Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Imbir PRO-TEST: Nr 3 (108) marzec 2011
 Mało znany owoc Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek.

Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry.

Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek, a także olejki eteryczne.

Kilogram świeżego imbiru kosztuje około 35 zł.

Ciasteczka imbirowe
Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały

Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzać syrop, cukier, wodę i przyprawy. Dodać skórkę pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temperaturze 180oC.