Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 3 (19) marzec 2003
Który wybrać?
Jak wykazał nasz test, polskie zakłady tłuszczowe produkują oleje roślinne o wysokiej jakości. Do produkcji oleju wykorzystywany jest głównie rzepak - w naszym kraju najbardziej znany i popularny jest olej rzepakowy ze względu na uniwersalność zastosowania oraz cenę. W celu zwiększenia oferty, importowane są też oleje słonecznikowe i sojowe.
W teście badaniom poddano
więcej
PRO-TEST:
Nr 2 (18) luty 2003
Chemia w jogurcie!
Do testu wybrano jogurty truskawkowe produkowane przez duże koncerny spożywcze i spółdzielnie mleczarskie. Próby zakupiono na rynku warszawskim w dużych sieciach sklepowych. Badania sensoryczne, mikrobiologiczne oraz badania parametrów fizykochemicznych wykonano w akredytowanym laboratorium.
Zakres badań obejmował:
- ocenę poprawności oznakowania etykiety
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (17) styczeń 2003
Nie każda woda zdrowia doda
Większość wód rozlewanych w polskich uzdrowiskach można zaliczyć do kategorii wód leczniczych. Jednak ze względu na skomplikowaną procedurę prawną uznawania wód za lecznicze, producenci zazwyczaj określają swoje produkty jako naturalne wody mineralne. Jedynie takie wody jak Zuber, Jan, Słotwinka, Wielka Pieniawa, Franciszek, Henryk, Józef, Dąbrówka oraz kilka innych, sprzedawane są pod nazwą wód leczniczych. Które warto pić? To wykazał nasz test.
więcej
PRO-TEST:
Nr 12 (16) grudzień 2002
Życie jak tabliczka czekolady...
...nigdy nie wiesz, co ci się trafi. I rzeczywiście - tak wynika z naszego testu. Polacy zajadają się czekoladą pod różnymi postaciami niezależnie od stopnia zamożności. Nie preferują przy tym szczególnie wyrobów zagranicznych. Czekolady krajowe cieszą
się takim samym uznaniem jak te importowane. Badania pokazują, że do tradycyjnych polskich marek są przywiązani przede wszystkim konsumenci starsi. Czy słusznie?
więcej
PRO-TEST:
Nr 9 (13) wrzesień 2002
Czy wiesz, czym smarujesz?
Mieszanki tłuszczowe dostępne na rynku możemy podzielić na dwie grupy: miksy masła z ciekłymi olejami roślinnymi (słonecznikowym i rzepakowym) oraz miksy masła z margaryną (utwardzonym tłuszczem roślinnym).
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (5) styczeń 2002
Wino na karnawał
Najsłynniejszym winem musującym jest szampan (champagne). Powstaje on w Szampanii, w stosunkowo chłodnym, najbardziej na północ wysuniętym rejonie uprawy winorośli we Francji. Na szampana składają się trzy odmiany kwaśnych winogron: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. I choć region Szampanii należy do najsłynniejszych, to dobrej jakości wina musujące wytwarzane są na całym świecie.
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (5) styczeń 2002
Jogurty naturalne i owocowe
OCENA PORÓWNAWCZA
Badania jogurtów przeprowadzono w lipcu oraz listopadzie 2001. Oznaczenia wykonano zgodnie z obowiązującą metodyką, zawartą w Polskich Normach.
Jogurty należą do grupy mlecznych napojów fermentowanych. i są bardzo wysoko cenioną kategorią produktów spożywczych. Wynika to z faktu, że charakteryzują się one nie tylko wysokimi walorami
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 grudzień 2001
Test miksów
Co czwarta mieszanka masła i olejów ma jakąś wadę - tak stwierdziła Inspekcja Handlowa, która ostatnio skontrolowała jakość wyrobów mlecznych. Mieszanki masła i olejów (o wartości aż 21% wszystkich przebadanych) znajdowały się w niewłaściwie oznakowanych opakowaniach. Produkty o wartości 17% miały złą jakość. Na szczęście zaniżoną masę netto stwierdzono w wyrobach o
więcej