Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Test olejów Który wybrać? PRO-TEST: Nr 3 (19) marzec 2003 Test olejów Który wybrać? Jak wykazał nasz test, polskie zakłady tłuszczowe produkują oleje roślinne o wysokiej jakości. Do produkcji oleju wykorzystywany jest głównie rzepak - w naszym kraju najbardziej znany i popularny jest olej rzepakowy ze względu na uniwersalność zastosowania oraz cenę. W celu zwiększenia oferty, importowane są też oleje słonecznikowe i sojowe.

W teście badaniom poddano więcej
Test jogurtów truskawkowych Chemia w jogurcie! PRO-TEST: Nr 2 (18) luty 2003 Test jogurtów truskawkowych Chemia w jogurcie! Do testu wybrano jogurty truskawkowe produkowane przez duże koncerny spożywcze i spółdzielnie mleczarskie. Próby zakupiono na rynku warszawskim w dużych sieciach sklepowych. Badania sensoryczne, mikrobiologiczne oraz badania parametrów fizykochemicznych wykonano w akredytowanym laboratorium.

Zakres badań obejmował:
- ocenę poprawności oznakowania etykiety więcej
Test naturalnych wód leczniczych Nie każda woda zdrowia doda PRO-TEST: Nr 1 (17) styczeń 2003 Test naturalnych wód leczniczych Nie każda woda zdrowia doda Większość wód rozlewanych w polskich uzdrowiskach można zaliczyć do kategorii wód leczniczych. Jednak ze względu na skomplikowaną procedurę prawną uznawania wód za lecznicze, producenci zazwyczaj określają swoje produkty jako naturalne wody mineralne. Jedynie takie wody jak Zuber, Jan, Słotwinka, Wielka Pieniawa, Franciszek, Henryk, Józef, Dąbrówka oraz kilka innych, sprzedawane są pod nazwą wód leczniczych. Które warto pić? To wykazał nasz test. więcej
Test czekolad mlecznych z orzechami Życie jak tabliczka czekolady... PRO-TEST: Nr 12 (16) grudzień 2002 Test czekolad mlecznych z orzechami Życie jak tabliczka czekolady... ...nigdy nie wiesz, co ci się trafi. I rzeczywiście - tak wynika z naszego testu. Polacy zajadają się czekoladą pod różnymi postaciami niezależnie od stopnia zamożności. Nie preferują przy tym szczególnie wyrobów zagranicznych. Czekolady krajowe cieszą

się takim samym uznaniem jak te importowane. Badania pokazują, że do tradycyjnych polskich marek są przywiązani przede wszystkim konsumenci starsi. Czy słusznie? więcej
Test miksów Czy wiesz, czym smarujesz? PRO-TEST: Nr 9 (13) wrzesień 2002 Test miksów Czy wiesz, czym smarujesz? Mieszanki tłuszczowe dostępne na rynku możemy podzielić na dwie grupy: miksy masła z ciekłymi olejami roślinnymi (słonecznikowym i rzepakowym) oraz miksy masła z margaryną (utwardzonym tłuszczem roślinnym).
więcej
Test win musujących Wino na karnawał PRO-TEST: Nr 1 (5) styczeń 2002 Test win musujących Wino na karnawał Najsłynniejszym winem musującym jest szampan (champagne). Powstaje on w Szampanii, w stosunkowo chłodnym, najbardziej na północ wysuniętym rejonie uprawy winorośli we Francji. Na szampana składają się trzy odmiany kwaśnych winogron: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. I choć region Szampanii należy do najsłynniejszych, to dobrej jakości wina musujące wytwarzane są na całym świecie. więcej
 Jogurty naturalne i owocowe PRO-TEST: Nr 1 (5) styczeń 2002 Jogurty naturalne i owocowe OCENA PORÓWNAWCZA

Badania jogurtów przeprowadzono w lipcu oraz listopadzie 2001. Oznaczenia wykonano zgodnie z obowiązującą metodyką, zawartą w Polskich Normach.

Jogurty należą do grupy mlecznych napojów fermentowanych. i są bardzo wysoko cenioną kategorią produktów spożywczych. Wynika to z faktu, że charakteryzują się one nie tylko wysokimi walorami więcej
 Test miksów PRO-TEST: Nr 4 grudzień 2001 Test miksów Co czwarta mieszanka masła i olejów ma jakąś wadę - tak stwierdziła Inspekcja Handlowa, która ostatnio skontrolowała jakość wyrobów mlecznych. Mieszanki masła i olejów (o wartości aż 21% wszystkich przebadanych) znajdowały się w niewłaściwie oznakowanych opakowaniach. Produkty o wartości 17% miały złą jakość. Na szczęście zaniżoną masę netto stwierdzono w wyrobach o więcej
PRO-TEST na Facebooku