Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Podobne artykuły +
Test ekspresów ciśnieniowych: Idealne zaparzanie
Test ekspresów do kawy: Kawa ekspresem!
Test ekspresów przelewowych: Pojedynek na kawy
Test ekspresów do kawy: Kawowa ekspresja
Test ekspresów do kawy: Ekspres(ja) do kawy
Test ekspresów do kawy: Mistrz espresso
Test ekspresów ciśnieniowych: Wyśmienita kawa z najtańszego ekspresu
Test ekspresów na kapsułki: Który ekspres najlepszy?
Test ekspresów do kawy: Wybierz najlepszy!
Test ekspresów do kawy: Reklama to nie wszystko
Test ekspresów ciśnieniowych: Jeden przycisk, dużo pracy
Test ekspresów ciśnieniowych: Espresso za 6 tysięcy
Test czajników elektrycznych: Muzyka z czajnika
Test kawy espresso: Kawa na ławę
Test blenderów kielichowych: Najtańszy lepszy od najdroższego
Test okapów kuchennych: Świeże powietrze w twojej kuchni
Test zmywarek: Oszczędna tylko na etykiecie?
Test grilli elektrycznych: Gorąca przyjemność bez ognia
Test zmywarek: Jaka zmywarka?
Test wypiekaczy do chleba: Chleb z automatu
Test kuchenek mikrofalowych: Gorące i głośne
Test zmywarek do zabudowy: Niecierpliwi płacą więcej
Test zmywarek: Dobra jakość w niskiej cenie
Test czajników elektrycznych: Tani i szybki
Test blenderów ręcznych i mikserów ręcznych: Mieszane wyniki
Test lodówek do zabudowy: Lodówki od podszewki
Test mikserów: Wstrząśnięte i zmieszane
Test zmywarek: Najdroższa tylko mierna
Test parowarów: Problemy na parze
Test lodówek: Ciepło-zimno
Test blenderów ręcznych: Niska cena – kiepski efekt
Test kuchenek mikrofalowych: Obiad z mikrofali?
Test lodówek: Dlaczego droższa znaczy lepsza?
Test płyt grzewczych: Ciepło-zimno
Test zmywarek: Czy droga znaczy dobra?
Test kuchenek mikrofalowych: Mikrofalówka czy piekarnik?
Test lodówek: Zamrożona gotówka
Test robotów kuchennych: Mieszane wyniki
Test kuchenek mikrofalowych: Gotowanie – falowanie
Test płynów do mycia naczyń: Król piany?
Test tabletek do zmywarek: Z siłą wodospadu...
Test kawy cappuccino: Za dużo cukru, za mało pianki
Test kaw rozpuszczalnych: Trucizna w kawie
Kupujemy kuchenkę mikrofalową: Bądź na fali
Test kawy mielonej: Moc małej czarnej
Test kawy rozpuszczalnej: Łyk dekadencji
Test mikrofalówek: Grillowanie na mikrofali
Testy: Ekspresy ciśnieniowe
Udostepnij
Testy: Ekspresy ciśnieniowe PRO-TEST: Nr 1 (95) styczeń 2010
Ekspresy ciśnieniowe Test ekspresów ciśnieniowych Test ekspresów ciśnieniowych Pod ciśnieniem 27 EKSPRESÓW W TEŚCIE: Planujesz zakup ekspresu do kawy? Ten test pomoże ci w wyborze właściwego. Zrozumiesz, na czym polega różnica między ekspresem automatycznym, z uchwytem filtra i na kapsułki. Dowiesz się który model ekspresu kupić, by cieszyć się aromatem espresso takiego, jak z dobrej kawiarni.

Najlepsze ekspresy ciśnieniowe zaparzą kawę o głębokim aromacie, uwieńczoną wspaniałą pianką zwaną crema. Kawowi koneserzy doskonale wiedzą, że ani kawa z ekspresu przelewowego, ani zwykła kawa rozpuszczalna nie umywają się do naparu uzyskanego w ekspresie ciśnieniowym. Ale, jak się okazuje, każdy ekspres z naszego testu zaparza kawę o innym smaku i aromacie – niektóre dogodzą najbardziej wybrednym gustom; inne wręcz przeciwnie.

W naszym teście przedstawiamy wyniki badań 27 modeli ekspresów do kawy. Są wśród nich zarówno automatyczne ekspresy ciśnieniowe, jak i ekspresy niskociśnieniowe, ekspresy na kapsułki oraz z uchwytem filtra.

Temperatura idealna

Efekt końcowy, czyli jakość naparu zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest temperatura espresso nalewanego do filiżanki. Woda zalewająca kawę nie może być za gorąca, ale jednocześnie napar musi mieć wystarczająco wysoką temperaturę. Badacze z laboratorium, którzy testowane ekspresy rozłożyli na czynniki pierwsze, uznali, że optymalna temperatura zaraz po zaparzeniu wynosi 67ºC. Czy nasze ekspresy sprostały tym wymaganiom? Okazało się, że żaden nie wypadł w tym badaniu źle. Świeżo zaparzone espresso miało od 58,5ºC do 76,5ºC.

Zwykle druga zaparzana filiżanka kawy ma wyższą temperaturę od pierwszej. Aby sprawdzić, czy ta teoria się potwierdza również w przypadku naszych ekspresów, zmierzyliśmy też temperaturę w drugim naparze. I rzeczywiście – drugie espresso było gorętsze – średnio o prawie 4ºC. Dlaczego? To proste: ekspres został już rozgrzany gorącą wodą oraz parą powstająca podczas parzenia pierwszej kawy. Jeżeli więc wolisz cieplejszą kawę, ustąp pierwszeństwa innym. Nie kupuj też wtedy ekspresu AEG EA130 – zarówno pierwsza, jak i druga filiżanka przez niego zaparzana miała najniższą temperaturę.

Testowane ekspresy: AEG, DeLonghi, Electrolux, Gaggia, Jura, Krups, Philips, Polti, Saeco, Severin, Siemens, Solac

Czy chcesz poznać pełną treść i wyniki tego testu?
Dokonaj jego zakupu. Możesz zapłacić przelewem, kartą lub SMS-em.
Co otrzymujesz kupując
Abonament roczny
NIEOGRANICZONY DOSTĘP NA STRONIE DO BLISKO 300 TESTÓW
Nr 1 (95) styczeń 2010
Pojedynczy numer gazety w wersji elektronicznej
Test ekspresów ciśnieniowych
Pod ciśnieniem

Pojedynczy test w wersji elektronicznej
Test ekspresów ciśnieniowych Pod ciśnieniem
Pojedynczy test w wersji elektronicznej z dostępem przez SMS.
E-prenumerata półroczna
E-prenumerata obejmuje 6 kolejnych e-numerów gazety
Cena
89,00 zł
9,99 zł
7,99 zł
12,30 zł
49,00 zł
Dodatki do artykułu Rodzaje ekspresów: Jaki wybrać?
Jakość sensoryczna
WYBRANE, ZBADANE, OCENIONE
Nasza rada
Załączniki do artykułu Tabela w wersji PDF
PRO-TEST na Facebooku