Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Limonka PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014
 Mało znany owoc Mało znany owoc Limonka Znasz tę zieloną cytrynę? Jest jeszcze bardziej kwaśna i jeszcze bardziej aromatyczna od zwykłej, żółtej cytryny… Oto limonka! Czy wiesz, że świetnie nadaje się nawet do mięs?

Limonka (Citrus aurantifolia), zwana też limetką, pochodzi z tropikalnych części Azji. Wyglądem przypomina zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów daje kwaskowy, orzeźwiający smak.
Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. Świetnie nadaje się nawet do inhalacji.
W krajach arabskich limonki gotuje się w słonej wodzie, a następnie suszy na słońcu, aż miąższ zabarwi się na ciemny kolor. Otrzymaną w ten sposób przyprawę dodaje się między innymi do potraw mięsnych, aby zyskały delikatny cytrusowy zapach.

Smażone tofu w sosie limonkowym
Składniki:
500 g tofu, świeża mięta, 2 szalotki, pieprz kajeński, 1 limonka, 3 łyżki masła, 200 g białego serka do smarowania pieczywa
Sposób przyrządzania:
Szalotki drobno posiekaj. Miętę umyj, wysusz i też posiekaj. Tofu pokrój w kostki i posyp pieprzem. Limonkę dokładnie umyj w gorącej wodzie, wyciśnij sok, a skórkę drobno zetrzyj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, po czym wsyp kostki tofu. Smaż 5-7 minut, a następnie wyjmij. Resztę masła rozpuść na patelni, dodaj szalotki oraz miętę. Całość duś, aż szalotki będą miały złoty kolor. Dodaj biały serek, sok i startą skórkę limonki. Mieszaj na dużym ogniu, aż całość się zagotuje. Ponownie włóż kostki tofu, wymieszaj, podgrzej i od razu podawaj. Danie świetnie pasuje do grubego makaronu.