Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Dobrze znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Orzech włoski PRO-TEST: Nr 12 (172) grudzień 2016
 Dobrze znany owoc Dobrze znany owoc Orzech włoski Orzechy włoskie (Juglans regia) to też owoce, tyle że suche i o zdrewniałej owocni, czyli twardej łupinie. Nazywane są włoskimi, ale uprawia się je nie tylko we Włoszech i w krajach śródziemnomorskich, rosną także w Azji i Ameryce Północnej.

Orzechy są bardzo zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca. W ponad 50% składają się z tłuszczu, ale to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Są jednak bardzo kaloryczne: 100 g to ponad 520 kcal. Poza tym orzechy włoskie są bogate w witaminy E oraz z grupy B, a także w fosfor, wapń, magnez i potas.

Orzechy włoskie wyśmienicie smakują na surowo, a uprażone na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej zyskują niepowtarzalny aromat. Są też dobrym dodatkiem do wypieków, sosów i mięs. Wytwarza się z nich między innymi chałwę i olej orzechowy.

Orzechowy sos do makaronu

Składniki: 1 cebula, łyżka masła, 300 ml śmietany, 100 ml mleka, 200 g sera Gorgonzola, łyżka posiekanych orzechów włoskich, sól, pieprz, łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przyrządzania: Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni na maśle. Dodać śmietanę i mleko. Następnie dosypać pokrojony ser i poczekać, aż się stopi. Dodać sól i pieprz do smaku oraz posiekane orzechy z pietruszką i całość wymieszać. Powstałym sosem polewać makaron ugotowany al dente.

PRO-TEST na Facebooku