Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Test kaw rozpuszczalnych Trucizna w kawie PRO-TEST: Nr 3 (53) marzec 2006 Test kaw rozpuszczalnych Trucizna w kawie Ochratoksyna A - trucizna produkowana przez pleśń - jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje w naszym organizmie przez długi czas wyrządzając szkody. Czy kawa, którą pijemy, więcej
Test batonów czekoladowych Słodkiego, miłego życia PRO-TEST: Nr 2 (52) luty 2006 Test batonów czekoladowych Słodkiego, miłego życia Nadwaga i otyłość to problem niemal co drugiego Polaka. Przyczyną otyłości jest między innymi niewłaściwa dieta, bogata w wysokoenergetyczne produkty o znikomej wartości odżywczej, takie jak na przykład batony czekoladowe. Któż jednak ich nie lubi? Tylko jaka jest tak naprawdę ich jakość? Odpowiedź znajdziecie teście 10 najpopularniejszych batonów.

Otyłość uznawana jest za groźny czynnik ryzyka zdrowotnego. więcej
Test serków kanapkowych Poranna SERenada PRO-TEST: Nr 2 (52) luty 2006 Test serków kanapkowych Poranna SERenada Statystyczny Polak zjada około 10 kg wszelkiego rodzaju serów rocznie, a połowa z nas kupuje serki do smarowania pieczywa co najmniej raz w tygodniu. Co jednak kupujemy tak naprawdę? "Świat Konsumenta" zlecił zbadanie 10 marek serków dostępnych na naszym rynku. Jaki był wynik testu? Cóż, serek serkowi nierówny.



Ranking
1. miejsce: Piątnica Twój więcej
Rtęć w tuńczyku Toksyczny tuńczyk PRO-TEST: Nr 2 (52) luty 2006 Rtęć w tuńczyku Toksyczny tuńczyk Zbadaliśmy zawartość rtęci w 10 puszkach tuńczyka różnych producentów: Abba, Graal, Heinz, King Oscar, Laguna, Lisner, Łosoś, Neptun, Rio Mare i SuperFish - zobacz, ile jesz rtęci.


Czy ryby kupowane w Polsce mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Aby sprawdzić, czy polscy konsu więcej
Test mieszanek przyprawowych Zamieszanie z mieszankami PRO-TEST: Nr 12 (50) grudzień 2005 Test mieszanek przyprawowych Zamieszanie z mieszankami
Ranking


1 miejsce Prymat Kucharek bardzo dobra (4.90)
2 miejsce Podravka Vegeta bardzo dobra (4.71)
3 miejsce Knorr Delikat bardzo dobra (4.60)
4 miejsce Ziołopex appetita więcej
Test kostek rosołowych Kostki zostały rzucone PRO-TEST: Nr 10 (48) październik 2005 Test kostek rosołowych Kostki zostały rzucone Ranking

1. miejsce: Kucharek bardzo dobry (4.84)
2. miejsce: amino bardzo dobry (4.71)
3. miejsce: Knorr bardzo dobry (4.64)
4. miejsce: Winiary bardzo dobry (4.55)
5. miejsce: Dobra Kuchnia dobry (4.49)
6. miejsce: Warzywko dobry (3.80 więcej
Test wód źródlanych i mineralnych 100% wody PRO-TEST: Nr 6 (45) czerwiec 2005 Test wód źródlanych i mineralnych 100% wody Latem szczególnie chętnie sięgamy po wody butelkowane. Doskonale nadają się do zaspokajania pragnienia, a jednocześnie mogą być źródłem dobrze przyswajalnych składników mineralnych, które tracimy wraz z potem, kiedy jest gorąco. Przetestowaliśmy więc 16 wód źródlanych i mineralnych.

W zależności od potrzeb i upodobań możemy wybierać wody o różnej mineralizacji, więcej
Test wód źródlanych Z kranu czy z butelki? PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Test wód źródlanych Z kranu czy z butelki? Jak wskazują badania, większość z nas używa do celów kuchennych - gotowania i przygotowywania napojów - wody wodociągowej, pobieranej z kranu. Z wód źródlanych korzystamy jeszcze stosunkowo rzadko, ale z roku na rok liczba Polaków przedkładających wody źródlane nad "kranówkę" systematycznie rośnie.

Wzrasta też świadomość, że naturalne wody źródlane to nie więcej
Test jogurtów truskawkowych Ile zdrowia w kubeczku? PRO-TEST: Nr 3 (42) marzec 2005 Test jogurtów truskawkowych Ile zdrowia w kubeczku? Jogurt pito już w starożytności. Sporządzano go z mleka bawolego, koziego lub krowiego. Dzisiaj produkowany jest na skalę przemysłową i ceniony przez żywieniowców i konsumentów ze względu na właściwości odżywcze, dietetyczne i smakowe.

Jogurt to fermentowany produkt mleczny otrzymywany przez ukwaszenie mleka charakterystycznymi kulturami bakterii. Surowce i dodatki więcej
Test wód pięciogalonowych NUMER Z WODĄ PRO-TEST: Nr 3 (42) marzec 2005 Test wód pięciogalonowych NUMER Z WODĄ 1 miejsce: Staropolanka - bardzo dobra (4,75)
2 miejsce: Bonart - dobra (4,50)
3 miejsce: Dar Natury - dobra (4,35)
4 miejsce: PiastPol - dobra (3,95)
5 miejsce: Ustronianka - dostateczna (3,42)
6 miejsce: Eden - dostateczna (3,20)


Pierwsze miejsce w teście zajęła woda Staropolanka z ogólną oceną bardzo dobrą (4.75). Woda ta w poszczególnych więcej
PRO-TEST na Facebooku