Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Dobrze znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Mandarynka PRO-TEST: Nr 12 (128) grudzień 2012
 Dobrze znany owoc Dobrze znany owoc Mandarynka

Mandarynka (Citrus reticulata) rośnie na dużym krzewie lub małym drzewku i pochodzi z Azji. Do Europy trafiła na początku XIX w., a jej nazwa wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, zwanej dawniej Mandarą.

 

Mandarynki są nieco mniejsze od pomarańczy i w przeciwieństwie do nich mają łatwousuwalną skórkę. Jedna z odmian mandarynek to klementynki – mieszańce z pomarańczą. Dają owoce o bardzo smacznym, aromatycznym miąższu w kolorze ciemnopomarańczowym lub czerwonym.

 

Mandarynki jada się głównie na surowo, ale robi się z nich również przetwory. Z liści zaś otrzymuje się olejek eteryczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

 

Cytrusy powinniśmy jeść szczególnie teraz, w okresie zimowym. Spożycie dwóch pomarańczy lub czterech klementynek dziennie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

 

Mrożone mandarynki

 

Składniki: 0,5 l wody, 500 g cukru, 8 mandarynek, 1 cytryna

 

Sposób przyrządzania: W rondelku wymieszać cukier, wodę, startą skórkę z dwóch klementynek i pół cytryny tak, aby uzyskać konsystencję syropu. Wyjąć startą skórkę i dodać do syropu sok z klementynek i cytryny. Odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć syrop do lodówki. Mieszać co jakiś czas. Podawać zmrożone. 

PRO-TEST na Facebooku