Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 07.12.2016 r. Barwniki w żywności
 Barwniki w żywności Konsumenci już nie chcą kolorowej żywności

Konsumenci na świecie coraz częściej wybierają produkty spożywcze w naturalnym kolorze.

 

Aż 61% konsumentów stara się unikać sztucznych barwników w żywności – wynika z raportu firmy badawczej Nielsen. W Europie liczba nowych produktów z naturalnymi barwnikami wzrosła w 2015 roku o 5,6%.

 

Barwniki dodaje się między innymi do produktów mlecznych, takich jak napoje mleczne czy jogurty. Konsumenci odbierają te grupę produktów jako naturalne i zdrowe, dlatego coraz częściej wybierają nie tylko te o jak najbardziej naturalnym składzie, ale i te w naturalnym kolorze. Jest on często dla konsumenta wyznacznikiem wysokiej wartości odżywczej produktu.

 

Naturalne barwniki są jednak dla producentów żywności niełatwe w zastosowaniu. Te sztuczne są bardziej trwałe, dlatego i ceny produktów „naturalnych” są wyższe. Mimo to chęć konsumentów do kupowania produktów naturalnych jest tak silna, że skłonni są oni zapłacić za nie nawet znacznie więcej niż za produkty zabarwione sztucznie. 

data: 18.01.2017 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Niebezpieczny wózek Jeden z modeli wielofunkcyjnych wózków dla dzieci firmy Knorr-Baby okazał się niebezpieczny. Jego używanie grozi obrażeniami dziecka.   Podczas testu wózków przeprowadzanego aktualnie przez niemiecką Fundację Warentest badacze wykryli, że jeden z nich może być niebezpieczny. Chodzi o spacerówkę Knorr-Baby Noxxter.   Na stelażu więcej
data: 22.12.2016 r. Toksyny w rybach
 Toksyny w rybach Zakazany pestycyd w łososiu Ryby hodowlane zwierają duże ilości związku o nazwie etoksykina. Tę toksynę wykryto między innymi w łososiu, pstrągu i doradzie.   To wyniki badania ryb przeprowadzonego przez Greenpeace w Niemczech. Łącznie do laboratorium trafiły 54 ryby z hodowli konwencjonalnych, ekologicznych oraz żyjące dziko.   Wynik jest szokujący: W każdej z 38 próbek ryb więcej
data: 22.11.2016 r. Uzdrowiska
 Uzdrowiska Koniec uzdrowisk w Polsce? Już za dwa lata w Polsce może nie być uzdrowisk. W 2018 r. mija termin, w którym polskie miasta zdrojowe mają udowodnić, że klimat u nich sprzyja leczeniu. Większość z nich nie będzie w stanie tego zrobić. Wszystko przez brudne polskie powietrze i lukę w prawie.   W Lądku Zdroju – najstarszym polskim uzdrowisku – urządzenia kąpielowe istniały już w XIII wieku. więcej
data: 20.10.2016 r. Wpadka salonów meblowych
 Wpadka salonów meblowych Dwa duże salony meblowe zwrócą klientom pieniądze „Rabat na cały asortyment” – takim hasłem salony meblowe Agata Meble oraz Black Red White reklamowały swoje oferty. Nie informowały jednak o tym, że nie wszystkie produkty są objęte promocją. Przedsiębiorcy oddadzą konsumentom 10% wartości.   Hasła reklamowe salonów meblowych Agata Meble oraz Black Red White więcej
data: 11.10.2016 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wybuchające telefony Samsung Galaxy Note 7 Właściciele telefonów Samsung Galaxy Note 7 powinni natychmiast je wyłączyć i przestać używać. Producent potwierdził już kilkadziesiąt przypadków wybuchu baterii tego modelu telefonu.   Problemy z Galaxy Note 7 zaczęły się już parę tygodni temu. Najpierw Samsung zorganizował akcję wymiany partii urządzeń na nowe. Jednak po kolejnych przypadkach, więcej
data: 07.10.2016 r. Zdrowie
 Zdrowie Nie zwalaj na geny! Geny mają mniejszy wpływ na naszą sylwetkę, zdrowie czy wygląd niż wielu osobom się wydaje...   Okazuje się, że – owszem – rodzimy się z pewnym zestawem genów, ale to od naszego trybu życia zależy, które z nich w większym stopniu, a które w mniejszym będą aktywne – wynika z najnowszych badań.   Jak więc wpływać więcej
data: 03.08.2016 r. Ortoreksja
 Ortoreksja Czy można odżywiać się zbyt zdrowo? Specjaliści coraz częściej zaliczają ortoreksję, czyli przesadną dbałość o zdrowe odżywianie, w poczet zaburzeń odżywiania. Czy w ogóle można odżywiać się zbyt zdrowo?   Moda na zdrowy styl życia i „czystą michę” zatacza od kilku lat coraz większe kręgi. I dobrze! Im więcej osób złapie bakcyla zdrowego odżywiania i dbania o własne więcej
data: 29.04.2016 r. Zakupy żywności
 Zakupy żywności Opakowania XXL sprzyjają tyciu Kupujesz żywność w większym opakowaniu na zapas, bo tak wypada taniej? Bardzo prawdopodobne, że przytyjesz.   Większe opakowania produktów żywnościowych oferowanych w sklepach oraz większe porcje w restauracjach powodują, że więcej jemy. A w rezultacie - tyjemy. Potwierdza to niedawne badanie brytyjskich naukowców.   Badacze proponują, aby oferty więcej
PRO-TEST na Facebooku