Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znana roślina Len PRO-TEST: Nr 2 (52) luty 2006 Mało znana roślina Len Len (Linum L.) to roślina pochodząca z Europy wschodniej i południowej. Ma wiele zastosowań: z lnu wytwarza się między innymi włókna i tkaniny, a nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym, są używane jako leczniczy środek zielarski.
więcej
Mało znany grzyb Trufla PRO-TEST: Nr 12 (50) grudzień 2005 Mało znany grzyb Trufla Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd - niewielkich, brunatnych porowatych bryłek - nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się ich zapomnieć...
więcej
Mało znane warzywo Karczoch PRO-TEST: Nr 11 (49) listopad 2005 Mało znane warzywo Karczoch Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, to roślina osiągająca wysokość do 2 m. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, jednak zanim się rozwiną. Najpierw się je gotuje, a następnie je odrywając kolejne płatki macza w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać.. więcej
 Prawdy i mity o czarnym naparze - kawa PRO-TEST: Nr 11 (49) listopad 2005 Prawdy i mity o czarnym naparze - kawa Zdrowa czy niezdrowa? Co o wpływie kawy na nasz organizm mówią najnowsze badania naukowe? Obalamy mity dotyczące oddziaływania kawy na nasze zdrowie.

Pijesz kawę? W takim razie na pewno docierały do ciebie doniesienia naukowców na temat potencjalnych zagrożeń, jakie mogą wyniknąć z picia kawy, począwszy od zawału poprzez podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, na więcej
Mało znana roślina Soja PRO-TEST: Nr 10 (48) październik 2005 Mało znana roślina Soja Soja (Glycine max) pochodzi z Azji. W Chinach soja stanowiła istotny składnik diety ludzi od niepamiętnych czasów, a według niektórych archeologów - była spożywana nawet już w cywilizacji neolitycznej...
więcej
Mało znany owoc Kiwi PRO-TEST: Nr 7-8 (46) lipiec sierpień 2005 Mało znany owoc Kiwi Kiwi (Actinidia chinensis) jest szybko rosnącym pnączem. Pochodzi z podzwrotnikowych terenów Chin, a do Europy kiwi przywędrowało w latach 60. zeszłego stulecia. Owoce kiwi ważące ponad 100 g mają brunatną skórkę pokrytą małymi włoskami. Zielony, soczysty miąższ ma słodkawo-kwaskowy smak, a w środku znajdują się małe, czarne pestki.
więcej
Mało znana roślina Trzcina cukrowa PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Mało znana roślina Trzcina cukrowa Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do 6 m. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu. więcej
 Napój bogów - miód pitny PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Napój bogów - miód pitny Rośnie w Polsce grupa smakoszy gustujących nie tylko w markowym winie czy ekskluzywnych alkoholach wysokoprocentowych, ale i w staropolskich, szlachetnych miodach pitnych. Co ważniejsze, rośnie także liczba producentów tego tradycyjnego i zdrowego polskiego napitku.

Francja ma koniak, Szkocja ma whisky, a Polska ma miody pitne. Tylko w Polsce przetrwała na dużą skalę tradycja więcej
 Słodkie zdrowie - miód PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Słodkie zdrowie - miód Miód - jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych - dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.

O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.
więcej