Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Zdrowe odżywianie
Udostepnij
Artykuły: Mity diety PRO-TEST: Nr 3 (119) marzec 2012
 Zdrowe odżywianie Zdrowe odżywianie Mity diety Czy margaryna zawiera mniej tłuszczu od masła? Czy danie wegetariańskie to danie zdrowsze od tradycyjnego? Czy czerwone mięso jest bardziej tłuste od białego? Istnieje wiele mitów dotyczących zdrowego odżywiania. Które są prawdziwe, a które wyssane z palca? Dziś demaskujemy 14 z nich.

Mit 1: Eksperci wciąż zmieniają zdanie na temat tego, co jest zdrowe, a co nie.
FAŁSZ Tak może się rzeczywiście wydawać, kiedy słyszymy coraz to nowsze tezy naukowców zajmujących się dietą i żywnością. W dodatku wciąż dowiadujemy się, że jedni uczeni nie zgadzają się z innymi. Niemniej jednak główne zasady dotyczące zdrowego odżywiania nie zmieniają się od dłuższego czasu. Na przykład teza o konieczności zmniejszenia ilości zjadanych przez nas tłuszczów obowiązuje już od ponad 20 lat. A do spożywania większych ilości warzyw i owoców dietetycy nawołują już od czasów drugiej wojny światowej. Kiedy zaś słyszymy sprzeczne poglądy na zdrowe odżywianie, przyczyną są często zbyt wcześnie podawane w prasie nowe odkrycia naukowe – zanim badania zostaną całkowicie zakończone. A poza tym bez całego kontekstu.

Mit 2: Zdrowa żywność jest zawsze droższa od zwykłej.
FAŁSZ Co prawda w przypadku niektórych zdrowych produktów ta teza się sprawdza, ale zazwyczaj wystarczy użyć ich w niewielkiej ilości. A w wielu przypadkach wybierając zdrowszy produkt, wręcz zaoszczędzimy. Do tanich i zdrowych dań należą wszelkiego rodzaju kasze, groch i inne warzywa strączkowe.

Mit 3: Napisy na etykiecie typu "fitness" lub "light" oznaczają, że produkt jest zdrowy.
FAŁSZ Często takie napisy umieszczane są na produktach z i tak wysoką zawartością tłuszczu, a że mają go mniej niż tradycyjny produkt danego typu, nie zmienia faktu, że wciąż jest go dużo. Poza tym "light" nie oznacza od razu, że mamy do czynienia z produktem niskokalorycznym. Tłuszcz jest zastępowany innymi składnikami, w wyniku czego produkt może mieć tyle samo lub nawet więcej kalorii niż jego wersja tradycyjna.

Mit 4: Przygotowywanie zdrowych posiłków znacznie ogranicza wybór tego, co trafia na nasze talerze.
FAŁSZ Faktem jest, że nie powinniśmy jeść zbyt dużo i zbyt często niektórych potraw, na przykład zawierających znaczne ilości tłuszczu lub cukru. Jest jednak wiele smacznych produktów, które powinny na naszych stołach gościć częściej niż to się dzieje obecnie. Należą do nich między innymi warzywa, owoce czy tłuste ryby. Zdrowe jedzenie wcale nie oznacza zrezygnowania z wszystkich ulubionych dań – chodzi tylko o znalezienie złotego środka. Jeśli wprowadzimy trochę zmian do naszej codziennej diety, zyskamy wiele możliwości do eksperymentowania z potrawami. Pamiętajmy: zdrowe jedzenie też może być smaczne.

Mit 5: Ze śniadania można zrezygnować.
FAŁSZ Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Kiedy śpimy, nie jemy nic średnio przez osiem godzin, więc bardzo ważne jest przerwanie tego "postu". Mimo że osoby, które nie jadają śniadań, uzupełniają straconą przez noc energię później w ciągu dnia, to prawdopodobnie nie dostarczą swojemu organizmowi tylu witamin i związków mineralnych, jakie daje proste śniadanie. Poza tym zrezygnowanie ze śniadania sprawia, że chętniej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski około południa.

Mit 6: Margaryna zawiera mniej tłuszczu niż masło.
FAŁSZ Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczów, ale w obu tych produktach jest podobna ich ilość. A więc niezależnie od tego, czy wybieramy masło czy margarynę, pamiętajmy, żeby stosować je z umiarem.

Mit 7: Czerwone mięso zawsze jest tłuste, a drób – chudy.
FAŁSZ Usunięcie z czerwonego mięsa widocznego tłuszczu może znacznie obniżyć jego kaloryczność. Chude mięso czerwone zawiera niewiele tłuszczu – około 4-8 g w 100 g. Tymczasem w 100 g mięsa drobiowego bez skóry jest mniej więcej 1-3 g tłuszczu. Ale gdy jemy je ze skórą, to tłuszczu jest już znacznie więcej. Pamiętajmy też, że drób również jest zróżnicowany – w zależności od rodzaju mięsa drobiowego tłuszczu może być mniej lub więcej. Generalnie obowiązuje zasada, że im mięso bielsze, tym mniej tłuste.

