Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Produkty zbożowe
Testy: Co kryje... PRO-TEST: Nr 1 (184) styczeń 2018
 Produkty zbożowe Produkty zbożowe Co kryje... Kasza: Najzdrowsza jest ta gryczana; zawiera dużo białka bogatego w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu i fosforu. Kasze zawierają skrobię, należącą do węglowodanów trawionych powoli, dzięki czemu zjedzenie porcji kaszy zapewnia nam dawkę energii na długi czas.

Ryż: To podstawowy pokarm dla 1/3 ludności świata. Najlepiej wybierać pełnoziarnisty, czyli brązowy, bo zawiera dużo witamin z grupy B oraz żelazo.

Makaron: Jest bogatym źródłem skrobi, wchłanianej powoli przez nasz organizm i zapewniającej nam energię na długi czas oraz utrzymującej stały poziom cukru we krwi. Dzięki niej makaron sprawia, że długo czujemy się syci.

Płatki zbożowe, otręby, zarodki: Nie będzie przesadą stwierdzenie, że to samo zdrowie. Płatki owsiane zawierają szczególne dużo błonnika, a do tego witaminy z grupy B oraz E. Otręby to również dobre źródło błonnika i witamin z grupy B, natomiast zarodki wyróżniają się wyjątkowo dużą zawartością białka i tłuszczów o korzystnym dla naszego zdrowia składzie. Mają także dużo witamin z grupy B oraz witaminę E i związki mineralne. Swoje bogactwo składników odżywczych zawdzięczają faktowi, że są najważniejszą pod względem fizjologicznym częścią ziarna – to z zarodka przecież wyrastają kiełki. Różne rodzaje płatków, otrąb i zarodki zmieszane z pestkami dyni i słonecznika, orzechami oraz suszonymi lub świeżymi owocami to idealne müsli domowej roboty.

Dodatki do artykułu Co kryje...
PRO-TEST na Facebooku