Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Szaron PRO-TEST: Nr 4 kwiecień 2008 Mało znany owoc Szaron Szaron, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. więcej
Zanim zjesz Zabójcze warzywa PRO-TEST: Nr 4 kwiecień 2008 Zanim zjesz Zabójcze warzywa Warzywa i owoce to najzdrowsze, co możemy sobie wyobrazić na naszych talerzach. Ale czy konsumenci dowiadują się całej prawdy o tych produktach, skądinąd faktycznie zawierających mnóstwo witamin, błonnika i związków mineralnych? Czy to jedyne ich składniki? Dlaczego polscy konsumenci nie otrzymują informacji również o tej drugiej stronie medalu – o ilościach pestycydów i metali ciężkich zawartych w płodach naszej ziemi? więcej
Mało znany owoc Mango PRO-TEST: Nr 3 (75) marzec 2008 Mało znany owoc Mango Mango (Mangifera indica), nazywane owocem bogów, ma specyficzny aromat i jest tak soczyste, że czasem mówi się na nie „owoc-wanna”. Niestety pozostawia trudne do usunięcia plamy. więcej
 Ukryty cukier PRO-TEST: Nr 3 (75) marzec 2008 Ukryty cukier Cukier jemy często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Znajduje się nie tylko tam, gdzie możemy się go spodziewać – w słodyczach i deserach…

Okazuje się, że całkiem sporo sacharozy – czystego cukru – jest na przykład w hamburgerze. Również porcja płatków śniadaniowych ma w sobie równowartość kilku łyżeczek cukru. Osoby dbające więcej
Mało znany owoc Melon PRO-TEST: Nr 2 (74) luty 2008 Mało znany owoc Melon Melon (Cucumis melo) pochodzi z Afryki lub Azji. Jest spokrewniony z dynią i ma wiele odmian różniących się wyglądem. Melony dzieli się na dwie grupy: cukrowe i wodne (arbuzy). więcej
 Ukryty cukier PRO-TEST: Nr 2 (74) luty 2008 Ukryty cukier Jogurt, serek, napój mleczny – co mają wspólnego ze słodyczami? Cukier!

Cukier – biała, krystaliczna substancja, której używamy w kuchni do słodzenia, to sacharoza. Tworzą ją dwie cząsteczki: glukozy i fruktozy. Niech nie mylą nas napisy na etykietach typu: „słodzone sokiem owocowym”, „z fruktozą”, „bez dodatku cukru więcej
Mało znany owoc Papaja PRO-TEST: Nr 1 (73) styczeń 2008 Mało znany owoc Papaja Papaja (Carica papaya) to smaczny owoc, który rośnie na okazałych bylinach (do 10 m wysokości) z rodziny melonowcowatych. Papaja występuje dziko w Ameryce Środkowej (pochodzi z południowego Meksyku), a uprawiana jest na obszarach tropikalnych całego świata więcej
Badanie suszonych owoców Toksyczny owoc? PRO-TEST: Nr 1 (73) styczeń 2008 Badanie suszonych owoców Toksyczny owoc? Rodzynki, figi, daktyle – suszone owoce są idealnym dodatkiem do wielu dań: ciast, deserów, ale i mięs. Są także składnikiem müsli. Suszone owoce jedzą osoby, które dbają o zdrową dietę. Ale czy aby na pewno wychodzą nam one na zdrowie?

Badania organizacji konsumenckich i instytucji badawczych na świecie wykazują, że w rodzynkach i innych suszonych owocach, na przykład więcej
Mało znany owoc Granat PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Mało znany owoc Granat Granat (Punica granatum) to czerwony albo brązowawy owoc o twardej skorupce wypełnionej twardymi pestkami, które otacza soczysta owocnia. więcej
Wszystko o jajku Kogel-mogel PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Wszystko o jajku Kogel-mogel Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości?

Kury hodowane ekologicznie wyobrażamy sobie jako beztroskie ptaki karmione przez gospodynię w wiejskim obejściu, skubiące trawkę, ziarenka i robaczki. Jaka jest rzeczywistość? Tak naprawdę chów ekologiczny może być wielką fermą. więcej