podłożu;
  • przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdzisz, czy podpałka jest całkowicie spalona, a paliwo do grilla pokryte popiołem;
  • sprawdzisz, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml);
  • pamiętasz, że podpałka powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.
PRO-TEST na Facebooku