Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znane warzywo
Udostepnij
Artykuły: Szparagi PRO-TEST: Nr 7 (123) lipiec 2012
 Mało znane warzywo Mało znane warzywo Szparagi Szparagi (Asparagus L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi – znano je już 4500 lat temu. Szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Dziś młode, mięsiste pędy szparagów uprawia się niemal we wszystkich krajach, również w Polsce.

Delikatne w smaku pędy szparagów, z których najlepsza jest górna część, osiągają długość około 25 cm. Wybierając szparagi, zwróć uwagę, aby były grube, miały jasne i zamknięte główki oraz błyszczące, gładkie pędy.

Szparagów przed gotowaniem lepiej nie obierać, gdyż pod samą skórką kryje się najwięcej składników odżywczych. A jest ich naprawdę dużo: sód, potas, magnez, wapń, żelazo i witaminy: B1, B2, B6,oraz C. Należy tylko pamiętać o dokładnym umyciu szparagów przed przyrządzaniem. Gotuje się je w osolonej wodzie tak, aby główki lekko wystawały na wierzch. Zdrowsze jednak są gotowane na parze – wtedy nie tracą cennych składników. Ze szparagów można przyrządzać i bardziej wymyślne dania.

Szparagi to idealne danie dla osób dbających o szczupłą sylwetkę – są niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 g tych warzyw zawiera około 22 kcal.

Zupa-krem ze szparagów

Składniki: pół filiżanki posiekanej cebuli, 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek, 1 l rosołu, 1,5 kg szparagów pokrojonych na dwucentymetrowe kawałki, ¼ łyżeczki estragonu, ¼ filiżanki masła lub margaryny, ¼ filiżanki mąki, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1½ łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przyrządzania: Na dużej patelni podsmażyć cebulę na oleju lub oliwie. Dodać rosół, szparagi i estragon. Gotować na wolnym ogniu 8-10 minut, aż szparagi zmiękną. Następnie całość zmiksować. Masło lub margarynę roztopić na małym ogniu, po czym dodać mąkę, sól i pieprz. Gotować dwie minuty cały czas mieszając. Teraz dodać zmiksowane szparagi oraz sok z cytryny. Gotować do momentu, aż zupa-krem będzie gorąca. Teraz można już podawać.