Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Test napojów izotonicznych Zwycięzca jest jeden PRO-TEST: Nr 5 (66) maj 2007 Test napojów izotonicznych Zwycięzca jest jeden Podczas dużego wysiłku fizycznego w ciepły dzień tracimy około litra potu na godzinę, a w ekstremalnych przypadkach - dwa, a nawet trzy litry. Jeśli skutecznie nie uzupełnimy płynów, dojdzie do odwodnienia organizmu, a to może spowodować poważne zagrożenie dla zdrowia. Jak nawodnić organizm najskuteczniej? Napojami izotonicznymi. Niestety jednak z naszego testu wynika, że nie wszystkie napoje sprzedawane pod taką nazwą są rzeczywiście izotoniczne. więcej
Test wód smakowych Napój czy woda? PRO-TEST: Nr 5 (66) maj 2007 Test wód smakowych Napój czy woda? Producenci wód mineralnych i źródlanych od kilku lat oferują swoje produkty również w wersjach smakowych, reklamowanych jako naturalne wody z dodatkiem aromatów ziołowych, cytrusowych lub innych owocowych. Czy bliżej im do oranżady pełnej chemii czy do zdrowej wody mineralnej?

Forma opakowania i szata graficzna tych produktów jest łudząco podobna do opakowań wód naturalnych, więcej
Test napojów energetyzujących Źródło energii PRO-TEST: Nr 4 (65) kwiecień 2007 Test napojów energetyzujących Źródło energii Czy wypicie energy drinka rzeczywiście doda nam skrzydeł? Na ile działanie dostępnych w naszych sklepach napojów jest energetyzujące? Badaniom na zawartość tauryny i kofeiny poddaliśmy sześć popularnych energy drinków z polskiego rynku.

To właśnie tauryna i kofeina zawarte w napojach energetyzujących są odpowiedzialne za zastrzyk energii, którego oczekujemy, gdy sięgamy po tego typu napoje. więcej
 Kumaryna w cynamonie PRO-TEST: Nr 4 (65) kwiecień 2007 Kumaryna w cynamonie Niektóre odmiany cynamonu zawierają duże ilości kumaryny - związku, który może uszkadzać wątrobę. Sprawdziliśmy, czy kumaryna znajduje się w różnych produktach z cynamonem, a także w samych przyprawach z polskich sklepów.

Kumaryna to naturalna substancja zapachowa. Występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w cynamonie. To właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. więcej
Test soków pomarańczowych Ile soku w soku? PRO-TEST: Nr 3 (64) marzec 2007 Test soków pomarańczowych Ile soku w soku? Czy sok pomarańczowy jest rzeczywiście sokiem pomarańczowym? Przebadane w ramach naszego testu parametry pięciu soków zakupionych w polskich sklepach dały odpowiedź na pytanie, czy soki te są autentyczne czy zafałszowane.

Sok owocowy to cenny składnik naszej codziennej diety. Dostarcza potrzebnych płynów (wody), węglowodanów (w tym błonnika), kwasów organicznych, więcej
Test masła Wkręceni w masło PRO-TEST: Nr 2 (63) luty 2007 Test masła Wkręceni w masło W naszym teście sprawdziliśmy, ile tak naprawdę jest masła w maśle. Co się okazało? Tylko jeden z dziewięciu przebadanych produktów, można nazwać mianem "masła".

Masło kojarzy nam się z produktem wytwarzanym w sposób naturalny, w 100% z mleka krowiego, z tłuszczem o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Z punku widzenia dietetycznego walory masła są również unikalne, więcej
 Zakażony łosoś PRO-TEST: Nr 1 (62) Styczeń 2007 Zakażony łosoś Polacy coraz chętniej jedzą ryby. Coraz częściej na naszych stołach gości wykwintny łosoś. Dużo mówi się o tym, że to bardzo zdrowa ryba. Sprawdziliśmy, czy na pewno. Okazało się, że dwa produkty stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

"Świat Konsumenta" zlecił akredytowanemu laboratorium zbadanie czystości mikrobiologicznej, w tym zawartości bakterii Listeria więcej
Test kawy cappuccino Za dużo cukru, za mało pianki PRO-TEST: Nr 7-8 (57) lipiec-sierpień 2006 Test kawy cappuccino Za dużo cukru, za mało pianki Rozpuszczalna kawa cappuccino, czyli proszek, który zalewamy gorącą wodą, niewiele ma wspólnego z prawdziwym włoskim cappuccino. Opakowania zazwyczaj wprowadzają konsumentów w tym względzie w błąd.

Łyżeczka zanurza się w białej, sztywnej, grubej piance mlecznej, a z filiżanki wydobywa się jedyny w swoim rodzaju aromat espresso. Delektowanie się świeżo zaparzonym więcej
Test gazowanych wód mineralnych BAR-dzo zła woda PRO-TEST: Nr 6 (56) czerwiec 2006 Test gazowanych wód mineralnych BAR-dzo zła woda Podsumowując wyniki testu można stwierdzić, że jakość badanych mineralnych wód gazowanych budzi zastrzeżenia. Wśród przetestowanych wód jedynie dwie uzyskały ocenę bardzo dobrą. Cztery oceniono jako dobre. I w końcu, co niepokoi najbardziej, to dyskwalifikacja dwóch wód z uwagi na potencjalne zagrożenie zdrowia konsumentów: w Kryniczance i Piwniczance naukowcy wykryli toksyczny bar w ilościach przekraczających dopuszczalny limit. więcej
Test niegazowanych wód mineralnych Toksyczny bar w wodzie PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006 Test niegazowanych wód mineralnych Toksyczny bar w wodzie W dwóch spośród ocenianych w teście wód stwierdzono zawartość toksycznego baru - to najbardziej niepokojące wnioski, jakie płyną z testu. Tymczasem bar znajduje się na liście substancji mogących, już w niewielkich stężeniach, stanowić ryzyko dla zdrowia. Rozpuszczalne w wodzie sole baru mogą być przyczyną zaburzeń sercowo-naczyniowych i układu nerwowego. Duży niepokój wzbudziła więcej
PRO-TEST na Facebooku