Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 22.12.2016 r. Toksyny w rybach
 Toksyny w rybach Zakazany pestycyd w łososiu

Ryby hodowlane zwierają duże ilości związku o nazwie etoksykina. Tę toksynę wykryto między innymi w łososiu, pstrągu i doradzie.

 

To wyniki badania ryb przeprowadzonego przez Greenpeace w Niemczech. Łącznie do laboratorium trafiły 54 ryby z hodowli konwencjonalnych, ekologicznych oraz żyjące dziko.

 

Wynik jest szokujący: W każdej z 38 próbek ryb z hodowli konwencjonalnych badacze wykryli etoksykinę. W 32 przypadkach zawartość tej toksyny była znacznie powyżej unijnej normy dla mięsa, która dopuszcza maksymalnie 50 mikrogramów na kilogram.

 

Najwyższą zawartość etoksykiny – bo aż 881 µg/kg – odnotowano w łososiu z norweskiej hodowli i sprzedawanemu w niemieckich sklepach Real pod marką „Stremel Lachs”. Norma była więc przekroczona aż siedemnastokrotnie.

 

Zanieczyszczenie etoksykiną było znacznie mniejsze w przypadku ryb z ekologicznych hodowli i w większości znajdowało się poniżej dopuszczalnej normy. Zazwyczaj związek ten nie występuje w karmie ekologicznej, stąd jego niższe zawartości w mięsie ryb. W rybach pływających dziko etoksykiny nie wykryto w ogóle.

 

Etoksykina jest stosowana jako konserwant karmy dla zwierząt. Do 2011 roku można ją było również dodawać do środków ochrony roślin. Jednak w związku z podejrzeniem szkodliwości, decyzją Komisji Europejskiej, jej używanie w środkach ochrony roślin zostało zakazane. Jednak nadal jest stosowana jako dodatek do karmy dla zwierząt.

 

Wciąż nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób etoksykina oddziałuje na ludzkie zdrowie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jak do tej pory nie wydał orzeczenia w sprawie toksyczności etoksykiny. Niemniej jednak istnieją badania, które dowiodły, że związek ten może uszkadzać DNA oraz zaburzać metabolizm wątrobowy. 

data: 28.11.2017 r. Reklama wprowadzająca w błąd
 Reklama wprowadzająca w błąd Gigantyczna kara dla producenta suplementów Reklamy RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior wprowadzały konsumentów w błąd – uznał UOKiK i nałożył na producenta suplementów olbrzymia karę.   Wątpliwości Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wzbudziły reklamy suplementów diety RenoPuren Zatoki Hot i RenoPuren Zatoki Junior, które były rozpowszechniane więcej
data: 29.09.2017 r. Uwaga na...
 Uwaga na... …niebezpieczne rowery z Decathlonu Masz rower B’Twin z Decathlonu? Koniecznie sprawdź, czy twój egzemplarz nie jest niebezpieczny!   Odkręcenie się śrub i utrata kontroli nad rowerem podczas jazdy – to powód wycofywania ze sprzedaży w Decathlonie trzech modeli rowerów marki B’Twin. Skąd taki problem? Na śrubach mocujących amortyzatora brakuje bowiem środka do zabezpieczania więcej
data: 24.05.2017 r. Zdrowie
 Zdrowie NIK krytykuje system profilaktyki zdrowotnej W Polsce nie ma kompleksowego, spójnego i sprawnego systemu profilaktyki zdrowotnej, obejmującego planowanie działań, nadzór nad ich realizacją oraz ocenę uzyskiwanych efektów – uważa NIK.   Najwyższa Izba Kontroli przyjrzała się profilaktyce zdrowotnej Polaków. Uznała, że dostęp do świadczeń profilaktycznych był niewystarczający, więcej
data: 28.04.2017 r. Nowe produkty
 Nowe produkty Zdrowa cola? Zdrowa Coca-Cola? To nie żart. Koncern wprowadza nową colę z dodatkiem… błonnika.   Coca-Cola Plus to „zdrowsza” odmiana popularnego napoju. Producent wprowadził nowy napój na fali mody na zdrowe produkty. Dodał do niego 5 g błonnika.   Na razie nowa dietetyczna cola trafiła do sklepów w Japonii, gdzie jest dostępna od lutego. więcej
data: 18.01.2017 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Niebezpieczny wózek Jeden z modeli wielofunkcyjnych wózków dla dzieci firmy Knorr-Baby okazał się niebezpieczny. Jego używanie grozi obrażeniami dziecka.   Podczas testu wózków przeprowadzanego aktualnie przez niemiecką Fundację Warentest badacze wykryli, że jeden z nich może być niebezpieczny. Chodzi o spacerówkę Knorr-Baby Noxxter.   Na stelażu więcej
data: 07.12.2016 r. Barwniki w żywności
 Barwniki w żywności Konsumenci już nie chcą kolorowej żywności Konsumenci na świecie coraz częściej wybierają produkty spożywcze w naturalnym kolorze.   Aż 61% konsumentów stara się unikać sztucznych barwników w żywności – wynika z raportu firmy badawczej Nielsen. W Europie liczba nowych produktów z naturalnymi barwnikami wzrosła w 2015 roku o 5,6%.   Barwniki dodaje się między innymi do produktów więcej
data: 22.11.2016 r. Uzdrowiska
 Uzdrowiska Koniec uzdrowisk w Polsce? Już za dwa lata w Polsce może nie być uzdrowisk. W 2018 r. mija termin, w którym polskie miasta zdrojowe mają udowodnić, że klimat u nich sprzyja leczeniu. Większość z nich nie będzie w stanie tego zrobić. Wszystko przez brudne polskie powietrze i lukę w prawie.   W Lądku Zdroju – najstarszym polskim uzdrowisku – urządzenia kąpielowe istniały już w XIII wieku. więcej
data: 20.10.2016 r. Wpadka salonów meblowych
 Wpadka salonów meblowych Dwa duże salony meblowe zwrócą klientom pieniądze „Rabat na cały asortyment” – takim hasłem salony meblowe Agata Meble oraz Black Red White reklamowały swoje oferty. Nie informowały jednak o tym, że nie wszystkie produkty są objęte promocją. Przedsiębiorcy oddadzą konsumentom 10% wartości.   Hasła reklamowe salonów meblowych Agata Meble oraz Black Red White więcej
PRO-TEST na Facebooku