Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znane warzywo Karczoch PRO-TEST: Nr 5 (88) maj 2009 Mało znane warzywo Karczoch Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, jest rośliną osiągającą wysokość do 2 metrów. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, ale jeszcze zanim się rozwiną. Najpierw należy je ugotować, a następnie je odrywając kolejne płatki, maczać w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać więcej
Mało znany owoc Pitahaya PRO-TEST: Nr 4 (87) kwiecień 2009 Mało znany owoc Pitahaya Pitahaya (Hylocereus triangularis), zwana inaczej pitaya, to owoc pewnego gatunku kaktusa pochodzącego z Kolumbii. Jej wygląd jest co najmniej dziwny: ma owalny kształt, długość około 10 cm, a z czerwonej lub żółtej skórki wystaje coś w rodzaju ostrych wyrostków. W białym miąższu widać drobne czarne pestki.

Pitahaya ma aromatyczny, orzeźwiający smak. Istnieją różne odmiany tego owocu, ale najsmaczniejsza jest pitahaya żółta. więcej
Mało znany owoc Oliwka PRO-TEST: Nr 3 (86) marzec 2009 Mało znany owoc Oliwka Oliwka (Olea) to owoc drzewa oliwnego. Spośród 35 gatunków najbardziej znana jest oliwka europejska uprawiana od wieków w obszarze śródziemnomorskim. Oliwka to jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej – produkuje się z niej oliwę, poza tym jada się oliwki marynowane, solone lub kiszone. Tak zakonserwowane oliwki są czarne lub zielone, w zależności od stopnia dojrzałości w momencie ich zbioru więcej
Wartości odżywcze Warto znać wartość PRO-TEST: Nr 1 (84) styczeń 2009 Wartości odżywcze Warto znać wartość Ile cukru znajduje się w twoim ulubionym napoju? A ile w jogurcie? Aby ułatwić konsumentom orientację w oznakowaniu produktów spożywczych wartościami odżywczymi, Unia Europejska chce, aby na opakowaniach znajdowały się informacje w formie ujednoliconego systemu. Problem w tym, że o interesy polskiego konsumenta w tej kwestii nie ma kto zadbać.

Za dużo cukru, więcej
Kontrola  kawy i herbaty Kawa  czy herbata? PRO-TEST: Nr 1 (84) styczeń 2009 Kontrola kawy i herbaty Kawa czy herbata? Wprowadzające w błąd informacje co do rodzaju herbatek owocowych, dodatek obcych składników roślinnych w kawach oraz kiepska jakość i zanieczyszczenia herbat czarnych – to główne pułapki, jakie mogą czyhać na konsumentów, jeśli w ich koszykach ląduje kawa lub herbata.

W sklepach mamy ogromny wybór odmian i marek kaw i herbat. Producenci, chcąc wygrać więcej
Szampan czy wino musujące? Rozkosz bąbelków PRO-TEST: Nr 12 (83) grudzień 2008 Szampan czy wino musujące? Rozkosz bąbelków Jest nieodłącznym elementem sylwestrowej nocy: strzelające w górę korki, buzujące bąbelki, musująca przyjemność pierwszego łyku. Ale wcale nie musimy kupować drogiego szampana. Większość z nas nowy rok wita wznosząc toast winem musującym. Jak rozpoznać dobry trunek? Jak go podawać, jak przechowywać i z czym pić?

Szampan powstaje tylko z winorośli więcej
Mało znany owoc Karambola PRO-TEST: Nr 11 (82) listopad 2008 Mało znany owoc Karambola Karambola (Averrhoa carambola) to drzewo pochodzące z południowo-wschodniej Azji o smacznych, słodko-kwaśnych owocach dojrzewających przez cały rok. Owoc karamboli ma tak charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić go z jakąkolwiek inną rośliną. Osiąga do 12 cm długości i ma pięć żeber, dzięki czemu poprzeczny przekrój karamboli jest w kształcie gwiazdy. więcej
Zanim zjesz Uwaga, jedzenie! PRO-TEST: Nr 11 (82) listopad 2008 Zanim zjesz Uwaga, jedzenie! Jak sprawić, by żywność, która ląduje na naszym talerzu, była bezpieczna? Oto kilka informacji na temat utrzymywania produktów w świeżości i wskazówek, które być może was zaskoczą.

Większości z nas wydaje się, że główną przyczyną zatruć jest jedzenie w barach i restauracjach. Tymczasem po zjedzeniu dania przyrządzonego w domu również możemy się zatruć. więcej
Mało znany owoc Kasztany PRO-TEST: Nr 10 (81) październik 2008 Mało znany owoc Kasztany Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę więcej
Test dań dla dzieci Pod wieczkiem PRO-TEST: Nr 9 wrzesień 2008 Test dań dla dzieci Pod wieczkiem Czy gotowe dania w słoiczkach przeznaczone dla małych dzieci mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami? Wydaje się, że nie, bo należą do najdokładniej kontrolowanych produktów żywnościowych. Przynajmniej pod kątem zawartości pestycydów. Ale okazuje się, że do dania mogą przedostawać się szkodliwe związki z wieczka.

Epoksydowany olej sojowy to więcej