Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 22.12.2016 r. Toksyny w rybach
 Toksyny w rybach Zakazany pestycyd w łososiu

Ryby hodowlane zwierają duże ilości związku o nazwie etoksykina. Tę toksynę wykryto między innymi w łososiu, pstrągu i doradzie.

 

To wyniki badania ryb przeprowadzonego przez Greenpeace w Niemczech. Łącznie do laboratorium trafiły 54 ryby z hodowli konwencjonalnych, ekologicznych oraz żyjące dziko.

 

Wynik jest szokujący: W każdej z 38 próbek ryb z hodowli konwencjonalnych badacze wykryli etoksykinę. W 32 przypadkach zawartość tej toksyny była znacznie powyżej unijnej normy dla mięsa, która dopuszcza maksymalnie 50 mikrogramów na kilogram.

 

Najwyższą zawartość etoksykiny – bo aż 881 µg/kg – odnotowano w łososiu z norweskiej hodowli i sprzedawanemu w niemieckich sklepach Real pod marką „Stremel Lachs”. Norma była więc przekroczona aż siedemnastokrotnie.

 

Zanieczyszczenie etoksykiną było znacznie mniejsze w przypadku ryb z ekologicznych hodowli i w większości znajdowało się poniżej dopuszczalnej normy. Zazwyczaj związek ten nie występuje w karmie ekologicznej, stąd jego niższe zawartości w mięsie ryb. W rybach pływających dziko etoksykiny nie wykryto w ogóle.

 

Etoksykina jest stosowana jako konserwant karmy dla zwierząt. Do 2011 roku można ją było również dodawać do środków ochrony roślin. Jednak w związku z podejrzeniem szkodliwości, decyzją Komisji Europejskiej, jej używanie w środkach ochrony roślin zostało zakazane. Jednak nadal jest stosowana jako dodatek do karmy dla zwierząt.

 

Wciąż nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób etoksykina oddziałuje na ludzkie zdrowie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jak do tej pory nie wydał orzeczenia w sprawie toksyczności etoksykiny. Niemniej jednak istnieją badania, które dowiodły, że związek ten może uszkadzać DNA oraz zaburzać metabolizm wątrobowy. 

data: 07.12.2016 r. Barwniki w żywności
 Barwniki w żywności Konsumenci już nie chcą kolorowej żywności Konsumenci na świecie coraz częściej wybierają produkty spożywcze w naturalnym kolorze.   Aż 61% konsumentów stara się unikać sztucznych barwników w żywności – wynika z raportu firmy badawczej Nielsen. W Europie liczba nowych produktów z naturalnymi barwnikami wzrosła w 2015 roku o 5,6%.   Barwniki dodaje się między innymi do produktów więcej
data: 22.11.2016 r. Uzdrowiska
 Uzdrowiska Koniec uzdrowisk w Polsce? Już za dwa lata w Polsce może nie być uzdrowisk. W 2018 r. mija termin, w którym polskie miasta zdrojowe mają udowodnić, że klimat u nich sprzyja leczeniu. Większość z nich nie będzie w stanie tego zrobić. Wszystko przez brudne polskie powietrze i lukę w prawie.   W Lądku Zdroju – najstarszym polskim uzdrowisku – urządzenia kąpielowe istniały już w XIII wieku. więcej
data: 20.10.2016 r. Wpadka salonów meblowych
 Wpadka salonów meblowych Dwa duże salony meblowe zwrócą klientom pieniądze „Rabat na cały asortyment” – takim hasłem salony meblowe Agata Meble oraz Black Red White reklamowały swoje oferty. Nie informowały jednak o tym, że nie wszystkie produkty są objęte promocją. Przedsiębiorcy oddadzą konsumentom 10% wartości.   Hasła reklamowe salonów meblowych Agata Meble oraz Black Red White więcej
data: 11.10.2016 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wybuchające telefony Samsung Galaxy Note 7 Właściciele telefonów Samsung Galaxy Note 7 powinni natychmiast je wyłączyć i przestać używać. Producent potwierdził już kilkadziesiąt przypadków wybuchu baterii tego modelu telefonu.   Problemy z Galaxy Note 7 zaczęły się już parę tygodni temu. Najpierw Samsung zorganizował akcję wymiany partii urządzeń na nowe. Jednak po kolejnych przypadkach, więcej
data: 07.10.2016 r. Zdrowie
 Zdrowie Nie zwalaj na geny! Geny mają mniejszy wpływ na naszą sylwetkę, zdrowie czy wygląd niż wielu osobom się wydaje...   Okazuje się, że – owszem – rodzimy się z pewnym zestawem genów, ale to od naszego trybu życia zależy, które z nich w większym stopniu, a które w mniejszym będą aktywne – wynika z najnowszych badań.   Jak więc wpływać więcej
data: 03.08.2016 r. Ortoreksja
 Ortoreksja Czy można odżywiać się zbyt zdrowo? Specjaliści coraz częściej zaliczają ortoreksję, czyli przesadną dbałość o zdrowe odżywianie, w poczet zaburzeń odżywiania. Czy w ogóle można odżywiać się zbyt zdrowo?   Moda na zdrowy styl życia i „czystą michę” zatacza od kilku lat coraz większe kręgi. I dobrze! Im więcej osób złapie bakcyla zdrowego odżywiania i dbania o własne więcej
data: 29.04.2016 r. Zakupy żywności
 Zakupy żywności Opakowania XXL sprzyjają tyciu Kupujesz żywność w większym opakowaniu na zapas, bo tak wypada taniej? Bardzo prawdopodobne, że przytyjesz.   Większe opakowania produktów żywnościowych oferowanych w sklepach oraz większe porcje w restauracjach powodują, że więcej jemy. A w rezultacie - tyjemy. Potwierdza to niedawne badanie brytyjskich naukowców.   Badacze proponują, aby oferty więcej
data: 09.04.2016 r. Wycofanie produktu – ryzyko uduszenia
 Wycofanie produktu – ryzyko uduszenia Niebezpieczna peleryna z Ikei dla dzieci Twoje dziecko ma pelerynę nietoperza Lattjo z Ikei? Jak najszybciej zabroń mu zabawy nią. Peleryna może być niebezpieczna.   Ikea podjęła decyzję o wycofaniu z rynku peleryny nietoperza Lattjo po otrzymaniu zgłoszeń o przypadkach, gdy zabawa peleryną skończyła się zadrapaniami szyi u trojga dzieci. Peleryna blokowała się na szyi, utrudniając więcej
PRO-TEST na Facebooku