Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Dobrze znane warzywo
Udostepnij
Artykuły: Ziemniak PRO-TEST: Nr 1 (140) styczeń 2014
 Dobrze znane warzywo Dobrze znane warzywo Ziemniak Wbrew pozorom ziemniaki są bardzo zdrowe. I wcale nie tuczą!

Ziemniaki (Solanum tuberosum L.) to jadalne bulwy byliny, uprawianej dziś niemal na całym świecie. Choć to chyba najpopularniejsze warzywo w Polsce, kartofel dotarł o nas ze swojej ojczyzny, Ameryki Południowej, dopiero w XVI wieku.

Wbrew potocznej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące. Ugotowane w mundurkach mają mało kalorii (87 kcal w 100 g) i właściwie zero tłuszczu, a mimo to na długo zaspokajają apetyt, ponieważ zawierają dużo błonnika. Kaloryczne są co najwyżej sosy, którymi kartofle polewamy. Jeśli chcesz ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, zrezygnuj z takich dodatków.

Jest też dobra wiadomość dla wegetarian: Zawarte w ziemniakach białko jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne, dzięki czemu, w połączeniu z mlekiem albo jajkami, przekracza wartość nawet białka zawartego w mięsie.Ziemniaki to także bogate źródło potasu oraz witaminy C. Żeby zachować jej jak najwięcej, najlepiej gotować ziemniaki na parze albo w mundurkach.

Dietetyczne placki ziemniaczane

Czy wiesz, że placki ziemniaczane, które uchodzą za wyjątkowo tłuste i kaloryczne danie, można przyrządzić tak, że będą nadawały się nawet dla osób na diecie odchudzającej? Oto przepis:

Składniki: kilogram ziemniaków, pół łyżki mąki, 2 jajka, odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przyrządzania: Zetrzyj ziemniaki i dodaj do nich tylko pół łyżki mąki, a także dwa jajka. Patelnię posmaruj małą ilością oleju. Smaż placki na rozgrzanej patelni. Ponieważ to mąka w znacznym stopniu pochłania tłuszcz, jeśli użyjesz jej niewiele, placki będą mniej tłuste. Po usmażeniu kładź placki na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką, aby wchłonęła jak najwięcej tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz jeszcze bardziej odchudzić placki: Jak ostygną, podgrzej je bez tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką. Część pozostałego w nich tłuszczu wytopi się.