Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Melon PRO-TEST: Nr 2 (74) luty 2008 Mało znany owoc Melon Melon (Cucumis melo) pochodzi z Afryki lub Azji. Jest spokrewniony z dynią i ma wiele odmian różniących się wyglądem. Melony dzieli się na dwie grupy: cukrowe i wodne (arbuzy). więcej
 Ukryty cukier PRO-TEST: Nr 2 (74) luty 2008 Ukryty cukier Jogurt, serek, napój mleczny – co mają wspólnego ze słodyczami? Cukier!

Cukier – biała, krystaliczna substancja, której używamy w kuchni do słodzenia, to sacharoza. Tworzą ją dwie cząsteczki: glukozy i fruktozy. Niech nie mylą nas napisy na etykietach typu: „słodzone sokiem owocowym”, „z fruktozą”, „bez dodatku cukru więcej
Mało znany owoc Papaja PRO-TEST: Nr 1 (73) styczeń 2008 Mało znany owoc Papaja Papaja (Carica papaya) to smaczny owoc, który rośnie na okazałych bylinach (do 10 m wysokości) z rodziny melonowcowatych. Papaja występuje dziko w Ameryce Środkowej (pochodzi z południowego Meksyku), a uprawiana jest na obszarach tropikalnych całego świata więcej
Badanie suszonych owoców Toksyczny owoc? PRO-TEST: Nr 1 (73) styczeń 2008 Badanie suszonych owoców Toksyczny owoc? Rodzynki, figi, daktyle – suszone owoce są idealnym dodatkiem do wielu dań: ciast, deserów, ale i mięs. Są także składnikiem müsli. Suszone owoce jedzą osoby, które dbają o zdrową dietę. Ale czy aby na pewno wychodzą nam one na zdrowie?

Badania organizacji konsumenckich i instytucji badawczych na świecie wykazują, że w rodzynkach i innych suszonych owocach, na przykład więcej
Mało znany owoc Granat PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Mało znany owoc Granat Granat (Punica granatum) to czerwony albo brązowawy owoc o twardej skorupce wypełnionej twardymi pestkami, które otacza soczysta owocnia. więcej
Wszystko o jajku Kogel-mogel PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Wszystko o jajku Kogel-mogel Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości?

Kury hodowane ekologicznie wyobrażamy sobie jako beztroskie ptaki karmione przez gospodynię w wiejskim obejściu, skubiące trawkę, ziarenka i robaczki. Jaka jest rzeczywistość? Tak naprawdę chów ekologiczny może być wielką fermą. więcej
Suszone owoce Co tkwi w rodzynku? PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Suszone owoce Co tkwi w rodzynku? Bakalie nadają świątecznym wypiekom charakteru. Niestety, mogą być też źródłem szkodliwych substancji: pestycydów i toksyn. Badania pokazują, których produktów lepiej unikać.

To, że w świeżych winogronach mogą znajdować się pozostałości trujących środków ochrony roślin, wykazały badania, o których pisaliśmy w numerze 11/2004. Skoro pestycydy znajdują więcej
Mało znany owoc Opuncja PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Mało znany owoc Opuncja Opuncja czyli figa kaktusowa (Opuntia ficus indica) pochodzi z Meksyku, ma owalny kształt, a jej długość dochodzi do 10 cm. Żółta lub pomarańczowa skórka jest pokryta wyrostkami i drobnymi kolcami. więcej
Zielona herbata Zielono mi! PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Zielona herbata Zielono mi! Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Nie jest jednak poddawana procesowi fermentacji, więc jej liście zachowują swoją zieloną barwę i – co ważniejsze – wartościowe składniki. Tym właśnie odróżnia się od herbaty czarnej.

Napar z herbaty zielonej jest bardziej gorzki i jaśniejszy (cytrynowożółty lub słomkowy) od popularniejszej więcej
Energy drinki Źródło energii PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Energy drinki Źródło energii Pijemy coraz więcej napojów energetyzujących – w Polsce wypija się rocznie kilkanaście milionów litrów energy drinków. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, ile tym samym spożywamy kofeiny?
więcej