Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znane warzywo
Udostepnij
Artykuły: Dynia PRO-TEST: Nr 10 (103) październik 2010
 Mało znane warzywo Mało znane warzywo Dynia Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach, osiągających nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego lub żółtego i równie kolorowy miąższ, z którego robi się zupy, ciasta, dżemy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki pasują wyśmienicie.

Pestki dyni to źródło zdrowia: zawierają korzystne w naszej diecie kwasy wielonienasycone. Miąższ dyni jest niskokaloryczny – jego 100 g dostarcza około 25 kcal. Dynia zawiera dużo białka, witamin: A oraz z grupy B, a także C. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Małe dynie można przechowywać dłużej. Ważne tylko, by skórka nie była uszkodzona. Jeśli chcemy kupić większą dynię, lepiej wybrać już pokrojoną i od razu ugotować. Można ugotować ją też w wodzie przez pięć minut pokrojoną w kostki, aby w tej postaci zamrozić.

Po wykorzystaniu miąższu i pestek dyni, jej gruba skórka nie musi wylądować w koszu na śmieci. Można z niej wyciąć haloweenowy lampion: Najpierw ostrym nożem należy odciąć górę dyni, najlepiej w formie sześciu- lub ośmiokąta. Następnie łyżką usunąć miąższ, zostawiając ściankę o około 2 cm grubości. Kiedy dynia wyschnie, pomoże jej włożenie na pół godziny do zimnej wody.

Zupa dyniowa

Składniki: posiekana cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 l rosołu z włoszczyzny, 400 g miąższu dyni w kostkach, 200 g pokrojonych w kostki marchewek, szczypta curry, imbiru, soli i pieprzu, 2 łyżki śmietany

Sposób przyrządzania: Podsmażyć cebulę na maśle. Dodać dynię oraz marchew i lekko podsmażyć. Posypać curry i mąką. Następnie dolać zimny rosół i podgrzewać mieszając. Gotować zupę przez około 10 minut, po czym zmiksować. Na końcu przyprawić imbirem, solą i pieprzem. Można ewentualnie dodać śmietany. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałów.