Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znane warzywo
Udostepnij
Artykuły: Cukinia PRO-TEST: Nr 9 (113) wrzesień 2011
 Mało znane warzywo Mało znane warzywo Cukinia Cukinia należy do roślin dyniowatych i jest krewną kabaczka. Ma podłużne, duże, jadalne owoce. Pod ciemnozieloną skórką znajduje się jasny miąższ.

Cukinię można jeść na surowo, ale najsmaczniejsza jest na przykład grillowania. Przyrządzona w ten sposób pozwoli zachować zgrabną sylwetkę, ponieważ zawiera tylko 20 kcal w 100 g. Do tego jest źródłem potasu, magnezu i żelaza.


Carpaccio z cukinii

Składniki: 1 cukinia, ćwierć melona, 200 g sera owczego; sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu balsamicznego, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 4 suszone pomidory, świeży sok z cytryny, różowy pieprz w ziarnach, sól

Sposób przyrządzania: Melona pokroić i usunąć z niego pestki. Cukinię umyć i odciąć jej końce, a następnie przekroić wzdłuż. Melona i cukinię pokroić na podłużne cieniutkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Układać je naprzemiennie na talerzu, aby utworzyły kształt gwiazdy. Pokroić ser owczy (może być też kozi) w plastry i podgrzać w piekarniku na żaroodpornym talerzu przez 10-15 minut w temperaturze 200oC. Następnie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i z octem balsamicznym. Dodać posiekane orzechy, drobno pokrojone pomidory, sól i pieprz. Podgrzany ser wyłożyć na środek talerza z carpaccio, a całość polać sosem. Podawać ze świeżą bagietką lub ciabattą.

PRO-TEST na Facebooku