Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znana przyprawa Kurkuma PRO-TEST: Nr 4 (209) kwiecień 2020 Mało znana przyprawa Kurkuma Kurkuma słynie z intensywnie żółtego koloru, który pięknie zabarwia potrawy, przy okazji nadając im wspaniały smak i aromat kojarzony głównie z potrawami kuchni azjatyckiej. Ale kurkuma to nie tylko kolor i aromat. Zobacz, za co przede wszystkim warto ją pokochać!

Kurkuma (Curcuma longa) inaczej zwana ostryżem długim lub szafranem indyjskim jest rośliną bylinową więcej
Koronawirus Uwaga na wirusowych oszustów PRO-TEST: Nr 3 (208) marzec 2020 Koronawirus Uwaga na wirusowych oszustów Czasy pandemii pokazują, jak wielu ludzi potrafi nieść bezinteresowną pomoc. Ale z drugiej strony pojawiają się też oszuści, którzy koronawirusa chcą wykorzystać w nieuczciwych celach. Jak ich rozpoznać? Co powinno wzbudzić twoją czujność?   Suplementy, które mają uchronić cię przed zakażeniem? Testy na koronawirusa dostępne online dla chętnych? więcej
Koronawirus a żywność Czy koronawirus jest przenoszony przez żywność? PRO-TEST: Nr 3 (208) marzec 2020 Koronawirus a żywność Czy koronawirus jest przenoszony przez żywność? W czasach szerzącej się pandemii koronawirusa wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można zakazić się przez żywność. Czy są produkty spożywcze, których teraz lepiej unikać? Czy też spokojnie można jeść wszystko tak, jak do tej pory? Poniżej to wyjaśniamy.

Według aktualnych danych nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa – stwierdził Europejski Urząd ds. więcej
Odchudzanie Jak schudnąć, jedząc poza domem? PRO-TEST: Nr 2 (207) luty 2020 Odchudzanie Jak schudnąć, jedząc poza domem? Kiedy jadasz poza domem i często wychodzisz do barów czy restauracji, niełatwo jest jeść "lekko". Jednak poniższe wskazówki w tym pomogą.

WSKAZÓWKA 1: JEDZ PRZED JEDZENIEM
Chcesz obronić się przed mnogością kalorii wielodaniowego posiłku w restauracji? Lepiej nie idź tam głodny. Oto, co zadziała: Na pół godziny przed wizytą w restauracji więcej
Mrożonki Czy mrożone warzywa są dobrym wyborem? PRO-TEST: Nr 1 (206) styczeń 2020 Mrożonki Czy mrożone warzywa są dobrym wyborem? Zimą, kiedy jest mały wybór świeżych warzyw i owoców, chętnie sięgasz po mrożonki? Czy mrożonki są równie zdrowe, co świeże dary matki natury? I tak, i nie. Zaraz wszystko wyjaśnimy!

W sklepach mamy duży wybór mrożonych warzyw i owoców. Są i mieszanki różnych ich rodzajów, i pojedyncze, takie jak na przykład kalafior, szpinak, brokuły – ich rodzaje więcej
Co kryje w sobie cukier wanili(n)owy? Waniliowy czy wanilinowy? PRO-TEST: Nr 12 (205) Grudzień 2019 Co kryje w sobie cukier wanili(n)owy? Waniliowy czy wanilinowy? Chcielibyśmy cię czymś zaskoczyć. Czymś, co pewnie znasz od lat – cukier waniliowy – ale… no właśnie. Czy jesteś pewny, że to rzeczywiście cukier WANILIOWY?

Weź do ręki opakowanie cukru waniliowego, którego używasz od lat i jeszcze raz dokładnie przeczytaj, co jest napisane na opakowaniu…

Jesteś zaskoczony? A może wiedziałeś o tym doskonale? więcej
Mało znany owoc Orzechy brazylijskie PRO-TEST: Nr 11 (204) Listopad 2019 Mało znany owoc Orzechy brazylijskie Orzechy brazylijskie to skarbnica wielu wartości odżywczych. Jednocześnie są jednymi z najtłustszych, a więc i najbardziej kalorycznych orzechów. Mimo to warto je jeść. Zobacz, dlaczego!

Zacznijmy jednak od tego, skąd biorą się orzechy brazylijskie. Otóż rosną, jak łatwo się domyśleć, w Brazylii. Ciekawostką jest, że to owoce jednego z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej: orzesznicy brazylijskiej (Bertholletia excelsa). więcej
Podwójna jakość produktów Ta sama butelka, różna zawartość PRO-TEST: Nr 10 (203) Październik 2019 Podwójna jakość produktów Ta sama butelka, różna zawartość Z pozoru ten sam napój, a jednak okazuje się, że kupując go w różnych europejskich krajach, otrzymujesz coś innego. To tylko jeden z przykładów podwójnej jakości produktów, których w sklepach jest mnóstwo.   Wraz z popularnym napojem – Fantą – polscy konsumenci wypijają ponad dwa razy więcej cukru niż Brytyjczycy. więcej
Produkty kultowe Hamburger PRO-TEST: Nr 10 (203) Październik 2019 Produkty kultowe Hamburger HISTORIA HAMBURGERA: Początki hamburgera nie są dokładnie znane. Wiadomo tylko, że jeszcze w drugiej połowie XIX w. próżno było go szukać w kuchniach Amerykanów.

Jedzono wówczas za to mieloną wołowinę, którą do Stanów przywieźli niemieccy imigranci na początku XIX w. Stąd też nazwa dania: Hamburg steak. Ale jak doszło do powstania hamburgera?

Początek z pośpiechu więcej
Test kaszek dla niemowląt Szkodliwe substancje i za dużo cukru w kaszkach dla niemowląt PRO-TEST: Nr 9 (202) wrzesień 2019 Test kaszek dla niemowląt Szkodliwe substancje i za dużo cukru w kaszkach dla niemowląt Tylko 3 z 19 przetestowanych kaszek dla niemowląt okazały się dobre. Wiele kaszek mleczno-zbożowych zawiera zbyt duże ilości cukru. To kształtuje złe nawyki żywieniowe już u najmniejszych dzieci. Poza tym badacze wykryli w niektórych kaszkach szkodliwe substancje. – W żywności dla niemowląt, w miarę możliwości, nie powinno być ich w ogóle – alarmują badacze.

W więcej