Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Nashi PRO-TEST: Nr 5 (110) maj 2011 Mało znany owoc Nashi Nashi (Pyrus pyrifolia) zwana inaczej gruszką japońską lub piaskową jest ściśle spokrewniona z naszymi gruszkami. Jest też do niej podobna. Owoc ma wielkość jabłka i kulisty lub gruszkowaty kształt. Skórka jest żółta, a miąższ bardzo jasny oraz bardzo soczysty i chrupiący. W środku znajduje się kilka pestek. Nashi łączy w sobie aromat gruszki z kwaśnością i chrupiącą konsystencją jabłka. więcej
Mało  znany owoc Limonka PRO-TEST: Nr 4 (109) kwiecień 2011 Mało znany owoc Limonka Limonka (Citrus aurantifolia) pochodząca z tropikalnych części Azji przypomina wyglądem zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów daje kwaskowy, orzeźwiający smak.
Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. więcej
Herbata Złoty napar PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Herbata Złoty napar Herbata to najstarszy napój na świecie. Większość z nas pija ją codziennie. Mało kto zastanawia się jednak nad tym, ilu zabiegów potrzeba, byśmy mogli rozkoszować się tym najpopularniejszym napojem świata, który znany jest ze swych dobroczynnych właściwości.

Na początku znali ją tylko Chińczycy. Stała się częścią ich życia intelektualnego i artystycznego. więcej
Tłusty czwartek Pączkowa dieta PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Tłusty czwartek Pączkowa dieta Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny, wcale nie trzeba rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą.   Zdaniem dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia, Agnieszki Jarosz, z dużą liczbą kalorii, które zjadamy razem z pączkami, musimy się pogodzić. więcej
Mało znany owoc Imbir PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011 Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek.

Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, więcej
Zafałszowana żywność Zakupy produktopodobne PRO-TEST: Nr 2 (107) luty 2011 Zafałszowana żywność Zakupy produktopodobne Masło z tłuszczu roślinnego, parówki cielęce bez grama cielęciny… Czy wiesz, jakie produkty spożywcze wkładasz do koszyka? Część z nich może być zafałszowana.

Na fałszywe produkty spożywcze łatwiej trafić niż mogłoby się wydawać. Z pozoru nie różnią się od tych prawdziwych. Dopiero badania w laboratorium, a czasem po prostu dokładne przeczytanie ich składu, odkrywa smutną prawdę o naszej żywności więcej
Mało znany owoc Sharon PRO-TEST: Nr 2 (107) luty 2011 Mało znany owoc Sharon Sharon, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 metrów. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.

Sharony jada się na surowo, suszone lub przetwarzane. Zawierają one około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie C i A. więcej
Mało  znany grzyb Trufla PRO-TEST: Nr 1 (106) styczeń 2011 Mało znany grzyb Trufla Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się o nich zapomnieć. Ze względu na intensywność smaku i zapachu, stosuje się je jedynie jako przyprawę do dań, nadającą niepowtarzalny aromat więcej
Mało znany owoc Guawa PRO-TEST: Nr 12 (105) grudzień 2010 Mało znany owoc Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne. więcej
Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO PRO-TEST: Nr 11 (104) listopad 2010 Żywność modyfikowana genetycznie Na tropie GMO Soja, kukurydza i rzepak – to produkty najczęściej modyfikowane genetycznie. Ile GMO tkwi w koszyku z naszymi codziennymi zakupami?   Ziarna soi są nie tylko bogate w białko, ale i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jemy je częściej niż nam się wydaje: tofu, sosy sojowe, olej rafinowany będący składnikiem margaryny i majonezu, lecytyna stosowana w wyrobach więcej