Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Guawa PRO-TEST: Nr 12 (105) grudzień 2010
 Mało znany owoc Mało znany owoc Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne.
Guawę można jeść na surowo, jak jabłko – trzeba ją tylko obrać ze skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów. Guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.

Kompot z guawy Składniki:
1 kg guawy, 1 kg cukru, 5 goździków, cynamon, 1/2 l wody

Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę i wsypać cukier. Dodać przyprawy. Owoce pokroić na połówki i wrzucić do wody, po czym gotować kilka minut (im dłużej, tym kompot będzie bardziej gęsty). Schłodzić i zagotować ponownie – najlepiej następnego dnia.