Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Kumaryna w cynamonie
Udostepnij
Artykuły: Ciemna strona cynamonu PRO-TEST: Nr 7-8 (179) lipiec-sierpień 2017
 Kumaryna w cynamonie Kumaryna w cynamonie Ciemna strona cynamonu

Cynamon powszechnie uznawany jest za zdrowy. Tymczasem eksperci ostrzegają, by nie jeść go częściej niż raz w tygodniu. Wszystkiemu winna jest szkodliwa kumaryna.

 

Występuje w przepisach na zdrowe dania, zachwalają go fit blogerzy, a gwiazdy pokazują w mediach społecznościowych swoje „zdrowe” śniadania i desery z dodatkiem cynamonu. Ale ta aromatyczna i – swoją drogą smaczna – przyprawa wcale nie jest tak zdrowa, na jaką się ją kreuje. A przynajmniej nie ta, która dostępna jest w polskich sklepach.

 

Uszkadza wątrobę?

 

O co więc chodzi z tym cynamonem? Otóż niektóre odmiany cynamonu zawierają duże ilości kumaryny – związku, który może uszkadzać wątrobę. Pech chciał, że ogromna większość cynamonu z półek polskich sklepów to właśnie ten, który zawiera kumarynę. Dlaczego? Bo ten jest tańszy.

 

Ale zacznijmy od początku. Co to w ogóle jest ta kumaryna?

 

Kumaryna to naturalna substancja zapachowa. Występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także – niestety – w cynamonie. To właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.

 

Który cynamon bezpieczny?

 

Kumaryna znajduje się w największych ilościach w cynamonie cassia (Cinnamomum cassia). Ten gatunek pochodzi z Chin. Jest tańszy i uznawany za gorszy od cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum), w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny.

 

Problem w tym, że większość cynamonu w naszych sklepach to cynamon cassia. Nawet jeśli ktoś chciałby znaleźć cynamon cejloński i więcej za niego zapłacić, ma małe szanse na osiągnięcie swego celu, bo z reguły producenci nie podają na opakowaniach, jaki gatunek cynamonu nam oferują.

 

Alarmujące wyniki testu cynamonu z polskich sklepów

 

To, czy w cynamonie z polskich sklepów rzeczywiście znajduje się szkodliwa kumaryna, postanowiliśmy jakiś czas temu sprawdzić sami. W 2007 roku kupiliśmy w sklepie kilka opakowań cynamonu różnych marek i zbadaliśmy je w laboratorium. Co się okazało? Nasze przypuszczenia niestety się potwierdziły: Ilości wykrytej kumaryny w badanych przez nas opakowaniach były alarmujące! Wyniki znajdziesz w naszym teście pt. „Kumaryna w cynamonie”.

 

Naukowcy wyliczyli maksymalną bezpieczną dawkę kumaryny, jaką możemy dziennie spożyć, czyli TDI (tolerable daily intake). Dla kumaryny dawka ta wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie zjeść 6 mg kumaryny w ciągu dnia. Z naszych badań wynika, że dawkę tę łatwo przekroczyć. Tym bardziej, że kumaryna trafia do naszych żołądków z różnych źródeł. W ramach wspomnianego testu, sprawdziliśmy też przy okazji, ile kumaryny znajduje się w różnych produktach z dodatkiem cynamonu, w tym między innymi w musie jabłkowym dla niemowląt, herbacie z cynamonem czy płatkach śniadaniowych z jego dodatkiem. Szczegółowe wyniki znajdziesz w naszym teście.

 

Szczególnie trzeba uważać, aby dziennych bezpiecznych dawek kumaryny nie przekraczały małe dzieci – dzieci ważą znacznie mniej niż dorośli, więc w ich przypadku bardzo łatwo o przekroczenie limitu spożycia kumaryny. Austriaccy eksperci wyliczyli, że dziecko w wieku przedszkolnym może zjeść maksymalnie 0,1 g cynamonu cassia dziennie, dziecko w wieku szkolnym – 0,2 g, natomiast osoba dorosła może bezpiecznie spożyć 0,5 g cynamonu tego gatunku. To bardzo mało – tyle zmieści się na czubku ostrza noża. Płaska łyżeczka cynamonu to już 3 g, czyli znacznie więcej niż bezpieczna dawka.

 

Ile cynamonu można więc jeść bezpiecznie?

 

  • 1 raz w tygodniu 1 porcja cynamonu, nie częściej – radzą specjaliści.

 

  • 0,1 mg/kg masy ciała – taka ilość zjedzonej kumaryny w ciągu dnia nie stwarza ryzyka zdrowotnego, większa – może szkodzić.

 

Jak odróżnić cynamon cassia od cejlońskiego?

 

  • Laska cynamonu cassia ma dość grubą korę zwiniętą w rolkę.

 

  • Laska cynamonu cejlońskiego składa się z wielu drobnych warstw kory zwiniętych w rolkę; przekrój poprzeczny przypomina przekrój cygara.

 

  • Jeśli chodzi o mielony cynamon, to konsument raczej nie rozpozna, czy ma do czynienia z cynamonem cassia czy z cejlońskim; cynamon z Cejlonu jest nieco jaśniejszy.

 

W smaku cynamon cejloński jest bardziej słodkawy i delikatny, a cassia ma smak ostrzejszy. 

PRO-TEST na Facebooku