Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Materiały prasowe
Warszawa, 25.02.2015 r. Test mleka: Mleko z Biedronki zdyskwalifikowane Fundacja Pro-Test przetestowała 14 mlek. Jedno z nich – Mleczna Dolina kupiona do testu w Biedronce – zostało zdyskwalifikowane.

[Warszawa, 25.02.2015] Wybór rodzajów mlek jest coraz większy: Obok UHT (czyli mleka utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze), w sklepach dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego (czyli utrwalanego w niższych temperaturach). Czy dzięki niższej temperaturze obróbki w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych? Które mleko wybierać? Czy mleka z dyskontów różnią się jakością od pozostałych?

Aby odpowiedzieć na te pytania, Fundacja Pro-Test przeprowadziła test, w którym w akredytowanych laboratoriach przebadała 14 mlek, w tym cztery produkty marek własnych.

Najwyższą ocenę w teście uzyskało Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim, na drugim miejscu, uplasowały się: Mleko Wiejskie (Piątnica) oraz Mleko Garwolińskie (OSM Garwolin).

Te najwyżej ocenione produkty należą do kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. W teście znalazło się sześć mlek tego rodzaju. Ponadto Fundacja Pro-Test zbadała również sześć mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz – dla porównania – dwa mleka UHT.

Najniżej oceniono mleko Mleczna Dolina wyprodukowane dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowane w wysokiej temperaturze). Zostało ono zdyskwalifikowane ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczną jakość sensoryczną.

Fundacja Pro-Test porównała badane mleka pod względem następujących parametrów:
- poprawność oznakowania etykiety
- funkcjonalność opakowania
- wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu, jako zanieczyszczenia środowiskowego
- wartość odżywcza: zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu
- cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd ogólny
- czystość mikrobiologiczna: obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii Bacillus cereus i Enterobacteriaceae
- parametry utrwalania: próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo zawartość β-laktoglobuliny.

W ramach testu przebadano następujące mleka niskopasteryzowane: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico.
Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski Smak Mlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie Mleko Mlekovity.
Dla porównania zbadano również dwa mleka UHT: Łaciate i Wypasione.

Więcej na stronie Fundacji Pro-Test.
Dodatkowe informacje:
Redakcja Pro-Test
tel. 609 125 137
e-mail: redakcja@Pro-Test.pl
www.Pro-Test.pl

Fundacja Pro-Test jest wydawcą internetowego konsumenckiego magazynu „Pro-Test” i należy do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT (International Consumer Research & Testing), zrzeszającej 44 instytucje konsumenckie z 39 państw. Pro-Test wydaje też książki. Najnowsza z nich to „Dieta bez diety, czyli jak schudnąć przy okazji”.

Załączniki do artykułu Test mleka: Mleko z Biedronki zdyskwalifikowane
PRO-TEST na Facebooku