Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Migdał PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006 Mało znany owoc Migdał Migdał to owoc migdałowca (Prunus amygdalus), drzewa osiągającego nawet 30 m wysokości, które pochodzi z Azji, a dziś uprawiane jest głównie w basenie Morza Śródziemnego. Migdały to podłużne, szpiczaste na końcu orzechy, otoczone brązową łuską.







więcej
Oliwa z oliwek Fałszywa oliwa PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006 Oliwa z oliwek Fałszywa oliwa Zdrowa - bo dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniża poziom cholesterolu i chroni nas przed różnymi chorobami; aromatyczna - bo wyprodukowana w odpowiedni sposób z oliwek zbieranych ręcznie w odpowiednim czasie. Tego oczekujemy od oliwy z oliwek o pięknej złotej barwie. A już na pewno od oliwy z gatunku tych najlepszych - z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tymczasem okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci... więcej
Mało znana roślina Soja PRO-TEST: Nr 4 (54) kwiecień 2006 Mało znana roślina Soja Soja (Glycine) to roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji lub Afryki - zdania są podzielone, ale jedno jest pewne: ludzie jedzą soję od niepamiętnych czasów. Pierwsi nauczyli się ją wykorzystywać Chińczycy - już ponad 1100 lat p.n.e. Do Europy soja dotarła dopiero w XVI w. Dziś cieszy się tu, również w Polsce, coraz większą popularnością. A w Chinach, Japonii i Korei soja jest wręcz nazywana świętą rośliną więcej
Zanim zjesz Jak dużo to za dużo? PRO-TEST: Nr 4 (54) kwiecień 2006 Zanim zjesz Jak dużo to za dużo? Tłuszcz, węglowodany, sól - wiemy, że nie powinno ich być w naszej diecie za dużo. Tylko jak dużo to za dużo? Oto dokładna odpowiedź.


więcej
Mało znane warzywo Kukurydza PRO-TEST: Nr 3 (53) marzec 2006 Mało znane warzywo Kukurydza Kukurydza (Zea mays) prawdopodobnie była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już 7 tys. lat temu. Istnieje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Ta spożywana przez ludzi, coraz bardziej u nas popularna, to kukurydza cukrowa. Kukurydza należy do rodziny traw. Jadalna część kukurydzy to nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm.
więcej
Mało znana roślina Len PRO-TEST: Nr 2 (52) luty 2006 Mało znana roślina Len Len (Linum L.) to roślina pochodząca z Europy wschodniej i południowej. Ma wiele zastosowań: z lnu wytwarza się między innymi włókna i tkaniny, a nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym, są używane jako leczniczy środek zielarski.
więcej
Mało znany grzyb Trufla PRO-TEST: Nr 12 (50) grudzień 2005 Mało znany grzyb Trufla Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd - niewielkich, brunatnych porowatych bryłek - nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się ich zapomnieć...
więcej
Mało znane warzywo Karczoch PRO-TEST: Nr 11 (49) listopad 2005 Mało znane warzywo Karczoch Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, to roślina osiągająca wysokość do 2 m. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, jednak zanim się rozwiną. Najpierw się je gotuje, a następnie je odrywając kolejne płatki macza w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać.. więcej
 Prawdy i mity o czarnym naparze - kawa PRO-TEST: Nr 11 (49) listopad 2005 Prawdy i mity o czarnym naparze - kawa Zdrowa czy niezdrowa? Co o wpływie kawy na nasz organizm mówią najnowsze badania naukowe? Obalamy mity dotyczące oddziaływania kawy na nasze zdrowie.

Pijesz kawę? W takim razie na pewno docierały do ciebie doniesienia naukowców na temat potencjalnych zagrożeń, jakie mogą wyniknąć z picia kawy, począwszy od zawału poprzez podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, na więcej
Mało znana roślina Soja PRO-TEST: Nr 10 (48) październik 2005 Mało znana roślina Soja Soja (Glycine max) pochodzi z Azji. W Chinach soja stanowiła istotny składnik diety ludzi od niepamiętnych czasów, a według niektórych archeologów - była spożywana nawet już w cywilizacji neolitycznej...
więcej