Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Podobne artykuły +
Test soków pomarańczowych: Ile soku w soku?
Test sokowirówek i wyciskarek: Na początku był owoc
Test wód źródlanych i mineralnych
Pierwiastki promieniotówrcze: uran i rad
: Bombowa woda

Test napojów energetyzujących: Energetyczne doładowanie
Test naturalnych wód butelkowanych: Sprawdź, co pijesz!
Test napojów izotonicznych: Zwycięzca jest jeden
Test wód smakowych: Napój czy woda?
Test napojów energetyzujących: Źródło energii
Test gazowanych wód mineralnych: BAR-dzo zła woda
Test niegazowanych wód mineralnych: Toksyczny bar w wodzie
Test kaw rozpuszczalnych: Trucizna w kawie
Test wód źródlanych i mineralnych: 100% wody
Test wód źródlanych: Z kranu czy z butelki?
Test wód pięciogalonowych: NUMER Z WODĄ
Test kawy espresso: Kawa na ławę
Test kawy mielonej: Moc małej czarnej
Test kawy rozpuszczalnej: Łyk dekadencji
Test napojów izotonicznych: Nabici w puszkę
Test wód niegazowanych: Najgorsze i najlepsze
Test napojów energetycznych: Energia z puszki
: Test wód niegazowanych
Test wód niegazowanych: Najgorsze i najlepsze
Test naturalnych wód leczniczych: Nie każda woda zdrowia doda
Testy: Soki pomarańczowe
Udostepnij
Testy: Soki pomarańczowe PRO-TEST: Nr 1 (40) styczeń 2005
Soki pomarańczowe Test soków pomarańczowych Test soków pomarańczowych Szklanka pomarańczy Soki owocowe są cennym składnikiem naszej codziennej diety. Dostarczają potrzebnych płynów (wody), węglowodanów (w tym błonnika), kwasów organicznych, witamin, mikro- i makroskładników, a także bioflawonoidów, które mają znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.

Soki owocowe w dużym uproszczeniu można podzielić na dwie podstawowe kategorie: na produkowane z wykorzystaniem nieprzetworzonych soków surowych oraz na wytwarzane z koncentratu uzyskanego w wyniku zagęszczenia poprzez na przykład odparowanie czy wymrażanie. Te pierwsze zawierają naturalną wodę z soku komórkowego owoców. W grupie tej najbardziej cenne i bogate w składniki odżywcze są soki świeżo wyciśnięte, przygotowane bezpośrednio przed wypiciem. Dużą wartość mają też dostępne w sklepach soki utrwalane jedynie przez schładzanie, które wymagają jednak przechowywania w temperaturze poniżej 5OC, a ich trwałość nie przekracza zazwyczaj dwóch tygodni. Natomiast dłuższą trwałość, a zarazem dość wysokie walory sensoryczne i odżywcze, mają soki wytwarzane z surowych, nie poddanych zagęszczeniu surowców, ale utrwalane metodą pasteryzacji (działaniem wysokiej temperatury).

Soki pomarańczowe, dominujące na naszym rynku, należą ...Czy chcesz poznać pełną treść i wyniki tego testu?
Dokonaj jego zakupu. Możesz zapłacić przelewem, kartą lub SMS-em.
Co otrzymujesz kupując
Abonament roczny
NIEOGRANICZONY DOSTĘP NA STRONIE DO BLISKO 300 TESTÓW
Nr 1 (40) styczeń 2005
Pojedynczy numer gazety w wersji elektronicznej
Test soków pomarańczowych
Szklanka pomarańczy

Pojedynczy test w wersji elektronicznej
Test soków pomarańczowych Szklanka pomarańczy
Pojedynczy test w wersji elektronicznej z dostępem przez SMS.
E-prenumerata półroczna
E-prenumerata obejmuje 6 kolejnych e-numerów gazety
Cena
89,00 zł
9,99 zł
7,99 zł
12,30 zł
49,00 zł
Dodatki do artykułu Zawartość sacharozy i cukrów ogółem w badanych sokach
PRO-TEST na Facebooku