Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Tajemnice żywności Co tkwi w kostce rosołowej? PRO-TEST: Nr 7-8 (223) lipiec-sierpień 2021 Tajemnice żywności Co tkwi w kostce rosołowej? Nowoczesny świat daje nam nowe rodzaje żywności, o których nasi przodkowie mogli co najwyżej pomarzyć. Produkty wysokoprzetworzone, bo o nich właśnie mowa, ułatwiają przygotowywanie posiłków. Weźmy taką kostkę rosołową: jest malutka i niepozorna, a może wyczarować zupę dla całej rodziny, wykwintny sos lub nadać smak daniom mięsnym i warzywnym. Tylko czy na pewno warto więcej
Dobrze znany owoc Truskawki PRO-TEST: Nr 6 (222) czerwiec 2021 Dobrze znany owoc Truskawki Na czerwiec czekamy między innymi za względu na truskawki. W krótkim sezonie na te soczyste i aromatyczne owoce możemy delektować się aż 2000 ich odmian.

Truskawki (fragaria vesca) są delikatne, więc niestety szybko się psują i tracą swój aromat. Dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach.

Truskawki zawierają więcej
Zdrowe odżywianie i odchudzanie Ile posiłków jeść w ciągu dnia? PRO-TEST: Nr 5 (221) maj 2021 Zdrowe odżywianie i odchudzanie Ile posiłków jeść w ciągu dnia? Jedzenie w biegu, na stojąco, na ulicy, w pociągu czy samochodzie stało się nierozerwalnym elementem naszego życia. Czy małe ssanie w żołądku między posiłkami i jego szybkie zaspokajanie jest odpowiedzialne za plagę otyłości?

Wielu specjalistów od żywienia tak właśnie uważa. Część z nich zaleca spożywanie dwóch, trzech posiłków w ciągu dnia, więcej
Zdrowe odżywianie Królowa kasza PRO-TEST: Nr 4 (220) kwiecień 2021 Zdrowe odżywianie Królowa kasza Odmian kasz jest mnóstwo, a każda to bogactwo witamin i mikroskładników. Do tego jeszcze cenne białko i mnóstwo błonnika, dzięki któremu stajemy się szybciej i na dłużej syci. A to z kolei pomaga nam schudnąć. Taka właśnie jest kasza. Znana od wieków, a mimo to wciąż zbyt rzadko gości na naszych talerzach.

Jak jeść kaszę? W zupach, daniach jednogarnkowych i warzywnych, więcej
Nowe etykiety energetyczne Etykieta bez plusów PRO-TEST: Nr 3 (219) marzec 2021 Nowe etykiety energetyczne Etykieta bez plusów W marcu znane i ułatwiające życie konsumentom etykiety energetyczne na sprzętach AGD i RTV ulegają zmianom. Teraz rozpoznanie najważniejszych cech urządzeń będzie jeszcze prostsze.

Jak głośna jest lodówka? Ile wody zużyje pralka? Te informacje znajdziesz na nowych etykietach energetycznych zamieszczanych na sprzęcie AGD i RTV. Pojawią się na nich nowe piktogramy więcej
Zdrowe odżywianie Kurkuma świeża czy przyprawa w proszku? PRO-TEST: Nr 2 (218) luty 2021 Zdrowe odżywianie Kurkuma świeża czy przyprawa w proszku? Kurkuma jest bardzo zdrowa – to pewne. Ale czy ty też zastanawiasz się, czy wybierać świeży korzeń kurkumy czy może sproszkowaną przyprawę? Czy kurkuma w proszku będzie nadal dostarczała ci cennych substancji czy może nie jest w nie już tak bogata?

Zacznijmy od początku, czyli od tego, w jaki sposób z korzenia kurkumy powstaje przyprawa w proszku. A więc najpierw świeżą kurkumę się gotuje, następnie dokładnie suszy, a na końcu mieli na proszek. więcej
Owoce i warzywa Dary natury PRO-TEST: Nr 1 (217) styczeń 2021 Owoce i warzywa Dary natury Owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – zalecają eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. W listopadzie zeszłego roku ten warunek spełniło tylko 18% Polaków. 2% z nas nie jada warzyw i owoców w ogóle.

Warzywa i owoce to najzdrowsze, co możemy sobie wyobrazić na naszych talerzach. Porcja warzyw lub owoców pięć razy dziennie to podstawa zdrowego więcej
Zdrowie Maseczka powoduje próchnicę? PRO-TEST: Nr 12 (216) grudzień 2020 Zdrowie Maseczka powoduje próchnicę? Okazuje się, że mimo wszelkich zalet noszenia maseczek w obecnej sytuacji pandemii, mają one też pewien minus – ostrzegają stomatolodzy.

Chodzi o to, że maseczki mogą sprzyjać powstawaniu nadmiernej suchości w ustach. To z kolei może przyczyniać się do zmian flory bakteryjnej i namnażania niektórych patogenów, na przykład tych powodujących próchnicę. Na więcej
Mało znany owoc Kiwano PRO-TEST: Nr 11 (215) listopad 2020 Mało znany owoc Kiwano Kiwano – choć wyglądem go nie przypomina – to jest spokrewnione z… melonem. Żeby było śmieszniej, druga nazwa kiwano brzmi: ogórek afrykański. Ten egzotyczny owoc znajdziesz w hipermarketach. Czy warto go spróbować?

Kiwano ma charakterystyczny wygląd: jest podłużnym (10-14 cm) owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ ma zielonkawy, więcej
Mało znany owoc Aronia PRO-TEST: Nr 10 (214) październik 2020 Mało znany owoc Aronia Te niepozorne, cierpkie w smaku i brudzące na czarno owoce śmiało można ochrzcić mianem polskiego superfood.

Aronia (Aronia melanocarpa) należy do najzdrowszych owoców świata. Mimo swoich cennych właściwości nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje.

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, ale dzisiaj to Polska jest jej największym producentem na świecie więcej