Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
 Pestycydy w zielonych herbatach PRO-TEST: Nr 9 (58) wrzesień 2006 Pestycydy w zielonych herbatach Wśród 30 przebadanych zielonych herbat siedem zawierało od wyraźnych do znacznych ilości szkodliwych pestycydów. Na szczęście osiem produktów pochodzących z upraw ekologicznych okazało się praktycznie nie zanieczyszczonych.

Po zbadaniu herbat owocowych (patrz nr 7-8/2006 "Świata Konsumenta") niemiecka Fundacja Warentest postanowiła przyjrzeć się dokładniej również więcej
Mało znany owoc Dzika róża PRO-TEST: Nr 7-8 (57) lipiec-sierpień 2006 Mało znany owoc Dzika róża Dzika róża (Rosa canina L.) to kolczasty krzew, który rośnie prawie w całej Europie, Afryce Północnej i w Azji. Jej owoce są wielkości 2-3 cm, mają czerwony kolor i zawierają dużo witaminy C. Kwiaty są natomiast różowe, a ich płatki używane były już przez starożytnych Rzymian - wypełniali nimi poduszki, dzięki czemu te ładnie pachniały. Płatki róży stanowiły też bardzo popularne pachnidło dalekiego Wschodu. więcej
 Pestycydy w herbatach owocowych PRO-TEST: Nr 7-8 (57) lipiec-sierpień 2006 Pestycydy w herbatach owocowych Czy herbata owocowa to zdrowy napój? Tak, jeśli nie zawiera… pestycydów. A te szkodliwe związki pochodzące ze środków ochrony roślin mogą znajdować się w herbacie owocowej - wykazują badania.

Badaniom poddano 40 herbat owocowych. Naukowcy zmierzyli w nich poziom 440 różnych pestycydów. Pięć produktów zawierało znaczne, choć nie przekraczające dopuszczalnych więcej
Mało znana roślina Miechunka PRO-TEST: Nr 6 (56) czerwiec 2006 Mało znana roślina Miechunka Miechunka jadalna (Physalis peruviana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, Australii, na Antylach i na Jawie. Ma pomarańczowe jagody, które wyrastają w wyschniętych jasnobrązowych, przypominających papier kielichach kwiatowych. Zarówno miąższ owoców, jak i zawarte w nim nieliczne nasiona są jadalne. więcej
Napoje energetyzujące Zastrzyk energii PRO-TEST: Nr 6 (56) czerwiec 2006 Napoje energetyzujące Zastrzyk energii Czujesz się ospały? Potrzebujesz zastrzyku energii, aby usprawnić pracę umysłową? A może wybierasz się na pół nocy do klubu albo siedzisz za kierownicą? Jest dla ciebie dobre rozwiązanie - energia z puszki. więcej
Mało znany owoc Migdał PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006 Mało znany owoc Migdał Migdał to owoc migdałowca (Prunus amygdalus), drzewa osiągającego nawet 30 m wysokości, które pochodzi z Azji, a dziś uprawiane jest głównie w basenie Morza Śródziemnego. Migdały to podłużne, szpiczaste na końcu orzechy, otoczone brązową łuską.







więcej
Oliwa z oliwek Fałszywa oliwa PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006 Oliwa z oliwek Fałszywa oliwa Zdrowa - bo dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniża poziom cholesterolu i chroni nas przed różnymi chorobami; aromatyczna - bo wyprodukowana w odpowiedni sposób z oliwek zbieranych ręcznie w odpowiednim czasie. Tego oczekujemy od oliwy z oliwek o pięknej złotej barwie. A już na pewno od oliwy z gatunku tych najlepszych - z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tymczasem okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci... więcej
Mało znana roślina Soja PRO-TEST: Nr 4 (54) kwiecień 2006 Mało znana roślina Soja Soja (Glycine) to roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji lub Afryki - zdania są podzielone, ale jedno jest pewne: ludzie jedzą soję od niepamiętnych czasów. Pierwsi nauczyli się ją wykorzystywać Chińczycy - już ponad 1100 lat p.n.e. Do Europy soja dotarła dopiero w XVI w. Dziś cieszy się tu, również w Polsce, coraz większą popularnością. A w Chinach, Japonii i Korei soja jest wręcz nazywana świętą rośliną więcej
Zanim zjesz Jak dużo to za dużo? PRO-TEST: Nr 4 (54) kwiecień 2006 Zanim zjesz Jak dużo to za dużo? Tłuszcz, węglowodany, sól - wiemy, że nie powinno ich być w naszej diecie za dużo. Tylko jak dużo to za dużo? Oto dokładna odpowiedź.


więcej
Mało znane warzywo Kukurydza PRO-TEST: Nr 3 (53) marzec 2006 Mało znane warzywo Kukurydza Kukurydza (Zea mays) prawdopodobnie była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już 7 tys. lat temu. Istnieje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Ta spożywana przez ludzi, coraz bardziej u nas popularna, to kukurydza cukrowa. Kukurydza należy do rodziny traw. Jadalna część kukurydzy to nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm.
więcej