Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znane grzyby Trufle PRO-TEST: Nr 1 (228) styczeń 2022 Mało znane grzyby Trufle Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Co sprawia, że kosztują majątek? I czy rzeczywiście warte są swojej ceny?

Wygląd trufli – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują od 1000 do nawet 30 tys. zł za kilogram. Za to ich smak i aromat są na tyle wyjątkowe, że ponoć raz spróbowawszy, nie da się o nich zapomnieć. więcej
Sól Czy sól szkodzi? PRO-TEST: Nr 12 (227) grudzień 2021 Sól Czy sól szkodzi? Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. Jak zmniejszyć ilość soli w naszej diecie?

Chlorek sodu – to nic innego, jak właśnie sól. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód.

Wraz z solą dostarczamy organizmowi około 90% całego pochłanianego sodu. Średnio 65-75% z niego więcej
Polacy w sieci Ile czasu spędzamy w internecie PRO-TEST: N1 11 (226) listopad 2021 Polacy w sieci Ile czasu spędzamy w internecie 23 lata, 5 miesięcy i 16 dni – tyle czasu w sieci spędza przeciętny Polak. To aż jedna trzecia życia!

To wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie dostawcy usług VPN NordVPN. W typowym tygodniu Polacy korzystają z internetu przez prawie 51 godzin. To odpowiada ponad dwóm dniom! Łącznie daje to 110 dni w roku oraz więcej niż 23 lata życia.

Z tych więcej
Tajemnice żywności Co tkwi w kostce rosołowej? PRO-TEST: Nr 7-8 (223) lipiec-sierpień 2021 Tajemnice żywności Co tkwi w kostce rosołowej? Nowoczesny świat daje nam nowe rodzaje żywności, o których nasi przodkowie mogli co najwyżej pomarzyć. Produkty wysokoprzetworzone, bo o nich właśnie mowa, ułatwiają przygotowywanie posiłków. Weźmy taką kostkę rosołową: jest malutka i niepozorna, a może wyczarować zupę dla całej rodziny, wykwintny sos lub nadać smak daniom mięsnym i warzywnym. Tylko czy na pewno warto więcej
Dobrze znany owoc Truskawki PRO-TEST: Nr 6 (222) czerwiec 2021 Dobrze znany owoc Truskawki Na czerwiec czekamy między innymi za względu na truskawki. W krótkim sezonie na te soczyste i aromatyczne owoce możemy delektować się aż 2000 ich odmian.

Truskawki (fragaria vesca) są delikatne, więc niestety szybko się psują i tracą swój aromat. Dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach.

Truskawki zawierają więcej
Zdrowe odżywianie i odchudzanie Ile posiłków jeść w ciągu dnia? PRO-TEST: Nr 5 (221) maj 2021 Zdrowe odżywianie i odchudzanie Ile posiłków jeść w ciągu dnia? Jedzenie w biegu, na stojąco, na ulicy, w pociągu czy samochodzie stało się nierozerwalnym elementem naszego życia. Czy małe ssanie w żołądku między posiłkami i jego szybkie zaspokajanie jest odpowiedzialne za plagę otyłości?

Wielu specjalistów od żywienia tak właśnie uważa. Część z nich zaleca spożywanie dwóch, trzech posiłków w ciągu dnia, więcej
Zdrowe odżywianie Królowa kasza PRO-TEST: Nr 4 (220) kwiecień 2021 Zdrowe odżywianie Królowa kasza Odmian kasz jest mnóstwo, a każda to bogactwo witamin i mikroskładników. Do tego jeszcze cenne białko i mnóstwo błonnika, dzięki któremu stajemy się szybciej i na dłużej syci. A to z kolei pomaga nam schudnąć. Taka właśnie jest kasza. Znana od wieków, a mimo to wciąż zbyt rzadko gości na naszych talerzach.

Jak jeść kaszę? W zupach, daniach jednogarnkowych i warzywnych, więcej
Zdrowe odżywianie Kurkuma świeża czy przyprawa w proszku? PRO-TEST: Nr 2 (218) luty 2021 Zdrowe odżywianie Kurkuma świeża czy przyprawa w proszku? Kurkuma jest bardzo zdrowa – to pewne. Ale czy ty też zastanawiasz się, czy wybierać świeży korzeń kurkumy czy może sproszkowaną przyprawę? Czy kurkuma w proszku będzie nadal dostarczała ci cennych substancji czy może nie jest w nie już tak bogata?

Zacznijmy od początku, czyli od tego, w jaki sposób z korzenia kurkumy powstaje przyprawa w proszku. A więc najpierw świeżą kurkumę się gotuje, następnie dokładnie suszy, a na końcu mieli na proszek. więcej
Owoce i warzywa Dary natury PRO-TEST: Nr 1 (217) styczeń 2021 Owoce i warzywa Dary natury Owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – zalecają eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. W listopadzie zeszłego roku ten warunek spełniło tylko 18% Polaków. 2% z nas nie jada warzyw i owoców w ogóle.

Warzywa i owoce to najzdrowsze, co możemy sobie wyobrazić na naszych talerzach. Porcja warzyw lub owoców pięć razy dziennie to podstawa zdrowego więcej
Zdrowie Maseczka powoduje próchnicę? PRO-TEST: Nr 12 (216) grudzień 2020 Zdrowie Maseczka powoduje próchnicę? Okazuje się, że mimo wszelkich zalet noszenia maseczek w obecnej sytuacji pandemii, mają one też pewien minus – ostrzegają stomatolodzy.

Chodzi o to, że maseczki mogą sprzyjać powstawaniu nadmiernej suchości w ustach. To z kolei może przyczyniać się do zmian flory bakteryjnej i namnażania niektórych patogenów, na przykład tych powodujących próchnicę. Na więcej