Mit 8: Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, lepiej wybierać dania wegetariańskie.
FAŁSZ Niektóre dania wegetariańskie zawierają dużo tłuszczu, szczególnie, gdy w ich skład wchodzi dużo sera, oliwy lub oleju, gęstych sosów lub gdy są to dania smażone. Takie potrawy wegetariańskie nie są zbyt zdrowym wyborem. Nawet czerwone mięso może mieć niską zawartość tłuszczu, jeżeli wybieramy chude kawałki, a cały widoczny na nim tłuszcz usuniemy. Inne danie mięsne, a przy tym nietłuste to kurczak, ale bez skóry. Także ryby zawierają mniej tłuszczu, szczególnie, gdy przyrządzamy je bez jego dodatku. Jednak zawsze dobrze jest włączyć do każdego posiłku trochę warzyw, ponieważ powinniśmy jeść co najmniej pięć porcji dziennie różnych warzyw i owoców.

Mit 9: Picie schłodzonej wody sprawia, że spalamy więcej kalorii i pomaga schudnąć.
FAŁSZ Picie bardzo zimnej wody wcale nie sprawi, że spalimy więcej kalorii niż kiedy pijemy wodę o temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, ważne jest, aby nie przechodzić na dietę o drastycznie zredukowanej liczbie kalorii. Schudnięcie wymaga czasu. Najefektywniejszym sposobem, żeby to osiągnąć, a później niższą wagę utrzymać, jest zmiana stylu życia na lepszy. Dieta musi być zrównoważona, co oznacza jedzenie dużych ilości warzyw i owoców, produktów bogatych w błonnik, ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczu. Nieodłącznym elementem koniecznym do zrzucenia paru kilo jest ruch fizyczny.

Mit 10: Sok może powodować próchnicę.
PRAWDA Cukry pochodzące z całych owoców w mniejszym stopniu szkodzą naszym zębom, ponieważ są one zawarte w strukturze owocu. Ale kiedy sok jest wyciśnięty, cukier zostaje uwolniony. W takiej formie może już być przyczyną próchnicy, szczególnie, jeśli sok pijemy często. Mimo to soki owocowe i tak pozostają zdrowym składnikiem diety. Żeby ochronić nasze zęby, lepiej pić sok podczas posiłku. Dotyczy to w szczególności dzieci. Natomiast wodę lub mleko można podawać dzieciom i między posiłkami.

Mit 11: Jeśli dziecko nie chce jeść warzyw lub owoców, to lepiej już mu ich nie podawać.
FAŁSZ Zanim damy dziecku coś nowego do jedzenia, dobrze pokazać mu to parę razy. Starajmy się też dawać dziecku nowe danie jak najczęściej. Jeśli odmówi spróbowania, poczekajmy kilka dni i spróbujmy ponownie. Warzywa i owoce (świeże, mrożone, z puszki, suszone lub wyciśnięty z nich sok) to ważna część zdrowej, zrównoważonej diety zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jeśli dziecko jest bardzo niechętne jedzeniu warzyw i owoców, trzeba próbować podawać mu różne ich rodzaje lub mieszać je z innymi produktami, które już lubi, na przykład z jogurtem, ryżem lub ziemniakami. Można też zachęcać dzieci do pomocy w przyrządzaniu potraw – według badań naukowych, będą wtedy chętniej próbowały to, co zrobią. Ważne, aby nie kłócić się z dzieckiem o zjedzenie czegoś, bo to tylko pogorszy sprawę.

Mit 12: Słodycze mogą być dobrym źródłem witamin.
FAŁSZ Słodycze zawierają duże ilości cukru i nie stanowią dobrego źródła witamin i minerałów. Częste jedzenie słodyczy między posiłkami prowadzi do próchnicy. Masz ochotę na jakąś słodką przekąskę? Lepiej wybierz owoce, mogą być również suszone. Owoce dostarczą nam dużo witamin i związków mineralnych.

Mit 13: Awokado nie należy do zdrowych składników diety, bo jest tłuste.
FAŁSZ Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Zdrowa dieta powinna zawierać mało nasyconych kwasów tłuszczowych, za to dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przy tym należy ograniczać spożywanie tłuszczu. A zatem awokado jest zdrowe. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera ono tłuszcz, a jak wiadomo, jedzenie tłuszczu w zbyt dużych ilościach może prowadzić do nadwagi, jeśli dostarczonej wraz z nim energii nie wykorzystamy na ruch fizyczny.

Mit 14: Większość soli, która znajduje się w naszej diecie, dodajemy sami do potraw.
FAŁSZ 75% soli w naszej diecie pochodzi z przetworzonej żywności gotowej. Tylko 10 do 15% soli dodajemy do potraw sami podczas gotowania. Średnio jemy około 9,5 g soli dziennie. Ale lekarze i dietetycy zalecają, aby tą ilość ograniczyć do maksymalnie 6 g.