Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Najsmaczniejszy owoc świata PRO-TEST: Nr 8 (124) sierpień 2012
 Mało znany owoc Mało znany owoc Najsmaczniejszy owoc świata Liczi(Litchi sinensis), zwane też śliwką chińską to tropikalne drzewo owocowe pochodzące właśnie z Chin. Jego owoce uchodzą za najsmaczniejsze na świecie. Mają wielkość śliwki i pokryte są czerwoną lub żółtą, cienką skórką. Pod nią znajduje się dość zwięzły, półprzezroczysty miąższ o perłowej barwie, a wewnątrz – drobne nasienie. Miąższ zawiera około 25% cukru, dużo witaminy C i kwasy organiczne.

Najlepsze liczi są surowe, zaraz po obraniu ze skórki. Skórkę zdejmujemy palcami. Gdy owoc jest dojrzały, skórka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Liczi można też zamrozić albo wydrylować i zamknąć w słoiku w roztworze cukru. Niektórzy smażą liczi w cukrze. Słodki i aromatyczny miąższ dodaje się też do mięs, sałatek i deserów. Z liczi wytwarza się także likiery. W Chinach całe owoce, wraz ze skórką, suszy się i sprzedaje jako tzw. orzechy liczi.

Niestety, liczi jest trudne w uprawie i rośnie jedynie na niewielkim obszarze o specyficznym klimacie – w rejonach, gdzie lato jest długie, gorące i wilgotne (głównie w Chinach i Indiach).