Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Test metek W poszukiwaniu salmonelli PRO-TEST: Nr 11 (27) listopad 2003 Test metek W poszukiwaniu salmonelli Metka to kiełbasa z surowej, mielonej wieprzowiny. Jest smaczna, ale bardzo łatwo się psuje. Dlatego bywa źródłem zatrucia salmonellą. W teście międzynarodowym zbadaliśmy, czy bezpieczne są najpopularniejsze metki na polskim rynku.

Salmonella to bakteria o pałeczkowatym kształcie. Jeśli dostanie się do przewodu pokarmowego, wytwarzane przez nią toksyny mogą wywołać więcej
Test mleka UHT Biała nalewka PRO-TEST: Nr 10 (26) październik 2003 Test mleka UHT Biała nalewka Mleko dostarcza wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do życia człowieka. Białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne występują w nim w optymalnych proporcjach zapewniających dobre ich wykorzystanie przez organizm. Które z mlek przez nas kupowanych jest najlepsze, a które najgorsze?


Do produkcji mleka sterylizowanego nadaje się tylko surowiec najwyższej więcej
Test pieprzu Nie pieprz bez sensu PRO-TEST: Nr 9 (25) wrzesień 2003 Test pieprzu Nie pieprz bez sensu Okazuje się, że połowa badanych marek pieprzu z rynku polskiego nie spełnia normy, bo zawiera zbyt dużo wody. Czy właśnie takiego pieprzu używacie? Sprawdziliśmy go w teście międzynarodowym. Jak wypada na tle przypraw dostępnych w Unii Europejskiej?

Szczypta pieprzu nada potrawie prawdziwie wyrazistego charakteru. Ale pieprz nie może być zanieczyszczony, zawierać pestycydów więcej
Test chipsów paprykowych Marny los ziemniaka PRO-TEST: Nr 8 (24) sierpień 2003 Test chipsów paprykowych Marny los ziemniaka Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Z ilością zjadanych chipsów nie powinniśmy więcej
PRO-TEST na Facebooku