Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Daktyl PRO-TEST: Nr 9 (91) wrzesień 2009
 Mało znany owoc Mało znany owoc Daktyl Daktyl (Phoenix dactylifera) rośnie na palmie uprawianej głównie w tropikach. To podłużne (Arabowie nazywają je „palcami światłości”), około ośmiocentymetrowe owoce z pestką. Ich skórka ma kolor żółty lub brązowoczerwony, a miąższ jest jasny i dość twardy.

Daktyl jest bardzo słodki – zawiera nawet do 80% cukrów. Ponadto jest bogaty w potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B i C. W suszonych daktylach niestety jednak witaminy C nie ma już prawie w ogóle. 100 g daktyli to około 270 kcal.

Daktyle można jeść na surowo, ale u nas najczęściej można kupić daktyle [kandyzowane] lub suszone. Owoce te to świetny dodatek do deserów oraz sałatek. Wytwarza się z nich też dżemy i syropy.

Daktylowa przekąska

Składniki: 16 świeżych daktyli, 100 g sera pleśniowego (np. rokpola), 8 plasterków bekonu

Sposób przyrządzania: Daktyle naciąć wzdłuż, usunąć pestkę, a następnie włożyć na jej miejsce kawałek sera. Plasterki bekonu przeciąć wzdłuż, owinąć nimi owoce i zapiąć wykałaczką. Na końcu smażyć przez około dwie minuty na patelni, mieszając. Podawać gorące.