Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Przed majówką
Udostepnij
Artykuły: Meble ogrodowe i podpałki do grilla pod lupą PRO-TEST: Nr 4 (154) kwiecień 2015
 Przed majówką Przed majówką Meble ogrodowe i podpałki do grilla pod lupą

Ostre krawędzie, wystające śruby, nieprawidłowo zamontowane dozowniki – to przykłady nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli mebli ogrodowych i podpałek do grilli. Na co zwrócić uwagę, zanim wyjedziesz zna majówkę?

 

26% – aż tyle partii skontrolowanych mebli ogrodowych zakwestionowała Inspekcja Handlowa, która w ostatnim czasie postanowiła przyjrzeć się im dokładniej i zbadała 381 partii tych mebli. Wynik jest gorszy niż w 2012 roku, kiedy to nieprawidłowości wystąpiły w 16% partii.

 

Jeszcze gorsze wyniki uzyskały skontrolowane podpałki do grilla. Kontrolerzy zbadali bowiem też 144 partii podpałek, kwestionując niemal co trzecią z nich (32%). To więcej niż podczas kontroli przeprowadzonej w 2013 roku, kiedy wymagań nie spełniało 17% partii badanych podpałek.

 

W czym tkwi problem?

 

Większość zastrzeżeń dotyczyła nieprawidłowości w oznakowaniu. W przypadku mebli kwestionowano między innymi brak instrukcji bezpiecznego użytkowania (31 partii). Często brakowało też pełnych danych przedsiębiorcy wprowadzającego produkt na rynek (36 partii). I tak na przykład zakwestionowane podpałki do grilli nie posiadały wymaganych przepisami ostrzeżeń dotyczących bezpiecznego użytkowania: na przykład Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw podpałka powinna być całkowicie spalona, a paliwo do grilla pokryte popiołem (8 partii).

 

Zarzuty Inspekcji dotyczyły także nieprawidłowości stanowiących bezpośrednie zagrożenie dla użytkowników. W 13 partiach mebli ogrodowych wykryli oni wady konstrukcyjne, w tym między innymi ostre krawędzie, niestabilność oraz ryzyko niekontrolowanego rozłączenia się elementów. Zakwestionowali też podpałki do grilli: ze względu na niewłaściwie zamocowany dozownik (dwie partie) i zbyt niską temperaturę zapłonu (jedna partia).

 

Produkty, których wykryto wady i były niebezpieczne dla użytkowników, zostały wycofane z rynku. Zaś większość przedsiębiorców (124 spośród 137) uzupełniła braki w oznakowaniu.

 

Bezpieczeństwo na majówce: 7 ważnych zasad

 

Aby wiosenne grillowanie było bezpieczne, pamiętaj:

 

1. Nie używaj grilla wewnątrz pomieszczeń.

 

2. Podpałka do grilli powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.

 

3. Sprawdź, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i gdy jest ułożone poziomo (dopuszczalny jest wyciek do 10 ml).

 

4. Przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdź, czy podpałka jest całkowicie spalona, a paliwo do grilla pokryte popiołem.

 

5. Wybierając meble ogrodowe sprawdź, czy nie mają zadziorów i ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenie.

 

6. Meble powinny być wyposażone w instrukcję użytkowania w języku polskim. Koniecznie zapoznaj się z jej treścią.

 

7. Zastrzeżenia co do bezpieczeństwa lub oznakowania produktów zgłaszaj do Inspekcji Handlowej lub Departamentu Nadzoru Rynku w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

PRO-TEST na Facebooku