Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Aronia PRO-TEST: Nr 2 (130) luty 2013
 Mało znany owoc Mało znany owoc Aronia Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Krzew aronii uprawiany jest dla jego jadalnych owoców – czarnych, twardych, z meszkowatym nalotem, wielkością i kształtem przypominających jagody, zawierających ciemnoczerwony, silnie barwiący sok. Surowe owoce, nie są zbyt smaczne – mają cierpki posmak. Za to soki i dżemy z tych owoców są dobre i zdrowe.
Aronia jest bogata w witaminy C, B2, B6, PP, P (aronia jest jej najbogatszym na świecie źródłem), E, karoten, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz w błonnik i pektyny ułatwiające pracę układu pokarmowego i usuwające toksyny z organizmu. Aronia przeciwdziała też miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ogranicza powstawanie tzw. złego cholesterolu.

Sok aroniowo-jabłkowy
Składniki: 0,5 kg aronii, 2 filiżanki soku jabłkowego
Sposób przyrządzania: Owoce aronii gotować na parze, aż pozostanie gęsty ekstrakt (z mniej więcej 0,5 kg aronii uzyskamy dwie filiżanki soku). Następnie wymieszać w proporcjach pół na pół z sokiem jabłkowym (albo kupionym albo zrobionym domowym sposobem). Na koniec schłodzić i napój jest gotowy do picia.