Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Żurawina PRO-TEST: Nr 10 (70) październik 2007 Mało znany owoc Żurawina Żurawina (Oxycoccus) rośnie w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. Ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Robi się z nich soki, dżemy, konfitury do pieczonych mięs, kisiele, galaretki. więcej
Wszystko o mięsie Więcej wad czy zalet? PRO-TEST: Nr 9 (69) wrzesień 2007 Wszystko o mięsie Więcej wad czy zalet? Wielu Polakom trudno wyobrazić sobie obiad bez mięsa, jak więc mamy reagować na doniesienia o BSE, ptasiej grypie czy szkodliwych antybiotykach w mięsie? Które kawałki mięsa najlepiej wybierać? Jak dużo można go zjeść? Czy mięso ma więcej wad czy zalet?

Kiedy mięso jest zepsute?
Od czasu do czasu wybucha kolejny skandal, kiedy ktoś wykryje, że jakiś więcej
Mało znany owoc Liczi PRO-TEST: Nr 9 (69) wrzesień 2007 Mało znany owoc Liczi Liczi (Litchi sinensis), zwane też śliwką chińską to tropikalne drzewo owocowe pochodzące właśnie z Chin. Jego owoce uchodzą za najsmaczniejsze na świecie…
więcej
 Kokos - mało znany owoc PRO-TEST: Nr 6 (67) czerwiec 2007 Kokos - mało znany owoc Kokos rośnie na palmie. Wbrew powszechnemu mniemaniu wcale nie jest orzechem. Ma owalny kształt i osiąga długość 12-20 cm. Grubą skorupę pokrywają włoski, a na szczycie widać trzy wgłębienia - z jednego z nich, gdy kokos dojrzeje, wyrastają młode pędy…
więcej
Mało znany owoc Kakaowiec PRO-TEST: Nr 3 (64) marzec 2007 Mało znany owoc Kakaowiec Kakaowiec (Theobroma cacko) to drzewo pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, któremu zawdzięczamy istnienie czekolady. Indianie przyrządzali z prażonych nasion kakaowca gorący napój zaprawiany wanilią, który nazywali xocoatl (stąd nazwa "czekolada"). Dziś kakaowce uprawia się głównie w Afryce. Ich owoce to niewielkie jagody, okryte grubą łupiną, które kryją słodki więcej
 Kawa kontra herbata PRO-TEST: Nr 12 (61) grudzień 2006 Kawa kontra herbata Herbata, szczególnie zielona, to ta dobra, a kawa to ta zła i należy pić jej jak najmniej, a najlepiej wcale. Ale czy na pewno? Czy to może tylko mit, w który nie wiedzieć czemu wciąż wierzymy?

Herbata uchodzi za składnik zdrowej diety. Zwłaszcza jej kolorowe odmiany, czyli zielona, biała i czerwona korzystnie wpływają na nasz organizm, chronią przed chorobami i ułatwiają więcej
 Ukryty cukier PRO-TEST: Nr 12 (61) grudzień 2006 Ukryty cukier Osoby dbające o linię unikają produktów, na których liście składników widnieje cukier. Tymczasem często kryje się on pod innymi nazwami. Co wcale nie oznacza, że jest wtedy bardziej zdrowy…

Niegdyś niezwykle cenny, wart tyle, co szlachetne metale, dziś zwany jest białą śmiercią. Cukier, czy raczej nadmierne jego spożywanie, obwiniany jest o przyczynianie się więcej
Mleko Pij mleko, będziesz wielki lub kaleką PRO-TEST: Nr 11 (60) listopad 2006 Mleko Pij mleko, będziesz wielki lub kaleką O zaletach mleka słyszał każdy. Ale czy codzienna szklanka mleka wyjdzie nam tylko i wyłącznie na zdrowie ? Co na temat mleka wiedzą naukowcy, a czego konsumentom się nie mówi?

Mleko jest zdrowe, a jego codzienne picie sprawi, że będziemy wielcy, jak Kayah, Bogusław Linda, Britney Spears, a nawet Dennis Rodman - głoszą kampanie reklamowe (za którymi często stoi przemysł więcej
 8 mitów dotyczących picia PRO-TEST: Nr 10 (59) październik 2006 8 mitów dotyczących picia Człowiek potrzebuje wody. Nasze ciało składa się z niej w 50-70%. Bardzo ważne jest więc ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie. Tylko ile trzeba pić? A ile będzie już zbyt dużo? Czy pragnienie poczujemy odpowiednio wcześnie? Kawy nie traktuje się jako płynu? Czy picie pomaga podczas odchudzania? Kalorie z napojów się nie liczą? Na temat picia krąży wiele mitów. My je rozwiewamy. więcej