Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Wszystko o jajku Kogel-mogel PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Wszystko o jajku Kogel-mogel Od pewnego czasu słyszymy o wyjątkowych cechach jaj ekologicznych. Czy te doniesienia mają potwierdzenie w rzeczywistości?

Kury hodowane ekologicznie wyobrażamy sobie jako beztroskie ptaki karmione przez gospodynię w wiejskim obejściu, skubiące trawkę, ziarenka i robaczki. Jaka jest rzeczywistość? Tak naprawdę chów ekologiczny może być wielką fermą. więcej
Suszone owoce Co tkwi w rodzynku? PRO-TEST: Nr 12 (72) grudzień 2007 Suszone owoce Co tkwi w rodzynku? Bakalie nadają świątecznym wypiekom charakteru. Niestety, mogą być też źródłem szkodliwych substancji: pestycydów i toksyn. Badania pokazują, których produktów lepiej unikać.

To, że w świeżych winogronach mogą znajdować się pozostałości trujących środków ochrony roślin, wykazały badania, o których pisaliśmy w numerze 11/2004. Skoro pestycydy znajdują więcej
Mało znany owoc Opuncja PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Mało znany owoc Opuncja Opuncja czyli figa kaktusowa (Opuntia ficus indica) pochodzi z Meksyku, ma owalny kształt, a jej długość dochodzi do 10 cm. Żółta lub pomarańczowa skórka jest pokryta wyrostkami i drobnymi kolcami. więcej
Zielona herbata Zielono mi! PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Zielona herbata Zielono mi! Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Nie jest jednak poddawana procesowi fermentacji, więc jej liście zachowują swoją zieloną barwę i – co ważniejsze – wartościowe składniki. Tym właśnie odróżnia się od herbaty czarnej.

Napar z herbaty zielonej jest bardziej gorzki i jaśniejszy (cytrynowożółty lub słomkowy) od popularniejszej więcej
Energy drinki Źródło energii PRO-TEST: Nr 11 (71) listopad 2007 Energy drinki Źródło energii Pijemy coraz więcej napojów energetyzujących – w Polsce wypija się rocznie kilkanaście milionów litrów energy drinków. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, ile tym samym spożywamy kofeiny?
więcej
Mało znany owoc Żurawina PRO-TEST: Nr 10 (70) październik 2007 Mało znany owoc Żurawina Żurawina (Oxycoccus) rośnie w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. Ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Robi się z nich soki, dżemy, konfitury do pieczonych mięs, kisiele, galaretki. więcej
Wszystko o mięsie Więcej wad czy zalet? PRO-TEST: Nr 9 (69) wrzesień 2007 Wszystko o mięsie Więcej wad czy zalet? Wielu Polakom trudno wyobrazić sobie obiad bez mięsa, jak więc mamy reagować na doniesienia o BSE, ptasiej grypie czy szkodliwych antybiotykach w mięsie? Które kawałki mięsa najlepiej wybierać? Jak dużo można go zjeść? Czy mięso ma więcej wad czy zalet?

Kiedy mięso jest zepsute?
Od czasu do czasu wybucha kolejny skandal, kiedy ktoś wykryje, że jakiś więcej
Mało znany owoc Liczi PRO-TEST: Nr 9 (69) wrzesień 2007 Mało znany owoc Liczi Liczi (Litchi sinensis), zwane też śliwką chińską to tropikalne drzewo owocowe pochodzące właśnie z Chin. Jego owoce uchodzą za najsmaczniejsze na świecie…
więcej
 Kokos - mało znany owoc PRO-TEST: Nr 6 (67) czerwiec 2007 Kokos - mało znany owoc Kokos rośnie na palmie. Wbrew powszechnemu mniemaniu wcale nie jest orzechem. Ma owalny kształt i osiąga długość 12-20 cm. Grubą skorupę pokrywają włoski, a na szczycie widać trzy wgłębienia - z jednego z nich, gdy kokos dojrzeje, wyrastają młode pędy…
więcej
Mało znany owoc Kakaowiec PRO-TEST: Nr 3 (64) marzec 2007 Mało znany owoc Kakaowiec Kakaowiec (Theobroma cacko) to drzewo pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, któremu zawdzięczamy istnienie czekolady. Indianie przyrządzali z prażonych nasion kakaowca gorący napój zaprawiany wanilią, który nazywali xocoatl (stąd nazwa "czekolada"). Dziś kakaowce uprawia się głównie w Afryce. Ich owoce to niewielkie jagody, okryte grubą łupiną, które kryją słodki więcej