Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 7-8 (157) lipiec-sierpień 2015
Miłość od pierwszego ugryzienia
Raczej nikt nie jada czekolady z myślą o zdrowej diecie. Sięgamy po nią dla czystej przyjemności. Okazuje się jednak, że czekolada może być źródłem zdrowych związków. Ale – uwaga – jest jednocześnie zgubna dla osób dbających o linię.
Kiedy w 1502 roku Krzysztof Kolumb przybył do wybrzeży Ameryki i tubylcy powitali go czarką pitnej czekolady,
więcej
PRO-TEST:
Nr 6 (156) czerwiec 2015
Miechunka
Miechunka jadalna (Physalis peruviana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, Australii, na Antylach i na Jawie. Jej pomarańczowe jagody wyrastają z wyschniętych jasnobrązowych, przypominających papier kielichów kwiatowych. Zarówno miąższ owoców, jak i zawarte w nim nieliczne nasiona, są jadalne.
Owoce
więcej
PRO-TEST:
Nr 5 (155) maj 2015
Szparagi
Szparagi (Asparagus L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi – znano je już 4500 lat temu. Szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Dziś młode, mięsiste pędy szparagów uprawia się niemal we wszystkich krajach, również w Polsce.
Delikatne w smaku pędy szparagów, z których najlepsza jest górna część, osiągają długość około
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 (154) kwiecień 2015
Jak nie dać się oszukać
Nieuczciwa reklama, pomijanie istotnych informacji w ofercie i umowie, wygórowane opłaty przygotowawcze i windykacyjne, utrudnianie odstąpienia od umowy – to najczęstsze zagrożenia, na jakie narażeni są konsumenci pożyczający pieniądze od firm pożyczkowych.
Według danych Związku Firm Pożyczkowych roczna wartość pożyczek udzielanych
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 (154) kwiecień 2015
Rzeżucha
Te delikatne listki i cieniutkie łodyżki wprowadzają wiosnę do naszych domów, gdzie królują szczególnie w czasie Wielkanocy. Ale rzeżuchę – bo o niej mowa – warto jeść przez okrągły rok, nie tylko od święta. Oto dlaczego…
Rzeżucha (Lepidium sativum L.) należy do tej samej rodziny, co… kapusta. Ta delikatna roślinka, którą wysiewamy w domu na ligninie rośnie również w naturze. Może wtedy osiągać aż 30-60 cm wysokości
więcej
PRO-TEST:
Nr 3 (153) marzec 2015
Tradycja w wersji nowoczesnej
"Z domowej spiżarni", "staropolski", "wiejska specjalność" – kiedy kupujemy taki produkt, liczymy na to, że nie zawiera substancji dodatkowych i został wytworzony z naturalnych składników. O tym, jak łatwo się przeliczyć, świadczą wyniki kontroli takiej żywności…
Prawo nie pozwala wprowadzania konsumentów w błąd – na przykład sugerowania, że kupują
więcej
PRO-TEST:
Nr 3 (153) marzec 2015
Ciecierzyca
Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, to prawdziwa skarbnica zdrowych składników i ogromne pole do popisu dla gotujących w fantazją.
Ciecierzyca (Cicer arietinum) jest krewną bobu. Ta jednoroczna roślina pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko – jest wyłącznie uprawiana. Z wyrastających w strąkach nasion przypominających kształtem groch
więcej
PRO-TEST:
Nr 2 (152) luty 2015
Papryczka chili
Przy pierwszym spróbowaniu mogą łzawić oczy – tak ostre potrafi być chili. Swoją piekielną ostrość papryka chili zawdzięcza kapsaicynie.
Papryczka chili (Capsicum), inaczej ostra papryka, to ogólna nazwa owoców różnych odmian papryki. To, co je łączy, to bardzo osty smak, który tak naprawdę… wale nie jest smakiem. Ale o tym za chwilę…
Poszczególne
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (151) styczeń 2015
Konieczność czy chwyt marketingowy?
Obiecują uzyskanie silnej muskulatury. Jednak z badań wynika, że jakość białka w odżywkach bardzo się różna, a zalecana dawka jest często zbyt wysoka. Co więcej, przy prawidłowym odżywianiu takie wspomagacze są całkowicie zbędne.
Na początku nowego roku, a zaraz potem, gdy nadchodzi wiosna, siłownie nagle się zapełniają. Klienci zaczynają okupować maszyny
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (151) styczeń 2015
Topinambur
Ostatnio coraz częściej w przepisach kulinarnych pojawia się tajemnicza nazwa – topinambur. Moda na tę roślinę przypominającą ziemniaki zapanowała wśród amatorów wykwintnej kuchni i zwolenników zdrowego odżywiania.
Topinambur (Helianthus tuberosus) wcale nie jest jednak nowy w naszej kuchni. Na polskich stołach pojawiał się już w XVIII
więcej