Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Mało znany owoc Kiwi PRO-TEST: Nr 7-8 (46) lipiec sierpień 2005 Mało znany owoc Kiwi Kiwi (Actinidia chinensis) jest szybko rosnącym pnączem. Pochodzi z podzwrotnikowych terenów Chin, a do Europy kiwi przywędrowało w latach 60. zeszłego stulecia. Owoce kiwi ważące ponad 100 g mają brunatną skórkę pokrytą małymi włoskami. Zielony, soczysty miąższ ma słodkawo-kwaskowy smak, a w środku znajdują się małe, czarne pestki.
więcej
Mało znana roślina Trzcina cukrowa PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Mało znana roślina Trzcina cukrowa Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do 6 m. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu. więcej
 Napój bogów - miód pitny PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Napój bogów - miód pitny Rośnie w Polsce grupa smakoszy gustujących nie tylko w markowym winie czy ekskluzywnych alkoholach wysokoprocentowych, ale i w staropolskich, szlachetnych miodach pitnych. Co ważniejsze, rośnie także liczba producentów tego tradycyjnego i zdrowego polskiego napitku.

Francja ma koniak, Szkocja ma whisky, a Polska ma miody pitne. Tylko w Polsce przetrwała na dużą skalę tradycja więcej
 Słodkie zdrowie - miód PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005 Słodkie zdrowie - miód Miód - jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych - dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.

O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.
więcej
Mało znany owoc Chlebowiec PRO-TEST: Nr 4 (43) kwiecień 2005 Mało znany owoc Chlebowiec Chlebowiec (Artocarpus heterophyllus) to drzewo pochodzące z tropikalnej Azji. Ma ogromne skórzaste liście oraz owalne owoce osiągające nawet metr długości i ważące 10-40 kg. Pod twardą, żółtą lub zieloną skórką znajdziemy liczne owoce wielkości winogron, a w nich z kolei mniejsze pestki. Miąższ nie należy do soczystych, ani słodkich. W smaku przypomina trochę figi oraz chleb, można też wyczuć delikatny posmak miodu więcej
 Wegekonsumenci PRO-TEST: Nr 4 (43) kwiecień 2005 Wegekonsumenci Blade indywiduum w powyciąganym swetrze, gotowe przygarnąć każdego bezdomnego psa i kota, żywiące się zielskiem bez smaku - czyż nie tak większość z nas wyobraża sobie wegetarian?

Niewątpliwie w tej systematycznie rosnącej grupie są i takie osoby, ale większość to ludzie z wyższym wykształceniem, aktywni zawodowo. więcej
Substancje szkodliwe z opakowań Co tkwi w żywności? PRO-TEST: Nr 4 (43) kwiecień 2005 Substancje szkodliwe z opakowań Co tkwi w żywności? Z wieczek słoiczków czy folii, w którą pakowane są produkty, mogą przedostawać się do żywności niepożądane plastyfikatory, jak na przykład DEHA lub szkodliwe substancje, jak semikarbazyd.

Takie wnioski płyną z badania niemieckiej Fundacji Warentest. Kontroli poddano między innymi 26 żółtych serów, które sprzedawane są w supermarketach w kawałku lub w plastrach, więcej
Mało znany owoc Daktyl PRO-TEST: Nr 3 (42) marzec 2005 Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. To podłużne (Arabowie nazywają je "palcami światłości"), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.
więcej
Mało znany owoc Durian PRO-TEST: Nr 2 (41) luty 2005 Mało znany owoc Durian Durian (Durio zybethinus) to duży (ok. 3 kg) owoc o kolczastej, zielonobrązowej skórce, który pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Jego jadalny, słodki, kremowy, żółtawy miąższ zawiera nasiona o długości do 4 cm. na temat walorów sensorycznych duriana opinie są rozbieżne. Jedni uważają ten owoc za wielki przysmak. Innych odstrasza intensywny zapach jego skórki przypominający zgniłą cebulę więcej
Mało znany owoc Bataty PRO-TEST: Nr 1 (40) styczeń 2005 Mało znany owoc Bataty Bataty (Ipomoea batatas), zwane też słodkimi ziemniakami, pochodzą z Ameryki Środkowej, a uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Na płożących się łodygach wyrastają potężne podłużne bulwy, mogące ważyć nawet do 5 kg - to właśnie słodkie ziemniaki.
więcej